• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

240л със Скаларии

Започната от jabeto, 25.11.2014 19:39

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Amev

И моя е остър , че даже има и като парчета от стъкло , ама нито анцитруса се е наранявал , нито златните които го пререждат всеки ден ... А кафевите и аз ги бях завъдил ама 3 анцитруса и 3 отоцинкуса и 3 ампуларий се справиха...

jabeto

А това е новият аквариум и последният като бройка  :-D Размерите са 120х40х50в. Старта обаче ще бъде най-рано другия месец.В него ще гледам няколко скаларии ,5-6 коридораса,5-6 анциструса.Това на снимката мисля да представлява хард скейпа като ще има и различни по големина обли речни камъни преплетени в основата на дънерчето.Растенията ще са ехинодороси, микрозорум,валиснерия и нимфея. :-)


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2F87fcwujgv%2FDSC_0961.jpg&hash=3207f2ab0ce9250e0eb67f9546b1fcc429190e5e

_Kirilov

Така корена изглежда много добре  *BRAVO*

niki_o

Корена цепи мрака *CRAZY*
Май темата ти трябва да стане...Първите 3 аквариума или Първите 300литра :whistle:

jabeto

Надявам се да направя всичко така както ми се върти в главата,но досега не се е получавало :-DКорена тепърва ще се готви и ще търпи процедури,но трябва да дебна жената,че иначе :karamse:

_Kirilov

При правенето се опитай да го повдигнеш над камъните(ако има такива) защото след като сложиш китките и те тръгнат да растат до 2 месеца ще се скрият и камъните и корените. Така се случва все при мен и след няколко месеца става някаква джунгла и заминава целия скейп.
Загледай се по клипчетата в тубата как и преди и след залесяването отчетливо се виждат и камъни и корени. Тоя ефект се опитвам да го избегна и все не успявам.

Успех!

jabeto

30.09.2015 16:26 #51 Last Edit: 02.10.2015 13:44 by jabeto
Мисля корена да го оставя на растояние 10-тина см. от задното стъкло и китките да се падат една идея зад него,за да не го скриват,амаще видим какво ще се получи. :-D Днес си играх с промиването на 10л. лава,която ще ползвам за заселване на повече полезни бактерии,които да спомагат да не се затлачва много грунда и да не се получава пълна анаеробност ж грунда.Дано да съм на прав път.Хранителни субстрати не мисля да слагам.Обмислях да взема 1-2 литра хранителен субстрат и да го разтеля покрай задното стъкло,където ще са повечето растения,но ме е страх. :-[
Ето я и лавата


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2Fkep96444j%2FDSC_0968.jpg&hash=85398b2ad3adeeec9a755257fbe35611f36490e2


Върху лавата ще сложа една ситна мрежа(найлонова)от картофи мисля че е за да не се смесва много грунда с лавата или поне лавата да си седи доло и да не излиза на горе.

Публикациите са слети: 02.10.2015г 13:01ч

Колеги четох,че лавата съдържала силикати ,които предизжикват появата на кафяви водорасли.Ако е така да я махам. *dontknow*Мислег да ползвам няколко литр от нея и за филтърен пълнеж.

Публикациите са слети: 02.10.2015 13:44

Колеги четох,че лавата съдържала силикати ,които предизжикват появата на кафяви водорасли.Ако е така да я махам. *dontknow*Мислег да ползвам няколко литр от нея и за филтърен пълнеж.

fam

Не съм чела до сега за подобен проблем с лавата...Обаче корена ти е страхотен и така добре запълва аквариум с тези размери. Супер си го замислил, поздравления. Не разбирам само защо не искаш да си сложиш подложка..сед като ще имаш и  ехинодоруси..пък моите четива д сега сочат че хинодооруса се храни доста през корените. На нашия дето за пъви път се опитвам да отглеждам  растения..дъното е само от менадо и Ехинодоруса ми бавно и стабилно върви към гибел..не му достига храна ..поне това предполагам де  :-[ . Лелеее пак се върнах да ти погледам корена.... супер р..завиждам яко..не съм сигурна че е много благородно да си знаеш :))

_Kirilov

Значи - аз с лава съм от близо 2 години и мисля , че до скоро имах проблем с някакви метали които пускаше защото рибане се задъжаше жива повече от 6-8 месеца при мен .
Не съм фен на тестове и следене на каквито и да било параметри - единствено разчитам на наистина добра филтрация и смяна на вода.

Лавата не съмн я преварявал преди да я сложа и мисля , че това е единот проблемите свързани с нея. За филтрация е перфектна  защото е супер порйозна.

1)Вземи един магнит и вижда дали и какво ще се полепи по него след разбъркване на лавата с него.
2) Вземи свари половин литър в един съд и след това в още един със същото количесто сложи аквариума вода за известно време и ако ползваш тестове виж дали ще имат различни показатели. Така и не стигнах да го направя това защото съм почти сигурен ,че проблемите ми идваха със смъртта точно от нея.

Не искам да те плаша  с информацията ми, но лавата която е от камани.биз не мисля,че е перфектна точно за аквариуми.

Двата ми аквариума са различни - единия с лава , другия с всевъзможни фракции от 0.3 до 0.7 камъчета при експеримент с размяна на керамиката от филтрите им очаквах тотален краш на този без лавата, защото винаги е вървял по-добре но уви. Анциструсите ми се скъсват да хвърлят хайвер и да разтът буквално с часове, до колкото в големия всичко си е по същия начин...

jabeto

03.10.2015 14:24 #54 Last Edit: 05.10.2015 14:13 by jabeto
Лавата я взех от сайт за акваристика.Ще направя теста с магнита и ако трябва ще я преварявам.

Публикациите са слети: 03.10.2015г 21:09ч

Една снимка от скаридарника :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fazo1d3jeb%2FDSC_0972.jpg&hash=52a61dfdad4f955ae0a9d546708d6ced91556584


Публикациите са слети: 05.10.2015г 14:02ч

Взех тестове на Тера 6в1.Сложих в 2 чаши еднакво количество лава в едната изварена в другата не и еднакво количесво вода от чешмата(от там сипвам и в аквариумите).Ще изчакам 24ч ще измеря стойностите и ще пиша резултатите.А тая лава какво варене падна вчера.Жената нямаше достъп до печката.Отгоре варя а във фурната суша и изпичам.Жената седи и ме гледа и вика на детето;Маме довечера ще ядем лава :-D

Публикациите са слети: 05.10.2015 14:13


jabeto

Преди малко измерих стойностите в двете чаши и резултатите за 24часа престой във водата бяха абсолютно еднакви.Май,ще сия ползвам пък каквото сабя покаже.Лавата първо е промита под течаща вода след това е изварена и накрая във фурната на висока температура е сушена.За престоя си във водата от 24часа цвета на водата въобще не се е променил и потъмнял,което означава ,че съм я промил добре. :-)

sVGNsali

На тестове "x"in1 недей се доверява. Само като ориентир. Лакмуса дори от въздуха се влияе..
Аз обаче нещо не схванах, за какво е цялото това упражнение с лавата. Тип "холандски" аквариум ли ще правиш, с тия подготовки за основата? Тия анаеробности на грунда и т.н. поне за мен са проблеми за спецове. При да достигнеш тази точка, теб те чакат много други рискове. Как е подоготовката - теоретична и техническа; за осветление, СО2, торове и т.н?
ЩЕ стискам палци, дано да не се крашне системата, но поемаш риск. Но пък успех без риск няма..
Успех!  ;-)
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

jabeto

Няма да правя растителен аквариум.Лавата ми трябва за да циркулира въздухв грунда и да има повече бактерии,които да разграждат органиката ,за да не ми се затлачва грунда и да да гният корените на малкото растения които ,ще засадя.Цялата работа е ,че неискам след една година гринда да се затлачи и да правя рестарт.Искам аквариум,който да искара няколко години без да го рестартирам заради грунда.А ежеседмичните смени на вода и сифониране пак ще си ги правя,надявам се да сте схванали идеята.Хранителни подложки няма да слагам.В аквариума искам да има Скаларии красив корен и няколко растения.Това ми е идеята.Лавата ми трябва само заради неината порьозност и качеството и да задържа голямо количество полезни бактерии,които вършат много работа.

jabeto

Та отново да питам преди полагането на грунда.Ще навреди ли лавата ако има слой под кварцовия пясък?Ще я ползвам само за окислородяване на долната част на аквариума и заселване на нитрифициращи бактерии за по-бавно затлачване на грунда.Ще има растения ,но не много.До колкото четох не би трябвало да е проблем,но все пак някое друго мнение от опит,ще е добре дошло.Колегата Кирилов даде съвет и изварих лавата,но на тестовета не даде отклонения с такава непреварявана.Изчаках лавата потопена в чаша с вода една седмица и показателите от теста са в норма. :-)Пясъкът е с фракция 2-3мм

niki_o

Лавата би трябвало да е апсолютно неразтворима във водна среда,така че е нормално да не ти даде отклонение в нормите.1-2мм е супер фракция и само би подпомогнала дъното без да навреди.Аз ако имам достъп до подобен размер лава само от това ще ми е дъното...

Similar topics (5)

33464

Публикации: 17
Прегледи: 6851

45888

Публикации: 18
Прегледи: 7335

32157

Публикации: 4
Прегледи: 5232

36650

Публикации: 6
Прегледи: 5331

59976

Започната от jabeto


Публикации: 80
Прегледи: 24181