• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 22:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумите на sevginsali

Започната от sVGNsali, 27.10.2013 08:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petko

Предозирал си с Акваформулата.Много е това,което си слагал за твоя аквариум.С тези данни за твоя аквариум дозата е около 0,1гр.Направо си го преторил аквариума.Действай по това ,което си написал в последния си пост.

sVGNsali

Ами действах по това което каза колегата от който съм купил торта.
Тя е една такава миниатюрна бъркалка, като за кафе, и има вместимост 1/3 от нокът на моите пръсти..
Но, разбрано, ще действаме, пък да видим.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

petko

За твоя литраж ,осветление и без СО2,ти трябва малко по-малко от половин лъжичка.
Не се отчайвай,ако е лесно няма да е интересно. :-)

hunter

Аз тестове никога не съм ползвал колега. Едва на скоро се реших и купих 6в1. И като ги купих какво стана, видях, че съм в норма. Не се претрисай на тестове като имаш тест не значи, че аквариума ти ще тръгне. А и колкото повече го бърникаш и зобиш с химии по зле. Аквата ти е скорошна мисля това е дерта дай и време. В началото винаги е греда но това не значи, че трябва да се отказваш. Тори се при нужда а не ей така защото хората торят. Стартира се аквариума и когато се забележат липси се установява на какво се дължи. И тогава се тори. Ако си нямал липси и си почнал торене и то с повишена доза нормално е да се прецака. И малките аквариуми са по трудни от големите(поне така казват колеги). По трудно било да стабилезираш малък отколкото голям. Аз лично не мога да твърдя нищо защото никога не съм имал голям. Моите са 20л. и 30л. Всеки има проблем с водорасли все пак ако стартираме и всичко си върви само за какво е всичко? Няма да има интерес, а така като изкача все по един проблем поддържа интереса  ;-)

sVGNsali

Благодаря колеги.
Да, естествено че трябва да има трудности, иначе няма да има прогрес и иноваторство.
Просто..как да го кажа. Почваш нещо ново, "плуваш в насрещни течения", мислиш че правиш всичко както трябва или поне близко до това  - и бум, греда! И щеш не щеш се прецаква мераак, почваш си мислиш разни неща.. И в този момент ако ти се дава рамо, както ВИЕ, прескачаш. Ако ли .. късмет.
Просто, опитвам се да не премина тънката граница от хаби към мания, макар че лягам с форума и акваристика, събуждам се пак с това ;)
Смених водата - 10-15%. Без торене. Светлината е препрограмирана от 18.00-23.00. Неделя, понеделник и вторник без храна. До другата събота всеки ден смяна на водата. ДА видим.. Сега ще излезна да взема филтърна керамика, че одеве ми направи впечатление че има още място. Може би сера сипоракс мини? Препоръка за някакъв тест за водата? Х в 1  ;)
И тогава пак ще споделям.
Живи и здрави!

Ivan_S

Споко сега, де :), нали за това е форума, за да си помагаме. Хубаво, че си направил малко смяна на вода, ама защо реши 3 дни поред да не храниш рибите. Доколкото разбирам те нямат проблеми, така че моето мнение е да си ги храниш всеки ден, по 2 пъти, по малко, т.е. според правилата за хранене - да изядат всичката храна, която пуснеш за 1-2 мин. Сам ли взе решение така да ги храниш или е препоръка от колега?

Тестовете 6 in 1 на JBL биват. Добавяй си керамика, никога не е излишна ;).

P.S. Щом се шашкаш така за рибите и растенията, ще стане акварист от теб. Лошо е когато на хората не им пука какво става в аквариума. Давай така смело  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

sVGNsali

Здравей колега Ivan_S.
Спирам с храната (макар че ги храних тази сутрин, ей така за кураж) по свое усмотрение - за да почистя водата до някъде, нали и храната се утаява и допринася за развалянето на баланса.
А за рибките и шашкането, как няма, нали са живи неща и зависят изцяло от нас.
Надявам се да не ги уморя ;)
И сега какво? Да ги храня викаш.. То и без туй, неделя по-принцип им е ден-диета.

hunter

Храни си рибите но може да намалиш леко дажбата иначе си ги храни. Щом ти е ден за диета си го спазвай. Аз храня веднъж дневно, така ми тръгна още като ходех на работа. Нямах време за повече. Не ги храня когато сменям вода това е всеки петък. Не съм много за честите смени в смисъл всеки ден. Когато съм имал проблеми съм сменя през 2 дни но не и всеки ден. И съм го правил в рамите на максимум 2 седмици. Трябва му време за да се стабилизира а с тези чести смени няма да стане скоро. По добре направи една 50% смяна и го остави, тоест колкото да се опресни водата за да няма голямо насищане с хранителни вещества. Такова е моето мнение.

Ivan_S

Цитат на: hunter - 23.11.2013 11:55
Храни си рибите но може да намалиш леко дажбата иначе си ги храни. Щом ти е ден за диета си го спазвай. Аз храня веднъж дневно, така ми тръгна още като ходех на работа. Нямах време за повече. Не ги храня когато сменям вода това е всеки петък. Не съм много за честите смени в смисъл всеки ден. Когато съм имал проблеми съм сменя през 2 дни но не и всеки ден. И съм го правил в рамите на максимум 2 седмици. Трябва му време за да се стабилизира а с тези чести смени няма да стане скоро. По добре направи една 50% смяна и го остави, тоест колкото да се опресни водата за да няма голямо насищане с хранителни вещества. Такова е моето мнение.

+1  *THUMBS UP*

Храни си рибите - 1 или 2 пъти (аз лично ги храня 2 пъти, ама и те са по-едрички) и не бърникай много-много из аквариума, както колегата hunter ти е писал и го остави да си работи, за да се зацикли нормално.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

sVGNsali

Съвет даден, съвет приет!
Аз така и така не бърникам вътре.. е, в смисъл от доста време насам спрях да бърникам ;) и чакам да се разкраси..

jesi

Колега този  аквариум , не е подходящ за  начало на  акваристичната ви  кариера. Оставете го  почти  без  риби ,но  добре  осветен ,не  торете оставете си  един  обикновен  филтър ,все  едно какъв и след  полвин  година  природата  ще  си  свърши  работата . Сменяйте  20  процента  от  водата седмично  и  така ще  останат  тези  растения  които  са  най  подходящи  за  вас. Водата  съдържа  доста   микроелементи  необходими  за  развитието  на  водните  растения  ,вярно  по  бавно  се  развиват но  за къде  да  бързате? С първото си  изречение  исках  да  кажа  че  най  трудно  е да  правиш  нано  аквариум с повече  риби.

hunter

Цитат на: jesi - 23.11.2013 23:14
  Колега този  аквариум , не е подходящ за  начало на  акваристичната ви  кариера. Оставете го  почти  без  риби ,но  добре  осветен ,не  торете оставете си  един  обикновен  филтър ,все  едно какъв и след  полвин  година  природата  ще  си  свърши  работата . Сменяйте  20  процента  от  водата седмично  и  така ще  останат  тези  растения  които  са  най  подходящи  за  вас. Водата  съдържа  доста   микроелементи  необходими  за  развитието  на  водните  растения  ,вярно  по  бавно  се  развиват но  за къде  да  бързате? С първото си  изречение  исках  да  кажа  че  най  трудно  е да  правиш  нано  аквариум с повече  риби.
Не съм на същото мнение. В смисъл аз също започнах с малък аквариум 20л. Сега пак съм с малък 30л. и си ми е много добре  :-)

sVGNsali

24.11.2013 10:55 #87 Last Edit: 24.11.2013 21:34 by sevginsali
Цитат на: jesi - 23.11.2013 23:14

Здравейте ;)
И да бързам, и да не бързам все едно ;). Ако кажа, че не бързам, ще излъжа. Бързане, в смисъл на това, че очаквам (дори подсъзнателно) резултати някакви, напреки на факта, че нямам условията за бързият растеж.
Иначе, бих махнал рибките, ако някой иска да ги вземе но не бих се разделил с микрорасбората. Другите мога да прежаля.
В понеделник-вторник ще пусна ред черита, ако успея да ги набавя и ще видим какво ще стане.
Иначе, сега обмислям, по-големият да бъде цихлидарник (макар че размерите не са подходящи, но го обмислям в името на разнообразието), а с този нано и растенята, да се занимавам за спорта дето се вика.
Иначе от вчера нищо не съм барал - както си смених водата, така си стои. Лампата свети само 5 ч. Днес не храня. Ще сменям водата през 2 дена тогава, до другата събота-неделя, стига да сме живи и здрави. Торене -стоп.
Това е за  сега от мен..

Публикациите са слети: 24.11.2013 21:34

Здравейте..
Моите проблеми изглежда се задълбочават.
Доката се радвах на галакситата, забелязах че по едно от растенията ми се движи нещо. Нещото го снимамах, но е бързичко и докато взема фотото, се скри и на снимките не се вижда. Има кръгла форма, все едно черупка. Сторими се че видях и антентки?? Но толкова бях изненадан, че..нямам думи.
Охлюв? От де ще да се е пръхнал? От сумати време нищо не съм вкарвал в аквата, само подържам наличното... Освен, 5-6 керамични ринга, подарени от колега от зоо магазин за да напълня свободното пространство във филтъра. Но те бяха сухи!
Идеи? Какво да правя? Сигурно има и други но не се виждат?
Живот и здраве утре пускам 10 скариди.. Ще им видят ли сметката?

hunter

Планорбис. Вижда се охлюва на снимката на десния елеохарис е. Не е проблем стига да не се пренасели. Скаридите няма как да му видят сметката. Излюпил се е от хайвер, как си го вкарал незнам но може по много начина. Може и с ринговете нищо, че са били сухи това са корави животинки. А може да си го вкарал с растенията и докато порасне да го забележиш е минало време. Както казах незнам но не е проблем понякога даже са полезни защото ядът загниващите части от растенията както и останала не изядена храна.

Георги

Автореее, твоят аквариум определено е от "бързите". Вече вярваш ли на тия неща дето ти писахме отначало? :)

Similar topics (5)

47533

Започната от zorko

Публикации: 5
Прегледи: 3356

14300

Публикации: 17
Прегледи: 14611

42559

Публикации: 0
Прегледи: 1958

12641