• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 20:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първият аквариум на Stelian

Започната от Stelian, 08.02.2013 17:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stelian

Цитат на: Caxapa - 12.02.2013 05:41
За промиването на грунда, вземаш парче тюлено перде. Все някое старо ще се намери из гардероба. Оформяш един правоъгълник и му връзваш два по два краищата от към тесните страни. В така наречената дисага изсипваш грунд който под течаща вода с движения на ръцете нагора надоло,/лява надоло-дясна нагоре и сменяш посоките/ се преситва и промива. Продължаваш, докато спре да пуска мътилка от импровизираното сито. Само трябва да внимаваш да не запушиш канала с това което изпадне  като ситен пясък и боклуци ако го ситиш в банята, ваната или мивката. Тази гимнастика можеш да е направиш в някоя голяма кофа, казан или направо на реката. И малко лирическо отклонение от темата: Преди години във Варна още като гледах риби попаднах на плажа на супер грунд. Започнах да си преситвам в морето и един чичка ме загледа любопитно с въпроса какво правя. -Злато промивам!  му казах а този се опули и стоя та ме гледа час време.  :-D

:-D хаха това беше добро  *ROFL*

С грунда вече се справих - миех го на малки части и хвърлях мътилката в тоалетната, че бая неща плуваха... Въпросът ми е как ви се струва като едрост? Трябва ли да го сменям или ще свърши работа? На мен лично ми харесва, гледах да обирам по-едрите камъчета като го миех и събрах една кутия от сладолед.
: 12.02.2013г 09:09ч
Знам че е много рано за рибки, но мисля че условията в аквата са по-добри от колбата в която ми живееше бетата (без филтър и растения) затова я пуснах. След няколко часа вече се чувстваше страхотно и дори позира за няколко снимки!

Ето го и моя красавец:

Не ме бива като фотограф снимах без светкавица и с включено макро, но пак се размазани от най малките му движения (снимам с някакво малко Никонче колкото телефон).

devil40

След 2 месеца присъствието на камъните ще е незабележимо от тези растения.Или премести камъните на по-предна линия,или премести китките от сега по-назад :-)

Caxapa

Като гледам, грунда бива но растенията някак много големи/ тоест аквариума ти е малък. В радела растения е дадено за всяко оптималната позиция в аквариума. Как да ги групираш и прочие.Освен това ако рзгледаш и снимки на аквариумите на колеги ще добиеш представа кое как да подредиш в твоя. За останалото, поздравления и не бързай с рибите. Нека да се завърти цикъла в него и тогава пускай на етапи за да не стане фал.

Stelian

Благодаря за насоките тези дни ще прочета повечко за растенията. В момента не изглеждат добре защото това ми беше първото подреждане. Четох в статията за стартиране на сладководен аквариум, че не е хубаво да се местят първите две седмици след стартирането затова още не съм ги пипал, а и тъкмо през това време ще почета за тях.

Stelian

Вчера си взех тъмен фон, но забелязах че когато го сложих бетата ми стана много неспокоен и постоянно се наежваше срещу фона. По същия начин се държи както като се сложи огледало пред стъклото на аквариума. Първо помислих че се получават отблясъци, но продължи да го прави и на изгасена лампа.
Някакви идеи от какво може да се стресира?
Довечера ще пусна една снимка на фона.

Stelian

Ето го и въпросния фон (излиза малко по-светъл от действителност на снимките заради светкавицата):

И малко ъпдейт на аквата с ново растение от вчера - Марсилея за което благодаря на колежката tender81  *thanks
Лимончето и валиснерията вървят много добре вчера дори ги подкастрих:

Stelian

Ето още няколко снимки със фона и как се държи бетата:

Вярно, че е много красив така но някакви идеи защо може да се ежи на един фон?

maku

като си видят образа в огледало също се ежат ,може би има някакво отражение във фона ?

Stelian

Цитат на: maku - 15.03.2013 14:02
като си видят образа в огледало също се ежат ,може би има някакво отражение във фона ?

Пробвах и с тъмно сив фон който е матов и той със сигурност не прави отражение но рибата пак се ежи и се отказах, явно просто цветовете му въздействат.

ido

Хм, аз пък си мислех, че това че бетата се ежи е плюс.Така я виждаш в цялата и красота.Даже преди години в стария ми аквариум, бях сложил огледало отзад и и се радвах като се наежваше срещу отражението си.
Сега чак се замислям, че по този начин тя може и да се стресира...

Stelian

Здравейте колеги! Не съм писал от доста време... аквата се развива добре само имам малки проблеми с валиснерията - всички листа покафеняват и загниват. Имам общо 3 вида растения в аквариума и още преди месец забелязах симптомите от липса на микро елементи. Взех си тази тор на Тетра:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F25in3us.jpg&hash=57fceab5b3646674b97e9569ea22657ba6f35284
и торя с нея по 4-5 мл всяка седмица (дозата за 40 л вода е 20 мл на месец аз ги разпределям по малко с всяка смяна на водата).
Вече мина близо месец от както торя и другия ми вид растение с големите листа (мисля че е лимонче може да се види на старите снимки) започна да върви много добре. Дори марсилеята която до сега не ми беше пускала нови листенца потръгна, но уви валиснерията ми става все по кафява и занива. Наложи се да премахна половината корени и като гледам май трябва да махна и останалите. Някакви идеи какво може да е довело до тази гибел? Може ли светлината да идва малко? Светя с една пура от 10 вата около 10-11 часа на ден. Довечера ще пробвам да направя няколко снимки.

diskusi233

От осветлението идват проблемите.. *THUMBS UP*

Моита валиснерия неспира да расте като осветлението ми е ват на литър.

Поздрави..
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

rollon

Валиснерията изисква по-чести смени на водата,не вирее при застояла такава  :-)

cantiga

Причината според мен е, че валиснерията за разлика от повечето аквариумни растения предпочита леко алкално до неутрално дъно. Аз залагам на ниско пх в грунда.
Поздрав!
Светослав

asito

На 200л вода,аквариума е с размери 120х40х55в,светя с 3х54вата,сменям вода 40-50% седмчно,торя с акваформулата и подавам ЦО2.Спиралната ми валиснерия умира малко по-малко,а всички други растения се развиват. Водата е твърда тука във Варна.Същата валиснерия съм гледал със слабо осветление,без торене и ЦО2-вървеше като луда.За мен обяснение няма.Може би наистина ниското пх в грунда...

Similar topics (5)

5907

Публикации: 82
Прегледи: 27905

24416

Започната от ivcho0

Публикации: 8
Прегледи: 7291

53852

Започната от Qnew

Публикации: 31
Прегледи: 12776