• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

03.01.2025 00:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VassetZ

Ще използваш Masterline I и II и Profito едбовременно или?

Lightning_boy

Цитат на: VassetZ - 06.11.2024 22:00Ще използваш Masterline I и II и Profito едбовременно или?

Не, просто всичко беше скупчено на едно място като ги свалях в гаража. Забравил съм да го махна.
Микрото и макрото на MasterLine-a + таблетките за торенето в корените и CO-то.
За момента сякаш не виждам нужда от друго, но то ще си покаже като го набуча с растения.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bunzip2

Хард скейпа не е лош, но аз лично бих махнал двата камъка в ляво. Някак си не ми се връзват, или поне бих помислил как да ги разместя.
Двата камъка до "7", след кратко време ще спреш изобщо да ги виждаш. Прекалено са ниски, за да стоят на заден план и растенията ще ги прикрият доста бързо. Същото важи и за камъка до "2".
На място "7", може да сложил лимонфила ароматика, според мен би стояла добре.
На място "6", може да набучиш staurogyne repens, а на 5, може да разгледаш glossostigma elatinoides.
На място "3", не мисля, че имаш много възможност да сееш там. Иначе алтернатера раосанервиг, която си избрал, за там би паснала, но аз лично бих я сложил зад десния корен, за да не е толкова близо до другата алтернатера, която също е червена и според мен "долепени" двете алтернатери, не е добре. На място "3", където си намислил да набучиш росанервиг-а, аз бих сложил blyxa japonica.

Нещо такова ...

mushroom

Както се казва, някой хора и това нямат. : - )
И аз съм голямо дърво в тези работи, затова ще се въздържа от мнение.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

bunzip2

А, то както си го направи колегата. Като цяло, винаги си представяш едно, то накрая излиза друго, ама като си е твоето - харесва ти  ;-)

Lightning_boy

Не се впрягам въобще пичове. В крайна сметка е 1-ви опит, ако не стане - бутаме и на ново.
Тези дни май ще се огледам за растения в България и това ще е.

mushroom

Според мен трябваше да направиш 2-3-4-5 сухи варианта, да ги качиш и да кажем това онова. Все едно тест с отговори за 4-ти клас. А, В, C или D ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 09.11.2024 09:26Според мен трябваше да направиш 2-3-4-5 сухи варианта, да ги качиш и да кажем това онова. Все едно тест с отговори за 4-ти клас. А, В, C или D ( - :

Като идея не звучи зле, като изпълнение ... :D
Особено, ако пусна и наследника да помага, най-много да ви бях снимал как трябва да поръчвам нов аквариум :D
Няма кой да се занимава чак толкова, особено сега. По-нататък като го шибне пубертета и няма да му виждам очите, може и да задълбая, но засега съм се съсредоточил в основно - да се изуча как да гледам здрави и хубави китки.
Виждаш, че и самото оборудване не е кой знае какво, но смятам, че на този етап повече не ми и трябва (освен знания и опит де  *privet* )

Lightning_boy

Здравейте отново.
Снощи закачих реактора (Sera flora 500) към външният филтър.
Сложих възвратен клапан на маркуча за CO-то за да не върне вода от там, но като надух леко с уста да изкарам водата от маркуча (беше влязла малко вода докато пооправям реактора) и се получава въздушен джоб, който успявам да обезвъздуша само като обърна реактора с главата надолу.
Въпроса ми е къде бъркам?
Питам защото, ако започне подаването на CO2 няма ли пак да се получава такъв въздушен джоб и всъщност CO-то да не се разтваря добре в реактора съответно в аквариума?
Някой борил ли е подобен проблем?

mushroom

Здрасти,
за съжаление не мога да съм ти полезен. Не съм се забърквал с СО-та и т.н.

kstoilov

Здравей,
Преди около месец аз пуснах система за СО2 със сода и лимонена киселина, китайче от сайтовете.
Доста съм доволен засега. При мен не е с реактор, бутилка -> ел. вентил -> брояч -> маркуч -> дифузер.
Вентила го пускам и спирам с таймер, 1 ч преди светване на лампите се пуска и 1 ч преди гасене на лампите се спира.
И при мен се получава връщане на вода в маркуча, известно време след затваряне на вентила. Нямам обратен клапан, на маркуча направих ухо, за да е над нивото на водата/капака на аквариума, но не помогна. Явно се създава някакво обратно налягане, което връща малко вода в маркуча. Точно лакто си го описал, нещо като възглавница.
Това обаче при мен не пречи - около 15 мин след отваряне на ел. вентила за СО2, налягането на газа избутва водата от маркуча и започват да излизат мехурчета от дифузора. За момента това ме устройва, така че реших да не се занимавам с обратен клапан.
В началото дори отварях ръчно игления вентил на бутилката повече от настроеното и налягането моментално избутваше водата от маркуча. Само че така всеки път трябваше да коригирам подаването на газа и го автоматизирах с таймера.

Може да опиташ и ти - изчакай малко след подаване на СО2 да видиш как е.

Lightning_boy

ЦитатЗдравей,
Преди около месец аз пуснах система за СО2 със сода и лимонена киселина, китайче от сайтовете.
Доста съм доволен засега. При мен не е с реактор, бутилка -> ел. вентил -> брояч -> маркуч -> дифузер.
Вентила го пускам и спирам с таймер, 1 ч преди светване на лампите се пуска и 1 ч преди гасене на лампите се спира.
И при мен се получава връщане на вода в маркуча, известно време след затваряне на вентила. Нямам обратен клапан, на маркуча направих ухо, за да е над нивото на водата/капака на аквариума, но не помогна. Явно се създава някакво обратно налягане, което връща малко вода в маркуча. Точно лакто си го описал, нещо като възглавница.
Това обаче при мен не пречи - около 15 мин след отваряне на ел. вентила за СО2, налягането на газа избутва водата от маркуча и започват да излизат мехурчета от дифузора. За момента това ме устройва, така че реших да не се занимавам с обратен клапан.
В началото дори отварях ръчно игления вентил на бутилката повече от настроеното и налягането моментално избутваше водата от маркуча. Само че така всеки път трябваше да коригирам подаването на газа и го автоматизирах с таймера.

Може да опиташ и ти - изчакай малко след подаване на СО2 да видиш как е.

То самия проблем според мен не е толкова в подаването на CO2-то, а по-скоро дали след подаването ще започне да се образува въздушен джоб. Защото, ако е така, няма да е весело всеки път да обезвъздушавам. Но съм абсолютно убеден, че конструкторите на този реактор не са толкова прости и зад тая идея стоят доста по-умни хора от мен. Просто аз нещо бъркам, но не разбирам какво.
И друго питане - на дроп чекъра на вентила какво се сипва вътре? Обикновена вода?

kstoilov

При мен няма въздушен джоб, то няма как. Въздух няма откъде да влезе, освен ако няма пропуск.
Или е вода, или СО2.  Видимо, щом почне подаването на СО2, той "избутва" водата от маркуча. Но това е друг случай, без реактор.

Реактори гледах по сайтовете. Не мисля, че всеки път трябва да се обезвъздушава, само първоначално при пълнене на реактора.
След това няма откъде да влезе въздух, филтъра нали засмуква вода. Според мен при теб се е получило, защото надуваш с уста. Като подадеш СО-то, трябва да работи - нали целта е да се разбие от турбината и да се разтвори във водата. Трябва да е измислено.
Пиши, като го пуснеш, ще ми е интересно дали е ефективно. 

Погледни в тема Химия -> СО2, там има доста постове по въпроса
Дроп чекъра сигурно изисква специална течност за тест колко е съдържанието на СО2 във водата. Би трябвало първоначално да си идва с реактивите.

П.С.
Прегледах инструкцията на Sera flore 500. Там ясно е описано как да се обезвъздуши в началото, както си направил и ти.
Има интересна бележка, че след почистване, за няколко дни в реактора може да се задържи въздух...? Тогава трябвало пак обезвъздушаване...
Вързали са гащите за такива случаи

Lightning_boy

Определено са си вързали гащите, но не пречи. Ще го подкарам тези дни и ще пиша.
Колегата Kirilov пусна 1-2 сайта за китки, даже в единия ги надробих някакви. Скоро ще поръчвам и ще садя.
Чудих се дали да не взема дълготраен тест за CO2, който се слага в аквариума. Ама колегата bunzip2 каза, че няма смисъл и не съм купувал.
Сега.... следва въпроса как ще разбера дали подавам достатъчно CO2, ама дето се вика да подготвя нещата и ще видим. То поръчването най-лесно ; )

_Kirilov

Цитат на: Lightning_boy - 14.11.2024 08:11Здравейте отново.
Снощи закачих реактора (Sera flora 500) към външният филтър.
Сложих възвратен клапан на маркуча за CO-то за да не върне вода от там, но като надух леко с уста да изкарам водата от маркуча (беше влязла малко вода докато пооправям реактора) и се получава въздушен джоб, който успявам да обезвъздуша само като обърна реактора с главата надолу.
Въпроса ми е къде бъркам?
Питам защото, ако започне подаването на CO2 няма ли пак да се получава такъв въздушен джоб и всъщност CO-то да не се разтваря добре в реактора съответно в аквариума?
Някой борил ли е подобен проблем?
Не те разбирам точно къде се образува този джоб.
Тези реактори при малко по-слаб филтър започват да не се въртят и съответно да не разбиват балончетата.
И при мен се е случвало клапъна да пропусне малко вода , затова той трябва да е възможно най-близо до реактора .

Similar topics (5)

6270

Започната от kamos

Публикации: 35
Прегледи: 10248

17041

Публикации: 10
Прегледи: 5520

48978

Започната от bereta

Публикации: 24
Прегледи: 8963