• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 12:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

M14iro

Между другото, в сайта са  писали хора , които му казват , че е направил грешки и в  други  теми, когато е трябвало да изчислява, но като се има предвид , че вече е на 70г.,предполагам е нормално...

_Kirilov

Цитат на: M14iro - 07.12.2024 11:09Потърси и си вземи  Натриев тиосулфат /на прах или кристали/  излиза най евтино , ще ти кажа как да си направиш разтвора и по колко да се слагаш. Половината фирмени препарати са на база  Натриев тиосулфат. Аз си взех 500гр.  Ами разтвор от 30 грама изкара 2год. ,сменям около 300-350л. вода.

Взех на Ийзи Лаийф , след тестове на водата от чешмата  се оказа ,че няма въобще хлор (което е малко учудващо)
Ще го ползвам все пак , пък тази химийка , която показа ти ще се разровя и за нея - надали може да навреди превантивно ако се ползва.

Каква е тази локва , та сменяш 300-350л вода ?  *YES*

Lightning_boy

Не сменям по 300 литра, но в някои случаи правя големи смени (около 200 литра наведнъж).
И може би от там идва проблема с хлорамина ...
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

M14iro

ЦитатВзех на Ийзи Лаийф , след тестове на водата от чешмата  се оказа ,че няма въобще хлор (което е малко учудващо)
Ще го ползвам все пак , пък тази химийка , която показа ти ще се разровя и за нея - надали може да навреди превантивно ако се ползва.

Каква е тази локва , та сменяш 300-350л вода ?  *YES*
Да наистина е странно , че няма хлор/хлорамин във водата, но честно казано  аз не вярвам , че няма дезинфекция  на водата защото е опасно.
За Натриев тиосулфат автора казва , че и 10 пъти да надвишиш дозата е безопасен.Като се има предвид , че има бакалавърска степен по химия , предполагам не говори празни приказки. Между другото  доста клипове има в youtube на акваристи , които използват Натриев тиосулфат за дехлоратор в аквариума.
Ами локвата е 820л , а сега сменям малко повече от половината, може би 60% вода

_Kirilov

Защо я криеш ?
Тези литри звучат брутално  *DANCE*

M14iro

Цитат на: _Kirilov - 10.12.2024 00:17Защо я криеш ?
Тези литри звучат брутално  *DANCE*
Не я крия, ти си я виждал.

_Kirilov

Цитат на: M14iro - 10.12.2024 12:33Не я крия, ти си я виждал.

Мисълта ми е да качиш снимки да се види.
Да си призная нямам спомен така по цифри само  *dontknow*

M14iro

Цитат на: _Kirilov - 10.12.2024 12:55Мисълта ми е да качиш снимки да се види.
Да си призная нямам спомен така по цифри само  *dontknow*
Има видео в профила ми. *privet*

bunzip2

Какво се случва, има ли развитие с този аквариум. Дай някой друга снимка :)

Lightning_boy

Развитието е в обратна посока. Всичко е кайма, буквално. Пълен крах е според мен, но ще видим докъде ще го докарам.
Мисля за рестарт, но да видим.
Купих 2-ри дроп чекер и ... 5-6 балончета в секунда, но няма ефект....Започнах да се чудя дали бутилката не е пълна с друг газ...
Ще кача снимки, но определено нещата не са на добре хич. 20-ти ден е някъде, но нищо не се получава както му е реда според мен. Освен охлювите де  :-D  те се въдят харабия ....
Торенето е в повече от това, което пише по упътванията на мастър лайн, но ... явно нещо куца някъде.
Според мен не е проблема в светлината - прилична е за аквариума.
Ще кача снимки тези дни, че съм на път по празниците, ще сипя солидни дози, че ще липсвам 4-5 дни и после като си дойда ще го мисля.
На рестарт ми мирише, но да видим и вие какво ще кажете.
Весели празници от мен на всички! Вие и семействата ви да сте здрави и засмяни, другото тая раса няма как да я бутне  *privet*

bunzip2

Благодаря за пожеланията. Весели празници и на теб.
Като се върнеш, ще покажеш снимки и ще го мислим.

Lightning_boy

Здравейте, колеги и за много години на всички! Още дълго да върви форума, та и ние с него!

Сега по темата. Развитие .... да речем почти никакво.
1.Alternathera reineckii 'mini - всичко изгни.
2.Alternathera Rosanervig - почти е заминала и тя.
3.Cryptocoryne Nevellii - чат пат се държи за момента.
4.Cyperus Helferi - въпреки, че засега не е каталясала тая китка, мисля че и тя отива натам.
5.Echinodorus Tenellus - има още някой стрък останал, струва ми се че се съживява, ама може и да бъркам.
6.Cabomba aquatica - засега се държи, даже резнах няколко стръга и ги бучнах в грунда отново.
В ляво в ъгъла отпред взех 3 саксийки cryptocoryne sp. flamingo и то не върви нещо. За преден фон бях взел някакви (забравих ги даже какви бяха) - и те заминават.

Започнах да подавам сигурно по 4-5 балончета в секунда, взех дроп чекър на JBL (вижда се на снимката), който сякаш реагира една идея по-добре от другия. Но тук е следния момент. Да, реагира по-добре, но по никакъв начин този цвят на реагента не реагира, дали е спряно CO-то или не, стои си същия  :-D .
Не съм увеличавал времето за светене, понеже четох една тема където пишеше, че единственото нещо, което трябва да ограничава растежа на растенията е светлината. Добре, ама то и по 4 часа нищо не расте, напротив - гние харабия ...
На торовете на мастър лайн пише че се дозира по 1мл на 30л. Аз слагам по 15мл на 150л вода през ден. CO-то сякаш трябва да е достатъчно, а и колега Kirilov сподели мнение какво и как е подавал на 180л. и би следвало всичко да е наред от към газифициране.
Възможно ли е поради ниския дебит на филтъра, реактора да не може да разтвори CO-то достатъчно? Но този филтър си създава сериозно течение в аквариума и ако сложа по-голям ще стане центрофуга вътре.
Друго, което ми се върти в главата е, да не би осветлението пък да идва "късо"? Някак си не вярвам тая кабомба да обира всички хранителни вещества и да не остава нищо за другите растения.
Отделно на Alternather-ите листата и стеблата 1-во ставаха като прозрачни и после гниха. Липса на желязо може би? Тестове не съм правил.
Качвам и снимка да видите как изглеждат нещата - мръсен е заради гнилостите, но тези дни ще чистя. Охлювите и нишковидните са ясни. Чудя се дали да не пусна някакви хелени и анциструси?

DSC_2119.JPG

DSC_2120.JPG

Дълъг стана поста, но гледах да съм подробен.

niki_o

Прочетох поста и огледах снимките.....
Първо осветление 4 часа е смях при условие,че ториш и обгазяваш. На снимките растенията показват силна липса на светлина.Нормален светоден е минимум 8 часа при добро осветление,а при нов старт 6 часа,но без торене и газ първата седмица. За 4 часа нищо не консумират растенията ти а добавянето на торове само предозира и дозабива растенията.
Не че не знаеш това което написах,но отстрани е много по-лесно.
На твое място щях да направя две поне 50% смени на вода за да извадя всичко излишно и да вдигна осветлението на 7 часа-ЦО-то на 1 балон в секунда.Бих добавял първата седмица само Калии. На втората вече Макро 1/2 от нормалната доза за аквариума,а Микро на 1/3 от дозата. Следваща седмица 8 часа светлина и малко повишаване на дозата......ама първо щях да добавя още китки,че голяма част от твоите вече са се смлели и няма да се възтановят.
Всичко това за торовете важи само ако нямаш някаква подложка ....
Ами и моя пост стана дълъг,но пък си е някаква насока.

mushroom

Четох назад, но нещо не мога да разбера кога точно си ги насадил китките. 4 часа трябваше да е в самото начало за макс. седмица и да вдигаш след това светоденя.
P.S.
Cyperus Helferi и Echinodorus Tenellus имах като трябваше да направя първия по-голям аквариум (разбирай 60л.), защото бяха подарили една златна рибка на малката в буркан. Та тези двете растения избуяха за 3-4 месеца без СО2, торове и т.н.
Може и да потръгнат нещата и тогава да  сложиш още китки и съответно да увеличиш количествата СО2 и торове.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Супер, благодаря за съветите но от темата, която бях чел тук останах с впечатление, че след като само светлината ограничава растежа, то би трябвало просто по-бавно да растат растенията при тези условия. 
И понеже не виждах промяна, реших че някъде бъркам с останалото, и затова не съм се напълвал с осветлението за да не стане всичко супа от водорасли.
Благодаря за съветите.
Ще задействам нещата и ще кача снимки пак по някое време.

Similar topics (5)

40534

Започната от shmotz

Публикации: 12
Прегледи: 4499

12847

Публикации: 23
Прегледи: 11135

10550

Започната от van40

Публикации: 18
Прегледи: 12124