• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 14:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Старите 180 литра

Започната от _Kirilov, 06.02.2025 12:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mushroom

Не може да няма, всички имат. Това е световен проблем. : - D
Вземи си препарат и обработи растенията преди да ги сложиш в аквата.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

Малко женско съперничество - излюпиха хайвера и се чудят какво да правят в цял аквариум  *thanks
https://i.postimg.cc/GtRCMNbW/IMG_20250411_230740.jpg

_Kirilov

https://i.postimg.cc/28CHMrQW/IMG_20250428_155734.jpg
20 Дни по-късно след последното качване .
Развива си се , отзад елеохариса превзема всичко , отпред минито не расте и подозирам ,че съвсем скоро ще бъде задушено от обикновенния. Трябва да играе ножицата , но не знам на този етап какви ще са последствията от косенето   d005  хахах
Тази седмица , когато ми се отвори възможност и хигрофилата ще кастря - някой ако иска да пише , не намерих темата за премахване на охлювите, съответно вероятността да има хайвер от тях или малки от тях е почти 100%

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

_Kirilov

https://i.postimg.cc/WbMX9h6R/IMG-20250504-234603.jpg
Днес след работа ще играе ножицата навсякъде , този елеохарис или ще умре или ще се сгъсти многократно повече след като го изрежа . До сега не съм го рязал от както е стартиран акваирума .. ясно ми се ,че всичко ще стане във водорасли за седмица две докато почне да няма прекалени излишъци на торове .

Цияното , което се образува отстрани около стъклата ме дразни - лекоказано  *NO*

jabeto

Браво на теб!Не съм влизал от много време и сега виждам как се е получил.  *THUMBS UP*

Lightning_boy

Скоро ми се струва, че ще кастриш.
Супер се развива!
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

https://i.postimg.cc/HnVLc7dJ/IMG-7981d86fe2683237e1e9543d3a15dd27-V.jpg

Това стана след близо два часа рязане. Понеже до момента не съм имал никога елеохарис и нямам представа дали сега старите ще умрат или ще продължат да растат на височина . Ако всичко тръгне да умира(както предполагам) и се засилият новите ще видим как ще стане .

Като цяло отпред минито не се развива , не знам осветлението ли идва слабо , но ме съмнява. За експримента съм сложил две стръгчета Куба в белия пясък , където няма нито подложка , нито нищо и е на най-дълбокото от осветлениет и си се развива , даже по-добре от колкото горе върху гъбите .

П.П. Да не се чудите какво е това горе в ляво - мерителна чашка с гъба в нея за да не влизат охлювите и има хайвер от умряла женска скарида , който вчера се излюпи благополучно даже хахах

_Kirilov

Някаква къръщина ме гони от няколко дни с този аквариум  *NO*  *NO*  *NO*
Прибирам се онзи ден с 10 броя коридораспигмей за аквата , пускам ги всичко ток.
На следващия ден ми направи впечатление ,че нещо виждам само няколко и скаридите значително са намелели , но викам скрили са се .
След още един ден - абе нещо треваа от десния ъгъл , където по принцип от течението е полегнала- стои ми нешо много права... заглеждам се , заслушвам се - филтъра бръмчи само , течение 0 .. :(

Започвам да проверявам едно по едно нещата да видя къде е проблема , виждам ,че е задръстил предфилтъра на смукателя и се набил сериозно в тръбата , викам си ок ще го изчистя и го слагам - всичко ок.
На следващия ден се прибирам от работа и гледам по някаква причина предфилтъра заедно с целия сифон разкачени и пак слабо течението ..а сифона стои на дъното и съответно филтъра засмуква всичко що мине покрай него....

Ясно ,че трябва да го отварям да вадя риби и скариди от филтъра - е извадих 6 от 10-те коридораса и поне 20 скариди различни размери. Обратно всичко в шкафа филтъра се слага, обаче пак не тръгва ... загледах се ,че е намаляла медията К1 , която имах във филтърната кана за разбиване на Co2, разглобявам да видя какво става и се оказва ,че половианта маркуч между  филтъра и канта пълен с въпросната медия , отделно задръстила крана , който е преди нея ... (това се е случвало при спиранията на тока явно , винаги на самотек водата се изравнява като налягане и във филтъра) .

Докато правя всички тези неща ,гледам автодозиращата помпа, на канала, който изполвзм за добавяне на желязото - маркуча пълен с въздух , а понеже там дозите са супер малки всеки ден ... от този въздух не е ясно стига ли нещо до аквариума въобще . Ок възвратния клапан бил пукнат и засмуквало от там , залепих го .
Докато подреждах обратно шкафа видях ,че нитрата и фосфата са ми свършване , айде бъркай от "белото" ...

И за капак това се случва всичко 2-3 дни преди да замина за 10 дни и да няма никой да гледа какво се случва с локвата  ]:->  *DONTWORRY*

a__andreew

Здравейте, има и такива дни в хобито. В София по необясними причини КН е вече 6 и разтварянето на цо2 трябва да е до 6,8 ПХ, а не 6,5 при мен. За капак загубих всички скариди пинокио и 10 на ред черита и сини скариди. Премерете си КН колко е при вас. 

_Kirilov

От кога имаш такива наблюдения колега ?
Че миналата седмица се бяха натръшкали няколо и при мен и точно подозирах смяната на водата , хем добавям аквамейкър , но той за метали и хлор ...

_Kirilov

https://i.postimg.cc/j26tNSf0/IMG-20250609-093126.jpg
https://i.postimg.cc/Wzcshkhw/IMG-20250609-093240.jpg

Нещо цикли напоследък, трябва промяна с количествата тор може би някаква, но дали нагоре , дали надолу не ми е ясно на този етап.
Голям зор този път нещо с косенето и почистването след това , та даже оставих за днес да се вдигне на повърхността каквто има още да изплува ,че тоя елеохарис няма чистене ...
Малкия така или иначе не расте при мен, една част от него взе че "мутира" в  друга версия и расте по 30 см височина  :-D

Нямаше ме 10 дни и съответно една седмична смяна беше пропусната и се бяха завъдили "Еленови рога" по дъното на Не растящия елеохарис, отначало си помислих,че е от досадната Ричия(или пък и да е тя но растяща на сянка нямам представа  *CRAZY*  *CRAZY*  *CRAZY* ), която няма махане от аквариума , обаче после мин направи впечатление ,че са по-тъмни и една идея по-тънки от нея, та взех, че с маркуча измуках всичко и отгоре една доза Глутарал сложих на спряно течение ей така да има  *YAHOO*

Измислих си и варинат за борбата с цияното между стъклата и грунда - спринцовката, иглата и дирекнто инжектирам Глутаралдехид и я гледам как от зелена стане синя и след няколко дни побелее и изчезне, обаче за да има дълготраен ефект това третиране трябва да продължи поне 3-4 седмици примерно два пъти в седмицата да се слага.
Иначе след второто впръскване отгоре и умира и изчезва , но за две седмици пак започва да набира сила .

Lightning_boy

Какво имаш предвид под цикли?
Не се развива ли?

Не разбирам, защото казваш, че и кастриш. Значи би трябвало да се развива.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Buhoff

Имаш растеж на всички растения като гледам старата и новата снимка, може би очакваш да е по-бързо?

_Kirilov

Ами както бях качил миналия месец му беше първото сериозно рязане на всичко . След това рязане всякаш всичко като изключим червения фон отзад забави темповете на растеж и взех да имам водорасли .

Една част от елеохариса пожълтя както се вижда и на новите две снимки , но избиха и доста нови.
Цялата лява част , която беше от мини варианта не расте , даже се скапва и тръгва брада и водорасли по нея , та затова изкорених няколко стръка от дясната и я ги бочнах в ляво да замажа положението .

Карлото е на приливи и отливи , на моменти расте много, на моменти пожълтява и го няма хубавия зелен цвят.

Similar topics (5)

26863

Публикации: 21
Прегледи: 15026

23765

Публикации: 30
Прегледи: 20507

21889

Публикации: 7
Прегледи: 5533

60207

Публикации: 4