• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.12.2024 21:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Драма няма, колега. Пак казвам не е трябвало да избързвам толкова с поста.
После ми се обадиха да се извинят и да ми върнат парите. Както казах и преди съм поръчвал от тях и всичко е било точно, та даже и съм ги препоръчвал из някакви фейс групи.
На следващата поръчка ще ги приспаднат и това е.  *THUMBS UP*
Спираме с този спам и туй то.

Сега по темата:
Времето за лампите съм го смятал точно така. Общо излизат 4 часа на пълна мощност и после ще увеличавам с по час на ден.
Има си дроп чекър вентила, който препоръча колегата (колко пари ми е спестил Bunzip2 толкоо коса на главата нямам).
Мисля да подкарам с примерно балонче в секунда и да взема някакъв постоянен тест за CO2 та да мога да следя какво се случва.
Относно потока, малко по-назад в темата точно това съм питал, дали ако флейтата сочи нагоре да движи повъхността на водата ще се разтваря по-малко CO2.
По съветите на Bunzip2 не съм започвал да торя още. Ще изчакам 3-4 дни и тогава.
Сега тук вече идва следния въпрос: Колко да торя?
С торовете на MasterLine 1 и 2 съм. Естествено, там има някакви указания, но те няма как да знаят с какво е пълен аквариума :D. Та предполагам на усет ще е работата?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

mushroom

Изглежда прилично опакована пратката... аз малко повече щях да я подсигуря, но попаднеш ли на куриер дето нещо е станал на криво и шаси на кола да е, може да го повреди.
Наредил си ги китките, браво!
До колкото знам (нямам личен опит) е хубаво балончетата СО2 да се задържат максимално дълго във водата преди да стигнат повърхноста. Та ако искаш надоле на 45-55-65 градуса я наклони, та да ги бута към дъното. : - D (това така полу шега полу наистина).
Относно торовете прочети. Да, упътването не е точно за твоя аквариум, но сигурно пише, литри от... до. За слабо залесен, силно залесен, за бързи, за бавни китки... еди колко си милилитра на еди колко си литра.
И както всички знаем, докато се нацели баланса ще има фалове. : - )
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Така, още малко ъп..  купих постоянен тест за CO2, марков, Dennerle .... И познайте какво ... Bunzip2 отново излезе прав!
Пунта мара са тия тестове, копеле....
Направих каквото колегата Кирилов е правил съответно започнах да пускам по балонче в секунда ... 1 час, теста стои син (не променя цвета си). 2 часа ... същия чеп. Пускам 3 пъти повече балончета в минута и още час ... синьо брато...
Реших да пробвам да засека нещата по KH и Ph и .... KH=8, Ph=7 (естествено приблизителни стойности).
Според схемата на JBL тестовете, та и на лепенката на тъпия постоянен тест всъщност нещата излизат абсолютно адекватни - около 20-30 mg/l CO2 се разтваря...
Направо съм потресен ква тъпня е тоя постоянен тест, за тия пари колко китки щях си накупя не е истина ...
Все тая. Утре ще тествам на ново като пусна балонче в секунда примерно след час дали се насища водата за да настроя таймерите и да знам, че съм готов за екшъна.
Иначе за флейтата - сложъл съм я да буха успоредно на повърхността на водата. На две-три места четах, че е добре така. Колко ще е добре - ще видим.
Лека вечер от мен и приятен уикенд на всички забъркани  *bg*

_Kirilov

Всичко е експеримент в хобито и няма два еднакви аквариума . Ще разбереш сам за себе си какво, как и защо .
Ако е по повърхността със сигурност ще вкарваш и много кислород във водата , както и разтворения газ в твоята вода ще излиза .
За мен винаги течението трябва да е така ,че филтъра ефикасно да успява да си върши работата , (каквото и да се разбира под това )

mushroom

Lightning_boy:  нали нямаше да харчиш повече пари, че много дошли? ( - :
Дано жената да не те бие... много. : - D

Не съм запознат с постоянни тестове за специфични параметри, но преди няколко години си бях харесал една джуджавка дето мери всички показатели на водата и може през мобифона да си я гледаш и настройваш. Та бая се бях замислил. Не беше някаква колосална сума някъде към 150лв. Но може би сега вече и да е двойно.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

bunzip2

Тестове има смисъл да се правят, само ако контролираш средата строго. Това разбира се е много скъпо и не си заслужава. Ще се ориентираш по поведението на аквариума.
Относно торовете, започни с препоръчителните дози спрямо описанието. От там нататък наблюдавай. Аквариума ти е нов, ще имаш реална представа на къде вървят нещата,след около месец. Общо взето, ако сменяш вода на време и не пропускаш, дори яко да преторяваш, проблеми няма да има. Проблеми се повяват осносно от недостиг, така че храниш си растенията и не го мислиш. Като нов аквариум, в началото няма как да не прокуца и да да минеш през период на водорасли, но това да не те плаши. Нещата с времето ще се стабилизират.
Светодена до 8 часа на ден, повече не го насилвай. Со2 подавай винаги колкото може повече,тоест - търпят ли го рибите, значи е малко  :-D .
Дето имаше един лаф - въртиш гайката,  докато скъсаш резбата и връщаш половин оборот. Така и с со2-то. Подаваш, докато на обитателите им стане лошо и връщаш малко назад. При мен на дроп чекер винаги е било жълто. Важно е да нямаш липси на хранителни вещества, нищо в повече не е за лошо , стига баланс да има между нещата, дори да са в тройни дози :-D

Lightning_boy

Цитат на: bunzip2 - 02.12.2024 00:07Светодена до 8 часа на ден, повече не го насилвай. Со2 подавай винаги колкото може повече,тоест - търпят ли го рибите, значи е малко  :-D .

Някакъв съвет тип "анти риби" :D :D
Благодаря пиочове. Вчера слизах да видя каква е хавата... през възвратния клапан беше минала вода (ебаси калпавия клапан) и беше понапълнила маркуча доста.
Другот кофти беше зацепването на електромагнита на клапана. Даже в началото си помислих, че е свършила бутилката...
Викам ебаси, ако за 1 тестове е свършила 2 кила бутилка, направо да затварям панаира :D
Та днес ще тествам пак, дали всичко работи нормално и ще започвам да торя полечка. Вчера забелязах леко да помътнява водата. Днес ще намеря време да сменя малко вода и да го оставям да се развива.

bunzip2

С чешмяна вода, ако сменяш, трябва да внимаваш. Слагай някакъв препарат за неутрализиране на хлорамина, защото иначе съсипваш азотния цикъл при всяка смяна, вече няколко пъти се убеждавам в това.
Възвратните клапани по нашите магазини са пълен "бял бъбрек"  :-D
До сега не съм намерил читав, дето да не започне да не пропуска. Поръчай си от металните от китай, нямат грешка.

Lightning_boy

Цитат на: bunzip2 - 02.12.2024 20:10С чешмяна вода, ако сменяш, трябва да внимаваш. Слагай някакъв препарат за неутрализиране на хлорамина, защото иначе съсипваш азотния цикъл при всяка смяна, вече няколко пъти се убеждавам в това.
Възвратните клапани по нашите магазини са пълен "бял бъбрек"  :-D
До сега не съм намерил читав, дето да не започне да не пропуска. Поръчай си от металните от китай, нямат грешка.

Това за водата ... мамка му на 400 литровия как да го свърша :D :D :D
Хванах проблема на вентила, не е в електромагнита, има няква драма с ниското налягане. Манометъра не отчита нищо - тоест няма никой там...
Смених вентила с друг, който е без клапан и си бачка както си му е реда.
Поръчах нов - същия, понеже реших да скоча на нещо "марково" .... 250-300лв. копеле  *thanks  . Викам ще пропусна и ще пробвам пак със същия пък каквото сабя покаже.
Иначе за водата не е проблем да взема някакъв кондиционер за водата на растителния, понеже няма много за смяна. Ама с големия ще ям дървото  :-D
За клапан ще видя нещо да издиря, че с този е пълна чорба :D :D
Благодаря за съветите и ще пускам снимки чат пат да следите какво се случва. Онзи ден забучих още малко китки.

_Kirilov

ЦитатС чешмяна вода, ако сменяш, трябва да внимаваш. Слагай някакъв препарат за неутрализиране на хлорамина, защото иначе съсипваш азотния цикъл при всяка смяна, вече няколко пъти се убеждавам в това.

От разговорите ни с теб - каза ми същото за водата и се двоумя междy Easy Life и  SeaChem гледайки съотношение количество , цена типично по *bg*
Иначе идната седмица ще взема 3 бутилки - едната чешмяна, една престояла 5-6дни, другата третирана с някой от двата продукта и са ми обещали познати от "Софийска вода " да я тестват за наличие на хлор/хлорамин и производните им там да кажат въобще има ли смисъл цялото нещо (иначе става на въпрос за НЕ Софийска вода, пробите ще са от друго водохващане)

Цитат на: Lightning_boy - 03.12.2024 09:39Това за водата ... мамка му на 400 литровия как да го свърша :D :D :D

Ами аз май май не съм с по-малък от теб хахах
Ти тази локва показвал ли си я тук ?

Lightning_boy

Това с теста за водата ще е супер, не знам дали някой във форума го е правил *DANCE*
Интересно ще ми е дали ако добавям препарата преди да добавям чешмяната вода ще има положителен ефект...
Чакам с нетърпение да кажеш какво се е получило  *bg*

Големия аквариум май съм го снимал някъде, ама не е проблем, ще го нащтракам пак, та ако не ме домързи  и тема мога да му пусна една. Както се казва, да поразбутаме малко форума.  *privet*

M14iro

Цитатсе двоумя междy Easy Life и  SeaChem гледайки съотношение количество , цена типично по *bg*

Потърси и си вземи  Натриев тиосулфат /на прах или кристали/  излиза най евтино , ще ти кажа как да си направиш разтвора и по колко да се слагаш. Половината фирмени препарати са на база  Натриев тиосулфат. Аз си взех 500гр.  Ами разтвор от 30 грама изкара 2год. ,сменям около 300-350л. вода.

NO CARRIER

Ех, навремето такова ползвахме за фиксаж за снимките. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Lightning_boy

Цитат на: M14iro - 07.12.2024 11:09Потърси и си вземи  Натриев тиосулфат /на прах или кристали/  излиза най евтино , ще ти кажа как да си направиш разтвора и по колко да се слагаш. Половината фирмени препарати са на база  Натриев тиосулфат. Аз си взех 500гр.  Ами разтвор от 30 грама изкара 2год. ,сменям около 300-350л. вода.

Е, кажи де. Пък който си прецени, може да го пробва  *thanks
Аз имам лек ъп. Някои от китките вече започнаха да стават на пихтия след има няма седмица.
След като започнах да торя ме вълнува силно това дали е удачно или не да се тори на седмична база? Чел съм разнородни мнения, предполагам, че докато не пробвам няма да разбера ама все пак ...
Понабучих и още малко цветенца и сякаш вече започвам да въдя някакви нишковидни.

M14iro

Цитат на: Lightning_boy - 07.12.2024 16:10Е, кажи де. Пък който си прецени, може да го пробва  *thanks

Автора на статията , за направи си сам  дехлоратор /балсам за вода от Натриев тиосулфат / https://aquariumscience.org/index.php/5-5-3-4-cost-of-conditioners/  е направил грешка в едно от изчисленията и сега съм объркан. Написал е , че 0,19 x 0,875 = 0,66.,но  по моя сметка  0,19 x 0,875= 0,16 т'ва променя малко играта/разтвора/
Ето го и цялото изчисление на автора , за да разбереш к'ви ги говоря:
Натриев тиосулфат пентахидрат Na2S2O3(5H2O) има молекулно тегло 248.
Хлорът има молекулно тегло 35,5.
248/35.5 = 7.
Na2S2O3 +  4 Cl2 + 5 H2O -> 2 NaHSO4 + 8 HCl
Една молекула тиосулфат неутрализира осем атома хлор
Така че всеки 1 ppm хлор се нуждае от 7/8 ppm или 0,875 ppm натриев тиосулфат.
Всеки 50 галона ще има 189 271 грама вода.
1 ppm на 50 галона е 189 271/1 000 000 = 0,19 грама
При 1 ppm /1мг. на литър/ хлор (обикновено "максималната" доза хлор в повечето общински водоизточници) ще има 0,19 грама хлор в петдесет галона вода /50 галона е 190литра/
0,19 x 0,875 = 0,66 грама натриев тиосулфат, необходими за неутрализиране на 1 ppm хлор в 50 галона чешмяна вода.
Така че една чаена лъжичка /5мл./ от балсама ще се нуждае от 0,66 грама натриев тиосулфат в нея.
В чаша има 48 чаени лъжички. 48х5=240мл.
48 x 0,66 = 32 грама
 Според мен една чаена лъжичка /5мл./ от балсама ще се нуждае не от 0.66 грама, а от 0.16грама и тогава 48х0,16= 8 грама натриев тиосулфат се разрежда в 250мл вода и се слага 5лм.  в 200литра вода . *UNKNOWN*  Не знам кво да кажа ... и това днес го забелязах   

Similar topics (5)

55042

Публикации: 0
Прегледи: 1389

15099

Започната от Divane

Публикации: 155
Прегледи: 38058

42198

Започната от BEYA

Публикации: 24
Прегледи: 13532