• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 14:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първият аквариум на Stelian

Започната от Stelian, 08.02.2013 14:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stelian

Здравейте колеги!
Най после стартирах първият си аквариум и нямам търпение да го покажа :)

Размери: 45х30х35
Обем: 47л
Грунд: речен разнороден размер 3-7 мм
Филтър: SunSun HJ-611B
Нагревател: SunSun 100W
Осветление: за сега една лампа 10W

Дата на стартиране: 08.02.2013г.

Сложих два големи камъка и имам намерение да сложа един корен посредата, но още не съм намерил подходящ. Също така имам още няколко камъка от този вид които мога да сложа. Надявам се днес да си взема и следните растения от колега от форума: Vallisneria Americana, Najas guadelupensis, Limnobium laevigatum, Hygrophila corymbosa.
Утре ще кача още снимки с растенията!

Моля за съвети и препоръки.

Peza

Привет и добре дошъл,
Една препоръка от мен, грундът ме се струва малко и ще имаш проблем с вкореняването на растенията. Щом ще засаждаш е добре да е поне 4см.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

tomatomov197

Не бързай с рибите !
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Stelian

08.02.2013 15:22 #3 Last Edit: 08.02.2013 23:09 by Stelian
Цитат на: Peza - 08.02.2013 15:09
Привет и добре дошъл,
Една препоръка от мен, грундът ме се струва малко и ще имаш проблем с вкореняването на растенията. Щом ще засаждаш е добре да е поне 4см.

Имам още около 3 кг грунд, но чистенето става много бавно и ще го добавя по-късно.

Относно рибките знам ще ги взема след 3-та седмица, за сега само растения ще сложа.

Ето малко ъпдейт с растенията :)

nikolay metodiev

Добре се получава, сложи тернометъра на някое от страничните стъкла

vanko77777

Здравей, добре изглежда аквариума може да му сложиш и един корен и да групираш малко растенията и ще стане още по хубав
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.

20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

mircho

Аквата изглежда добре. Моят съвет е да сложиш някакъв фон от зад- черен или син. Ще стане още по красиво.  :-)
Хеви метъл с висок октан

nikolay metodiev

Цитат на: mircho - 10.02.2013 15:57
Аквата изглежда добре. Моят съвет е да сложиш някакъв фон от зад- черен или син. Ще стане още по красиво.  :-)

Ако му сложиш и полянка ще стане перфектен

stanislav89

Така се слага полянка, доста трябва да прочете че да му я сложи :-)

nikolay metodiev

Еми казвам че ще е хубаво , а дали ще се справи е друг въпрос.Аз лично за съвети не се наемам, но казвам че на мен повече ще ми хареса.Човека иска съвети, а не на тези които са дали съвети някой спец да се изказва "криво"
Колега ще си по-полезен ако дадеш съвет на човека *BRAVO*

stanislav89

Така на готово всеки може. Иска се четене. Може да пробва с марсилея и с по ситен грунд, като за начало.

nikolay metodiev

Цитат на: stanislav89 - 11.02.2013 22:18
Така на готово всеки може. Иска се четене. Може да пробва с марсилея и с по ситен грунд, като за начало.

За това става въпрос.Явно имаш опит , а опита ти в  това отношение би помогнало на човека.Аквариума му е малко малък, но може мисля да стане хубаво аквариумче.
Поздрави

Stelian

Благодаря за съветите! Тези дни ще потърся да взема едноцветен тъмен фон. За полянката наистина ми е рано искам първо да се пробвам с по-лесни растения да ги завъдя успешно, а после ще видим. Взех едър грунд защото четох във форума, че е по-добре за растенията, но май е прекалено едър?

trolazol

Идеално ти се получава!
Аз скоро се мъчих да мия грунд, и установих че най-лесно става върху PVC мрежа за шпакловане на топлоизолации, или в един пластмасов гевгир(за който щяха да ме бият :-))

За фолиото за което са те  посъветвали - аз бях против него докато не  го залепих. Доста по добре изглежда с него.

Успех!

Caxapa

За промиването на грунда, вземаш парче тюлено перде. Все някое старо ще се намери из гардероба. Оформяш един правоъгълник и му връзваш два по два краищата от към тесните страни. В така наречената дисага изсипваш грунд който под течаща вода с движения на ръцете нагора надоло,/лява надоло-дясна нагоре и сменяш посоките/ се преситва и промива. Продължаваш, докато спре да пуска мътилка от импровизираното сито. Само трябва да внимаваш да не запушиш канала с това което изпадне  като ситен пясък и боклуци ако го ситиш в банята, ваната или мивката. Тази гимнастика можеш да е направиш в някоя голяма кофа, казан или направо на реката. И малко лирическо отклонение от темата: Преди години във Варна още като гледах риби попаднах на плажа на супер грунд. Започнах да си преситвам в морето и един чичка ме загледа любопитно с въпроса какво правя. -Злато промивам!  му казах а този се опули и стоя та ме гледа час време.  :-D

Similar topics (5)

52421

Започната от njoyz

Публикации: 29
Прегледи: 11168

11109

Публикации: 28
Прегледи: 13198

48502

Публикации: 24
Прегледи: 6371

16699