• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 22:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиране на растителният аквариум на biogenes1s

Започната от biogenes1s, 20.06.2013 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

biogenes1s

Засега нямам възможност  (финансова) за повече растения, занулен е бюджета. Получих бонус спукана тръба в банята покрай галимацията с аквариума.. наложи се така лекичко  да се поизкърти стената и да сменя целия водопровод...
Ако ще е по-скоро обратен ефекта да взема да  изчакам с цо2-то ? :)
Всеки изминал час ранява, само последният убива.

hunter

Не бързай да пускаш СО2 изчакай да се стабилизира аквариума да му се завърти цикъла. Нека тръгнат растенията и да покажат първите липси. После вече СО и торене сега според мен недей. А за растения мога да дам едно рамо леко понеже при рестарта ще махна все нещо. Няма да е много но ако искаш ще ти дам( не говоря продам)  *THUMBS UP*

petko

Според мен е добре да се пуска по-малко СО2.По-лесно ще се аклиматизират растенията.С торенето съм съгласен да се изчака.

hunter

А каква е логиката да се пуска СО във новостартиран аквариум без хранителни вещества и риби от където да дойдат. Със СО ако не се лъжа ще стимулира растенията да се хранят а като няма от къде да си набавят храна не е ли кофти. Вярно е че е използвано подхранка във грунда но където и да съм чел и с малкото опит който имам предполагам СО трябва да се пусне към края на 2 или началото на 3та седмица. Когато се предполага растенията да тръгват. Поправете ме ако греша ама това си е моето мнение.

petko

Да СО2 стимулира растенията,а това ще помогне на азотния цикъл да се завърти по-бързо.Мое мнение.Щом има и подхранка в грунта има с какво да се хранят растенията,а и имам предвит по-малко СО2.Няма да навреди.

zariio

Ако не са адаптирани растенията няма голяма полза от со2.Да не кажа и че вреди.
За завъртане по-бързо на азотен цикъл трябва повече кислород ако не се лъжа.
Ако се притесняваш от хранителния грунд понеже си с малко растения по-добре сменяй по-често вода в началото отколкото да се опитваш да насилваш малкото растения които си сложил да растат по-бързо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

bustama

Много гофти ситуация с този водопровод. Спомени в мен се появиха - как монтирам един шкаф в баня и нещеш ли продупчих тръбата, това един ден преди именният ми. :-D Минах лекинко само с две плочки  и едно коляно и работа за моя сметка, че и аз си я върших - но мъка, мъкЪ - наложи се да се източи бойлера - мамицата им на тези майстори и за тръбата и за бойлера, че си баа и завъртулките е въртял като е правил инсталацията - малоумник.
Та на бойлера пък му се скъса меката връзка и остана в муфата - три часа я вадихме. *JOKINGLY*

Не го мисли, всичко се поправя - един ден ще се смееш, като се сетиш. :-D

Щом няма да има на този етап растения - не свети със всички пури, но е препоръчително да си намериш още много растения. все си мисля, че за доволно количество може да искаш и отстъпки.
Стартираш ли с много растения след няколко дни може да пускаш и CO2 - зависи от растенията.


hunter

Напълно съм съгласен със мнението на zariio. За да работят и преработват, бактериите се нуждаят от кислород. И да по чести смени на вода в началото за да не се натрупват много хранителни вещества във водата. От което могат да се възползват само водораслите когато растенията не са тръгнали още както трябва.

biogenes1s

Ехааа. На това му се вика да работят нещата в твоя полза:) Благодаря на включилите се в разговора ! От всичко най-обичам на готово обосновани отговори, за което мерси :)Не само да знае как ами и да знаеш защо.

Относно цо-то , ще почакам поне 2 седмици,
Също така някой хора, няма да упоменавам имена, предложиха да ударят едно рамо с китките за което съм адски благодарен, дано да има момент в бъдеще да им върна и жеста...така че се очертава да натрупам още малко "мускулна маса".

За смените на водата, плана е да сменям 5-6% от водата на 2 дни, преди 2 дни стартирах - така че след малко ще наливам , посред нощ, ама крастата си е краста:)

Грунда че е хранителен нямам представа дали е страшно ,по скоро се притеснявах от факта че растенията идваха от Евгени, та да не вземат да изпукат като ги пуснах от неговите условия "в гетото" , но за мое успокоение голяма част от тях дават признаци на живец - почти всички са пуснали нови листенца , общо взето всичко освен анубиасите и марсилеата.

За светенето, светя по 4- макс 5 часа на ден , оттам и въпроса за Цо2, тъй като бях чел в един пост на Кралчев, че подаването е от особена важност при намалена продължителност на осветление, но по това което виждам, не че разбирам , изглежда не е фатално, така че бих предпочел да оставя нещата да се случват по възможно най-естествен начин.

Относно банята... как да кажа - било е тоалетна преправена на баня когато са строили апартамента, не се разминах с 2 ами бяха поне 15 плочки 15*15 +разбиване на дупка през общатата стена с кухнята защото взима топла вода от бойлера в преправената баня.. абе весело, не много евтино, и да ... ВиК-то си е*ало мамата:) Но всичко е в миналото , сега е ред на китките !
Всеки изминал час ранява, само последният убива.

hunter

Е как да нямаш представа че грунда ти е хранителен, нали си го правил по темата за много слоен субстрат. Нали си сложил добавки вътре те са за подхранване на растенията чрез корените. Ето какво си писал в първия си пост

Субстрат: Многослоен , на принципа на http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/mnogosloen-substrat-za-rastitelen-(i-ne-samo)-akvarium/msg235106/#msg235106
-1ви слой - 7.5л JBL AquaBasis http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?page=search&search_text=aquabasis&product=JBL_AquaBasis_2.5L&n=1

biogenes1s

Цитат на: biogenes1s - 02.07.2013 00:45


Грунда че е хранителен нямам представа дали е страшно...
Всеки изминал час ранява, само последният убива.

hunter

Явно аз не съм прочел правилно, моя грешка  :-D

hunter

Много е красив на живо аквариума, Миро дай си малко зор и на коледния конкурс да взимаш участие  :-)

biogenes1s

Ох, мерси :)
Между другото се оказах прав за скаридките, 2 те ги спасявахме от кофата на филтъра след 2 часа с приятелката после... :) Сложих една марля на цедката долу да не ги гълта ама едната , нак-ситната предаде бого дух  :kreshtja:
То за зора зор няма да е щото ще си го гледам с кеф , ама няма ноу-хау, малко по малко ще станат работите няма как. Благодаря на hunter-a i vesso_vv за китките и първите обитатели , ще поизчакам малко да се поизбистри водата и ще постна снимчици.
Айде, бягам да чета какви рибоци ще слагам :)
Всеки изминал час ранява, само последният убива.

hunter

Ами не очаквах да стане фал със скаридите защото при мен не се е получавало. Но ти все пак си със добър филтър, моя е обикновен вътрешен.

Similar topics (5)

40179

Публикации: 17
Прегледи: 7910

28790

Започната от lari


Публикации: 26
Прегледи: 8528

40529

Публикации: 18
Прегледи: 7586

14465

Публикации: 13
Прегледи: 4461

27240

Публикации: 7
Прегледи: 3419