• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.02.2026 21:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 18:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Точно от там е.
Но все си мисля, че с няколко гумички мога да се размина. Ако не - както казваш 20 кинта и сме нови ; )
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

aquascaper

Този адаптер не съм го отварял,но ако и отвътре е с тези малките о-рингове,мисля че и по железариите ще намериш заместители.

Lightning_boy

Цитат на: aquascaper - 05.02.2026 14:13Този адаптер не съм го отварял,но ако и отвътре е с тези малките о-рингове,мисля че и по железариите ще намериш заместители.

Точно О-рингове са, 4 с една дебелина и 2 с по-малка дебелина. Забравих да ги цъкна, че се бях наострил с дерта  :-D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

aquascaper

Цитат на: Lightning_boy - 04.02.2026 00:01Адски си прав колега. *THUMBS UP*

Точно това гледах, че правят и унгарците (greenaqua). Ако искате ще пусна линк.
Благодаря за коментара и за уточненията  и съветите.  *privet

Не успях да намеря статия,но ми излезе клип в ютюб,предполагам него визираш.Като имам повече време,ще седна да го изгледам подробно *privet*

Иначе аз четох за това във форума на flowgrow,ака не се лъжа.

Като освен,за направата на водата,тдс метъра го използват и като ориентир за торенето.

Примерно,ако сменят 50% вода веднъж седмично,се стараят тдс-а да се качва с 40-50.
По-малко би означавало евентуален недостиг на хранителни вещества,а повече,като 70 например,по-висок риск от нишковидни.

Конкретно в този случай,изчислението е за аквариум с 70-100 неона,които,при нормално хранене и добра външна филтрация,не вдигат повече от 10-15тдс на седмица.
5тдс са в графата "други фактори" и 25 до 30 тдс са от торовете.

Затова са им толкова чисти аквариумите,защото торят само с лек излишък,без конски дози и не позволяват натрупване,освен ако не забележат признаци на недостиг.

Примерна целева дневна доза:
1 ppm NO3, 0,15 ppm PO4, 1 ppm K, 0,1 ppm Mg, 0,07 ppm Fe

Единствено,веднага след седмичната смяна на водата,двойна доза.

Similar topics (5)

56651

Публикации: 12
Прегледи: 7576

12356

Започната от nihi79

Публикации: 9
Прегледи: 5853

16815

Публикации: 17
Прегледи: 10367

15069