• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 04:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумите на sevginsali

Започната от sVGNsali, 27.10.2013 11:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sVGNsali

Цитат на: Георги - 25.11.2013 13:01
Автореее, твоят аквариум определено е от "бързите". Вече вярваш ли на тия неща дето ти писахме отначало? :)
sorry za latinitcata, pisa ot gsm..
Kopega Georgi, ne razbrah tankiqt ti namek. Vinagi sym slusal saveti, i do kolkoto moga sym prilagal. Ne razbiram ironiqta ti. Ne vsi4ki sa pekani kato vas, naprednalite akvaristi..
Tova koeto shvanah, e 4e akvata ne varvi na dobre..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Георги

Прощавай, извинявам се. На моменти и аз не се разбирам.

sVGNsali

Здравейте.
искам да попитам, дали да пусна боция (максимално дреебн размер) в моя аква за борба с охлюва/вите?
Мернах някъде тук статия, че си похапватли от тях? Дали ще свържат работа и дали си заслужавата, защото трябва да си взема група от 5-6 бройки а и не са много евтини?

hunter

Хакай Вермокс и си готов изчистен от планорбис. На мен ми го каза колегата Евгени200 и е много ефикасно. Само не се сещам пропорцията :-(

sVGNsali

Цитат на: hunter - 27.11.2013 00:05
Хакай Вермокс и си готов изчистен от планорбис. На мен ми го каза колегата Евгени200 и е много ефикасно. Само не се сещам пропорцията :-(

Съвет даден, съвет приет. Писах му на ЛС и чакам отговор.
Благодаря колега hunter. Ако някой ден идваш към Кърджали, драсни ЛС, да почерпя каквото ти душа иска - за градивната и полезна критика и съвети.
Благодаря!

hunter

Няма проблем с каквото мога и доколкото съм полезен гледам да помагам. Аз когато започнах нямах към кого да се обърна и от лутане много лев хвърлих на вятъра. И за това сега гледам до колкото съм научил да споделям, че да не се лутат хората като мен  *DRINK*

sVGNsali

Здравейте.
Продължава късането на листа в аквариума. От всички растения се откъсват все по-големи листа/късове.
Гледах рибките повече от час, никой не докосва растенията но факта си е факт.
Някакви идеи кой може да го причини? Или пък те сами се от късат от течението на филтъра - имайки на предвид че залиняват?
А водораслите се позагубиха нещо.. или е оптична измама.
Утре ще попитам за това лекарство Вермокс и ще видим какво ще става.
Да не удари рибките или скаридките?

hunter

Няма да ти удари стига да спазваш пропорцията. Дай снимка на растенията. Няма как течение да ти откъсне листо, растенията ти нещо страдат и хвърлят листа.

Caxapa

Сега, има моменти когато аквариум с аквариум не си приличат. Възможно е от грунда да е. Възможно е от местоположението, водата и още много неща да не върви..вървят растенията. Забелязох, че филтъра  е почти горе и флейтата  е почти хоризонтално на нивото на водата. Бих препоръчал да го потопиш още  като насочиш фейтата още нагоре. Та вътрешните филтри са ефективни  около себе си. Тоест засмуква вода на нивото на което е потопен на 90%..Като при теб долния пласт  остава почти незасегнат. Възможно е от това да са проблемите с растенията. От там..спирай със всякакви химии! През ден смяна на %  от водата с прясна и така докато ти се затвърди  някакъв цикъл.Едва тогава постепенно и методично ще започнеш да подаваш "анаболи" на растенията си. Ще ги наблюдаваш кое как се чуства на местото си и  дали се развива правилно. Това не става от днес за утре за се иска доста време.."Бързата...Кучка, слепи ги ражда".. Та така и с аквариумите ни..Бавно и славно...

sVGNsali

За hunter:

На първата и последната снимка се вижда колко и какви листа са събрани зад флейтата.
Другите са общо състояние

Публикациите са слети: 28.11.2013 02:38

За Сахара - съвет приет, съвет изпълнен.
Снимки:

JEM

Вермокс се слага 1 хапче на 100л.вода.Стриваш на прах и поръсваш.
След два дни сменяш около 2/3 вода.
Ако имаш някакви мъхове най вероятно ще загинат при третирането.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

sVGNsali

=-O
Мъховете са ми единствените здрави растения. Чакал съм цял месец, докато навържат дървенията..  :'(
А, аз имам не повече от 25  l вода. Това значи, разделям хапчето на 4...

hunter

Стори ми се, че имаш Бликса така ли е? СО-то как е подаваш ли? На първата снимка листата се вижда как пожълтяват от върхът навътре. http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=25
Малко ми бие на номер 5 първи признаци за липса на азот. Може и да бъркам. Но ако е това значи още не ти е стабилен аквариума и не треябва да го насилваш. Оставяй го да се зацикли.

Публикациите са слети: 28.11.2013 13:43

Само да добавя при мене беше така както при теб. Зацикли се много бавно отне около месец и половина. През това време хвърляха листа по същия начин. Като се зацикли и всичко си тръгна.

sVGNsali

СО2 не подавам.
Изхабих 3 пакетчета мая, и 1 кг и нещо захар, не става, не знам защо.
Направих и мокра проба - не издиша.
Сега изчаквам да изчезнат водораслите и ще пробвам с др мая, може и жива - ако някой знае пропорции, да помага.
Много е сложно растителен аква да има човек, понякога ми се отщява да си призная.. Никога нищо не е така както изглежда, нали?
Както и да е, има такива кофти момента, ще опитвам. Днеска ще търся вермокс за охлювите и ще пробвам да подавам СО2. Взел съм си тънки цигари, да правя и някъв дифузер..  и така.

hunter

СО-то с мая и захар пък е толкова проста работа. На мен винаги ми е тръгвало от първия път. Това което ми е по памет понеже от много време не ползвам този метод. Аз взимах мая на доктора Йоткер ли беше Йопкер ли. Слагах една кафяна лъжичка подравнена във хладка вода. После го разбърквах добре. После слагах не се сещам мисля беше 50грама захар която също разбърквах добре докато се разтвори. Това го правих в 2 отделни съда маята е един захарта в друг. После след като и двете смеси са се разтворили във хладката вода взимам едно шише от кола 0.500мл. И сипвам вътре първо разтворената захар а после и разтворената мая. Доливам бутилката да се понапълни и затварям капачката. Ако ми се забави процеса слагам във едно легенче вряла вода и поставям бутилката с разтвора в него да се загрее малко. С цел да се ускори реакцията. Или просто раздрусвам силно бутилката. И след малко тръгва. Това ми е по памет мисля, че не съм пропуснал подробности. Но е работа за 15 минути да сготвиш и до 2 часа може би да започне да отделя.

Similar topics (5)

55579

Започната от T_D_T

Публикации: 22
Прегледи: 13061

24140

Започната от dafil

Публикации: 251
Прегледи: 94761

50949

Публикации: 11
Прегледи: 5011