• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

17.07.2025 23:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумите на sevginsali

Започната от sVGNsali, 27.10.2013 08:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sVGNsali

Съгласен съм.
Първият път така и направих - късмет на начинаещия. Тогава тръгна.
Спазвах стъпките в статията от форума
После обаче.. не иска и не иска. То тогава се получиха едни пакости у дома, стаята се наложи да стои с отворени прозроци 5-6 дена.. После пък настана пакоста с водораслите.. и се проточи "филма".
Странното е , че доста топло в стая, да е жив и здрав комшията и камината му.
Както казах по -горе, ще пробвам с др мая.
Благодаря все пак!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Карган

Цитат на: sevginsali - 22.11.2013 22:15
Системата е от форума: http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=48
Две бутилки кола, от втората направо тръбичката е аквата. Няма дифузери или каквото и да е било друго. Немотия.

И двете ли са пълни със смес от мая и захар.

Аз използвам тези пропорции. Разтварям желатина и захарта отделно(в една чаша), а не както е описано и след това ги наливам през фуния. 
http://aquariumbg.com/forum/lafche/podhodyashta-co2/msg47689/#msg47689
ЦитатРових из старите теми но не мога да намеря къде съм писал за желатина. Както и да е. Целта на занятието е да се желира сместа от захар и вода и след това върху нея се налива вода в която е размита (разтворена) маята. Така се получава сравнително равномерно отделяне на СО2 за период от 20-тина дни, защото дрождите имат достъп само до част от захарния сироп. Ако просто се смесят вода захар и мая в началото има бурно отделяне на газ (което е опасно), а след това процеса постепенно затихва. При желето отделянето на СО2 е сравнително по стабилно.Процедурата е проста и е следната. Пропорциите са за 2Л (Л по СИ  )  бутилка.1. В бутилката се смесват 2 чаени чаши гореща вода  и 1-2 пакетчета желатин. Затваря се плътно с капачка и се клати (около 10 мин.) докато се разтвори желатина. Водата е добре да е гореща, но трябва да се внимава защото от много вряла вода бутилките от PETE се деформират. Желатина може да е всякакъв, но по мои наблюдения този на Д-р. Й. се разтваря по лесно и 1 пакетче е достатъчно за тази доза.2. В тази смес се добавят 1,5-2 чаени чаши захар и вода до към средата на бутилката и пак се разбива докато захарта се разтопи. На този етап може да се сложи и 1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат която играе рола на Ph буфер защото иначе дрождите от маята след като изпапат доста захар може да умрат от алкохолно натравяне  .  За Чешмяна вода с кН 9-10 като в Бургас може и да не се слага сода, За София сигурно е необходима. 3. Бутилката с леко отворена капачка се оставя в хладилника за няколко часа - най-добре за една нощ, за да желира сместа4. Разтваря се 1/2 лъжичка мая в хладка ( не гореща) вода и се излива в бутилката. Аз добавям отгоре вода докато останат празни около 5 пръста до капачката на бутилката. После завивам капачка на която е монтиран щуцер от пластмасова тръбичка и включвам шлауха. При нормално топла стая след десетина часа започва да се отделя постоянно количество СО2. Ако не зацепи лекото разклащане помага. (Това и в други области на живота помага)Случвало ми се е след 10-ина дни експлоатация процеса да се забави много. В такъв случай съм изливал половината от течността над желето и като допълня вода и малко мая на върха на лъжичката процеса се възстановява. Обикновено последните 2-3 см. от желето остават неизядени и като забележа че не се отделя газ приготвям нова смес. Аз съм доволен от тази рецепта и смятам че играчката си заслужава. Следващия път ще ви представим рецептата "Чернокоп на скара с Траминер от Хан Крум"
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Caxapa

Така е добре флейтата. При вътрешните ми филтри слагам камъче  под него на което да "седне" филтъра  и евентуално да не се напъха някоя риба под него и заклещи. За другото..НЕ ПИПАЙ АКВАРИУМА повече и го остави да зацикли. Тези растеня които изискват СО 2 може да се изгубят но не губи кураж. Просто след наистина  зациклянето на аквариума можеш да опиташ пак с такива. Ако пък оцелеят   докато дойде време да подаваш Въглеродния диоксид, ще е добре. Просто, се изисква наистина време да се стабилизира аквариума. Успехи и продължавай да ни информираш за състоянието му  и ако мобем да помагаме със съвети.

sVGNsali

Колега, Сахара, обърка ме  :-[ .
Като казваш да не пипам, имаш предвид буквално, веднага, повече да не се намесвам (визирам планираното лечение с вермокс)?
Или да давам вермокса заради охлювите и тогава да спирам с намесите, които и без туй тия дни са сведени до съзерцаване и подаване на храна?
Благодаря!
:coffee:

Caxapa

Имам предвид да не ровичкаш в аквариума. Щом си решил да унищожаваш пълзящите гадини, ок но повече след това никакви химии, докато не зацикли..

sVGNsali

Съвет даден, съвет приет.
Благодаря.

JEM

28.11.2013 15:57 #111 Last Edit: 28.11.2013 21:33 by JEM
Планоробисите никога не са ми правили проблем с растенията.Не са ги докосвали.Сигурен ли си че те са причината?Тези охлюви не посягат на здрави растения.Ако се притесняваш от вермокса може да ги умориш и с нистатин.Според мен по вероятната причина за състоянието на растенията ти е лошо качество на водата.Мерил ли си някога параметрите и за да видиш на къде е?
Ако нямаш здрави растения СО-то което искаш да подаваш няма никакъв смисъл.Една от причините да не ти тръгва маята е възможоно  ниска температура в помещението.Ако имаш радиатор сложи бутилката върху него и чакай.
Грунда в аквариума мозайка ли е?

Публикациите са слети: 28.11.2013 15:59

Ако не ти се слага химия в аквариума,което е краен вариант,можеш да си направиш капан за охлюви с бурканче и листо маруля.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

Лора

Наблюдавам темата от самото начало и съм съгласна с колегата JEM. Не са виновни охлювите или рибите, за да плуват листа във водата. Причината може да е параметрите на водата, както и висока Т. При мен винаги когато засадя нови растения, старите листа окапват, растението започва да линее, става прозрачно, листата жълтеят и се късат. След това се оправят и започват да израстват на ново. Има един такъв период на приспособяване.
За системата мога да те посъветвам, да пробваш първо без желатина и хибаво да провериш връзките си. Може да изпуска някъде и затова да не се получава. За да видя, дали всичко е наред в моята система, аз разклащам шишето и наблюдавам. Ако прави балончета, значи процеса е е започнал. Т в помещението също играе важна роля, не я подценявай. Също те съветвам да замениш сухата мая с жива. От опит глава не боли. Скъпа излиза тази система, но аз така до ден днешен не можах да разуча тази с лимонената киселина и содата. Затова минах на алтернативата - Глутаралдехида, защото захарта ми идва скъпа. А кафето без захар е като целувка без мустак. :-D  (мъжът ми няма мустаци)

Редактирах се на места, че мисълта тече по бързо от писането  :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

sVGNsali

Ами.. не знам, прост не знам.
Охлювите не са ли вредители? Ако сега не ги подхвана, няма ли да плъзнат навсякъде - виждам 3-4, но сигурно ще станат повече. Сами по себе си, не ми пречат си мисля.. По едно време даже оглеждах кварталният магазин за 1-2 охлюва, мислех си че ще стоят добре..тогава така мислех, но се отказах на бързо.
Ако не са напаст, ако не са вредители, ако няма да ми прецакат аквата, няма да  ги пипам, като пораснат ще ги махам..знам ли и аз.
Тестове не съм правил. Не съм и сигурен кой да взема, какво да гледам, че то катос е почне, става много "дълбоко".
За качеството на водата - до преди седмица наливах от много известна изворна вода - има една чешма до Хижа Момчил юнак - гр.Момчилград. Хора от близо и далеч пълнят вода от там. Моята жена е от там, та често отскачаме. Но тия дни водата е на привършване и тъй като си я пием ние, наливам чешмяна, престояла минимум 48 ч.
За температурата в стаята - тогава да, беше си студенко, но вече седмица се отопляваме, а и както казах комшията пали от долу - и така си стои стаята 20-21 С.
Радиатор нямам - на климатик сме. Но бях завил бутилката с маята с вълнена блуза и това в една торба - за топлоизолация.
Грунда е мозайка да. От преди рестарта. НО след рестарт, омеших  с един по-специален грудн - такива грапави камъчета, не знам как се казват - 8лв 1 кг. Същия го сложих най-отдолу, а върху него този дето прилича на музайка.
За капан ще мисля, само ако реша да не слагам химии в аквата.
Ако до 17ч. не измислим нещо тука и ако мога да намеря вермокс (май без рецепта не го дават) ще ги тровя гадинките..

За Лора - температурата на аквата е около 24-25 С.
Аз не обвинявам охлювите за проблема с растенията - просто си мислех че са паразити като водораслите и трябва да се унищожат.
И съм съгласен и рибките не са..
Остават параметрите на водата. Дайте препоръка за тестове.
Ще купя сиурно жива мая - едно купче цялото във вода и 2 чаени чаши захар и да видим. Ще пробвам пак силикона и тръбичките в леген.
Аз кафе пия - чисто. Без добавки. ;)

njoyz

С хеленки няма ли да ги пребориш?
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско. ---NO CARRIER

sVGNsali

Цитат на: njoyz - 28.11.2013 16:29
С хеленки няма ли да ги пребориш?

Нямам място за повече рибки ;)

Лора

Аз тестове, също не ползвам и не мога да ти дам препоръки за такива. Планорбисите, че ядат растения, ядат си, но не са причина да ги докарват до това положение. Най вероятно още се адаптират. Поне мое мнение.
Иначе едно кубче мая може да го разделиш на 3, не се слага цялото количество.

Цитат на: sevginsali - 28.11.2013 16:31
Нямам място за повече рибки ;)

Хелените са вид охлюви "канибали".
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

njoyz

Anentome helena или Assassin Snail са охлювчета изяждащи другите охлюви.Незнам дали ги има в твоя град но аз ги намерих в Пазарджик за 2,50лв. парчето.След като изядат ВСИЧКИ охлюви, ще започнат да си  намират друга храна- остатъци от храна за рибки или каквото си намерят, даже някой каза и за цаца.
За последното обаче не съм сигурен. *DRINK*
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско. ---NO CARRIER

petko

Даже едно кубче мая на четири да се раздели.За охлювите,на твое място бих ги махал ръчно,което видя и махам.При малко аквариумче ще свърши работа.Бавно става ,но поне не слагаш химия.Пък точно сега на твоя аквариум въобще не му трябват такива.Вермокса ще ти умори и скаридките най-вероятно.
Остави аквариума да се стабилизира.

sVGNsali

Виждате ли, научих още нещо - то било охлюв ;)
Благодаря.
Ами..ще питам, но надали има.
С радост чета, съветите на всички. Благодаря Ви. Но имам чувството че вместо да просветва, ми се замъглява още повече главата.
ВЪобще не ми се иска да бутам химии. Ох, сигурно ще ги оставя така и ще послушам My Buddy - njoyz и Мадам Лора и ще се оглеждам за канибали  :-D.
В най-лошият случай, ще се намеся с вещата си ръка ;)

И както ме съветват от далечната Виена - тотално оставям всичко и само им се радвам визуално. Само седмичната смяна на вода и храненето остава.
И някакви тестове ще взема да купя. Отделни, а не Хв1.

Similar topics (5)

49086

Публикации: 5
Прегледи: 3171

19508

Публикации: 115
Прегледи: 47622

46153

Публикации: 31
Прегледи: 11270

13505

Публикации: 10