• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.06.2025 18:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумите на sevginsali

Започната от sVGNsali, 27.10.2013 08:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

njoyz

Ако случайно не намериш канибали при теб, драсни едно ЛС и може да измислим нещо.Ако обаче имаш скаридки, не съм сигурен дали няма опасност за тях, питай по-вещите.
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско. ---NO CARRIER

Лора

Цитат на: sevginsali - 28.11.2013 16:48

И както ме съветват от далечната Виена - тотално оставям всичко и само им се радвам визуално. Само седмичната смяна на вода и храненето остава.
И някакви тестове ще взема да купя. Отделни, а не Хв1.

Мисля, че това е най правилния съвет за момента. Остави всичко, че колкото по се задълбочаваш толкова повече проблеми ще откриеш.
В раздел Пазар, скоро мернах обява за охлюви. Виж дали и някой от спонсорите не продава. Успех и горе главата. Всяко начало е трудно.
Колегата ме е изпреварил за скаридите, аз също не съм много сигурна, дали няма да има проблем. Очакаваме някой с опит да каже, дали или...
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

sVGNsali

А не!
Скаридките не си ги давам! Най-малко на канибали ;)
Ще оставя така нещата, да "втаса".
Пък после.. каквото дал Всевишният - я капани, я зъболекарската пинсета за 3 лв, произведена от неръждаема стомана в Пакистан  :-D
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

hunter

Да се намеся и аз ако позволите. Планорбисите не са вредни, единствения проблем с тях е популацията. Много се множат и понякога дразнят ако са много. Иначе са полезни, полезни са с това, че изяждат не изядената храна след рибите. Което допринася за баланса да не се разлага вътре. Също така похапват и гнилите части на листата което също е много полезни. Ако не те дразнят не ги пипай полезни са при всички положения. Аквариума както писах според мен не е зациклен и това са признаци на азот. Като се зацикли нещата ще тръгнат и ще му се радваш. Тестове ако искаш си купи но според мен за сега не си на този етап за тестове.

njoyz

Добре тогава, ето ти едно друго решение - попарваш едно листо маруля, слагаш го вътре и гасиш лампите.Изчакваш около час, в който охлювите отиват да ядат марулята, после вадиш,оглеждаш за някоя останала скарида и така се освобождаваш от почти всички охлюви.Правиш го 2-3 пъти и трябва да се получи.Хем ще закусят и скаридките.
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско. ---NO CARRIER

Eliz

Ако остава много неизядена храна в аквариума тогава планорбисите започват да се множат неудържимо,защото просто те я консумират.Според мен тези "вредители" са доста полезни и са добър барометър за това как храним рибите си.Аз също съм се ядосвала когато броят им се увеличава стремглаво,но това значи,че грешката е моя.Откакто пуснах 2 малки коридораса в аквариума (240 литра) даже и моя мързелив анциструс започна да чисти стъклата на  аквариума,а преди беше свикнал да хапва наготово :-D,сега даже и планорбиси почти не останаха.
Колега,колкото по-малко химия,толкова по-добре.Аз,като един скромен и неразбиращ много от химия и растения акварист винаги съм избягвала химиите (освен таблетки в корените) и вече залагам само на непретенциозни растения.Винаги можеш да си засадиш такива ако не се справиш с тези,изискващи въглерод.Е кой ли не се възхищава на прекрасните аквариуми на колегите със системи за въглерод?!Но...все пак можеш да създадеш и хубав аквариум с по-непретенциозни.         

sVGNsali

Не мисля че имам остатъци от храна, даже се притеснявам, че е малко. Но я изяждат макс за 2мин и сухата и циклопса. Така че едва ли храната да е проблема, по скоро съм пренесъл охлювчетата с нещо.
Признавам, че ще е най-добре, да се използват по "природни" методи , но литража ми е ограничен.
В момента събирам "сили" за big bro 188 l, но той може да стане за малки цихлиди-джуджета. А може, при кураж и сили да почна растителен. Времето ще покаже.
Както казах и по рано, няма повече бърникане.
Тестове в магазина който е близо до мен нямаше. Има още 2 но те са с по-малък асортимент.
Така, че ще поръчвам от нета, или при някое обикаляне по градове ще взема.
Маята е купена, по някое време ще направя разтвор. А с остатъка палчинки - в тях съм Специалист!  :-D
И отново - благодаря на всички!

Eliz

Имах предвид,че АКО не прехранваш няма да има голяма популация,а не че храниш много в момента,ако толкова те дразнят премахни ги механично!Все пак може и да се окажат от полза :-) 

Caxapa

Много се изписа в темата. Много неща се казаха, които са преразказвани в доста теми преди това. Каза се. НЕ пипай повече аквариума! Охлювите остави  за сега на спокойствие. Ако вземеш от хищните Хелени не се притеснявай за скаридите си. Няма опасност да ги стигнат и захапят.

sVGNsali

Колега, Сахара, почти получих дежа ву- все едно си извадил сврирка и въвеждаш ред ;)
Тук, колегите (вкл. ти) дават мнения и становища за които съм много благодарен.
Но от както ми каза днес, съм решен да не пипам нищо. Аз и от доста време не пипам, с цел да затрия водораслите.
Така че.. никакви канибали, химии, антибиотици и прочие.
Изчакване и пак изчакване. Колкото трябва.

sVGNsali

Здравейте.Съгласно съветите, не съм правил почти нищо с аквата, освен:
- смяна на вода, седмично 20 % (с изкл. на маратона  20% през 2 дена, в началото, колкото да спра нишковите водорасли)
-хранене;
-махане на всеки охлюв който мерна и докопам.
Върнах осветлението на 8 ч. Програмирано е да свети по 30 min, през 1.5 ч., а вечер 18-23.
Преди малко се прибрах и веднага ми се набиха две неща:

Някакво "нещо"

И някакъв мъх по едно от растенията ми (черна брада????). За сега е само по това растение, и малко по мъха над него.

Ако някой знае, какво представляват обектите на моето раздразнено любопитство, моля да сподели и да даде съвет какво да правя.
Благодаря!

hunter

За брадата си е брада но за другото не знам. Един въпрос до колкото разбрах осветлението си го разпилял. Може ли да обясниш защо? Какво означава свети по 30мин. през 1.5ч. И защо вечер? Какви са тези основни грешки се чудя. Осветлението работи от до.

Caxapa

Това "нещо" мърда ли? Като пиявица..или червей ли се движи? Другото  си е водорасли..Честито! Имам си и аз такива в един от аквариумите/този в банята/.. Скоро отстранявах механично стръкчета с такова водорасло. Не съм правил опити да го отстранявам освен по описания от мен начин. Не инвазира в аквариума и за момента не създава проблеми. НО..това дето шава си е за стряскане..Дай повече инфо за него..  относно осветлението..Какво целиш с това разпокъсано светене? Имитираш на всеки час и половина слънчево затъмнение?

sVGNsali

Здравей.
Нещото от първата снимка изчезна. Докато се чудя какво да правя и вече го няма. Щом ти се притесни, аз направо изпадам в ужас. Лошо, много лошо..
Ще предприема механично чистене за растението.
А за осветлението. Никакво затъмнение не целя, ни слънчево, ни лунно. Просто да свети по малко през деня, че е доста тъмно сега зимно време, а ние по цял ден не сме си вкъщи - и за рибките и за растения. Ако е погрешно, да сменям тактиката.

hunter

Ами грешно е бъркаш растенията  *STOP* Правиш си осветлението на 8ч. плътни без прекъсване.

Similar topics (5)

48305

Публикации: 20
Прегледи: 8759

16242

Публикации: 2
Прегледи: 3064

45501

Публикации: 113
Прегледи: 28117

12836

Започната от jix