• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 07:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първи аквариум. Търся мнения и препоръки за втори :)

Започната от pavkata866, 16.02.2015 13:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pavkata866

Здравейте! Казвам се Павлин, от Велико Търново. Това е първия ми аквариум, направен с цел подарък на племеницата. Стартиран е 10.2014 г. Първоначално  с 5 гупи - 3 мъжки и 2 женски. На първия месец родиха и след това отслабнаха рязко и умряха...остана само 1 мъжка и 10-на малки. Купих и 2 хелера. Сега всичко е наред. Аквариумът е 30л и вече ми е малък :) Ще се радвам ако ми дадете някакво мнение за този, за да си взема бележка за следващия... Детето му се радва, и на мен ми харесва, но нещо не е наред :) А, имах и 3 чери скариди, които също умряха изведнъж....
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2F93f09x7at%2FDSC_1131.jpg&hash=b7098149bcdbfe5a514845e4157838dad17740b5

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2Fe0skv199x%2FDSC_1133.jpg&hash=433ce608f76ad3cc6b57d9fcbe2b4316908e05ea

yasenst

Една от най-добрите идеи за следващия аквариум, е тази, за която сам си се досетил- да е по-голям. Вместо помпичка за въздух с гъба е много по-добре да е с филтър, доста по-полезно. Не се вижда това под аквариума, някакъв керамичен плот лие. Трябва да имаш подложка, примерно 1см. стиропор или фибран. Сложи някакъв цветен фон на задното стъкло. И не на последно място, внимавай какви и колко рибки гледаш в него. Успех!

asito

Хелерите са за по-голям аквариум.А относно жертвите.Водата ти не е била ок.Най-вероятно азотния цикъл не е бил завъртян.Напълни го колкото може до горе.
Втория аквариум възможно най-голям.500л ще е  чудесно :)

pavkata866

Усетих, че са за по-голям :) Те дори малко неестествено стоят...Но вече са там и ще си живеят...А следващия ще е около 100-те май :) Благодаря за мненията.

iuli

Колеги, недейте да лъжете човека - на десетина гупи в трийсетлитров аквариум с гъбен филтър, би трябвало да им е екстра. Навремето, като ученик, преди повече от трийсет години (Господи кога мина това време) си купих трийсетлитров силиконов аквариум от Плевен, където учех и го влачих с влака чак до Берковица. Силиконовите аквариуми тогава си бяха направо лукс. В него не съм гледал гупи - гледах скалари, трихогастери и всичко е било точно. Растенията бяха цератоптерис и от малката сагитария с една крушка (не си спомням от 40 или 60вата, но трябва да е била от 40, защото иначе би подпалила дървения капак). Филтър от гъба с помпа за въздух. Растенията се развиваха перфектно, при тия условия, но дори тези непретенциозни растения в последствие в по-големи аквариуми се е случвало да не вървят. Но анубиасите, на човека, би трябвало да са по-издръжливи, стига да не прекалява със светлината. Кабомбите не са, но може да има късмет.
Сещам се как по-късно се опитах да правя в пансиона осемдесетлитров аквариум с епоксидна смола, без да го пека. Влачих стъкла от района на гарата, чак до района на ШЗОто (спортното училище), после два дена лепих, а накрая пет човека пренасяхме вода, за да го напълним. Резултатът беше, че аквариумът се разлепи и направихме наводнение - голем кеф.

Но преди тоя трийсетлитров аквариум съм имал двадесет литров с рамка от винкел, и гъбен филтър, в който съм гледал гупи. Още по-преди ги гледах в буркан от два литра - гупите немат никакви проблеми по принцип. Но трийсетлитров аквариум, с гъбен филтър им е екстра. Естествено, по-големият аквариум по принцип е по-хубав.
Та проблемът тука явно е в обслужването на аквариума. Да не прехранва рибата, и особено да не прекалява със смените на водата. Т.е. да сменя по не повече от една трета и не по-често от два пъти месечно (по-добре веднъж месечно), предварително престояла и темперирана вода, и да я налива бавно, може и на няколоко пъти, за постепенна адаптация, въпреки, че гупите издържат и на такива ексцесии. Аз какви експерименти съм си правил с гупите - ама айде да не ви казвам. Другият вариант е да е пипнал някоя зараза, ама не знам, каква може да е. Велико Търново водата трябва да е алкална и твърда, което за гупите е добре, а за кабомбата не е.

bunzip2

iuli, оценяваме практическия ти опит от миналото, само че не е бил съвсем верен.
Гупите живеят да... и в 1 литър ако ги сложиш пак ще живеят. За съжаление не могат да говорят.
Смените на вода за такъв литраж е силно препоръчително да са поне веднъж седмично (не месечно). Като е добре смяната да е от 30% до 50%.
Филтрацията с гъба става (и аз на времето така съм гледал дори 100+ литрови аквариуми на по една гъба), но не бих казал че е за предпочитане в днешно време.
Техниката напредна, хобито също... то и с 2 клечки може да си запалиш огън, ама ползваш запалка :)

petko

Гупите не са тези ,които бяха преди години. :-)
Времето лети и нещата се променят.


iuli

има още един вероятен вариант на проблема - гупите живеят до две години, може да са били стари.

bunzip2

Цитат на: petko - 17.02.2015 11:56
Гупите не са тези ,които бяха преди години. :-)
Времето лети и нещата се променят.

+1

Това също е вярно. Бих казал, че в момента гупата е една от най-махнатите живородки.

iuli

Цитат на: bunzip2 - 17.02.2015 11:54
iuli, оценяваме практическия ти опит от миналото, само че не е бил съвсем верен.
Гупите живеят да... и в 1 литър ако ги сложиш пак ще живеят. За съжаление не могат да говорят.
Смените на вода за такъв литраж е силно препоръчително да са поне веднъж седмично (не месечно). Като е добре смяната да е от 30% до 50%.
Филтрацията с гъба става (и аз на времето така съм гледал дори 100+ литрови аквариуми на по една гъба), но не бих казал че е за предпочитане в днешно време.
Техниката напредна, хобито също... то и с 2 клечки може да си запалиш огън, ама ползваш запалка :)

Съжалявам, приятелю, въобще не съм съгласен с тебе. Гупите не могат да говорят, обаче подават доста сигнали - ако в два литров аквариум, мъжките не спират да гонят женските, които даже раждат, това е доста по-различна ситуация от тая, когато умират в трийсетлитров.
Смените на водата, могат да бъдат веднъж седмично, само ако аквариумът е пренаселен, обаче той ще стане такъв, когато в него почне да има между трийсет и петдесет гупи. Та даже и мало више. Когато аквариумът не е пренаселен и водата се сменя по-рядко на гупите а и на повечето видове риба, им е по-добре. Това са основите на акваристиката, приятелю, които са изложени в старите книги - такива като на Марк Махлин и тия основи са си железни. Вярно - има основателни причини за някои неща от тия основи да бъдат променени, но не и по тоя въпрос. Марк Махлин казва, че в аквариуми до сто литра трябва да се сменя по една пета всяка седмица. Една пета на седмица е по-малко от четири пети веднъж на месец. А една трета на месец е горе долу толкова и е добре.

По въпросът за канистера няма да споря - по-добре е, но в случая няма как да е било в това проблема, още повече, че гъбата си има и някои преимущества в някои случаи. Ако някой прави аквариум за дете с малко риба, е по-добре гъба - тая техника не може да бъде строшена от никой и върши работа. А канистера може да бъде строшен.

И накрая, да ти кажа, че едни от най-красивите аквариуми за мене са аквариумите, които са точно с тая стара техника, но опитът и знанието правят така, че животът в тях процъфтява. А съм виждал скъпи аквариуми, кичозни, големи, със скъпа техника. И не ща да ги гледам повече - в тях има всякакви лъскави неща, вкл. изкуствени крокодили, водолази и грунд от яркооцветени камъчета. Някои такива кичозности не са далече от идеята, да сложат изкуствени риби и растения и да бъдат един от многото предмети в стаята
Но го няма магьосникът, който заповядва на живота. Спрямо тия аквариуми, истинските аквариуми са по-семпли. Но това, че в тях блестят разни предмети е в коренна разлика с това, че в истинският аквариум блестят живите организми. Аз се интересувам от акваристика, а не от ювелкирно изкуство.

Публикациите са слети: 17.02.2015 12:34

Цитат на: petko - 17.02.2015 11:56
Гупите не са тези ,които бяха преди години. :-)
Времето лети и нещата се променят.

Последните тридесет години не съм имал гупи. Но съм имал хелери и са много издръжливи. По принцип, култивираните разновидности на един вид са по-издръжливи от дивите.

pavkata866

:) Кабомбата беше на половина от това, което е в момента. Засадих я, отидох на ски и след 4 дни беше 2х по-голяма, мисля си, че е добре :) Гъбата мисля да я сменям с филтър, че спирам помпичката през нощта, да не бръмчи...Храня по малко, 5 дни в седмицата, старая се да не прехранвам. А четох че трябва да сменям водата 1 път седмично - 1/4, 1/3. От темата за стартиране на сладководен аквариум. Но тук ми давате различно инфо :) малко се обърках...Ако е така, значи рибките са умрели от рязката смяна на водата...За старост не знам. Магазинът, от който пазарувам е доста зареден, има си доста клиенти...не би трябвало рибките да са "застояли".

iuli

Между другото, последния път, когато ходих на пазара на Подуене си търсих точно гупи, но само платиново-неонови или черна блондинка - май така се водят. Едните са с червени опашки и платиново тяло, а другите са с червени опашки и червени гръбни перки, а тялото е черно.

bunzip2

iuli, много навътре го прие. Извинявай, ако с нещо съм те засегнал.
И отиде доста далече като цяло.
Не говорим за канистри и такива мити работи, нито за изкуствени крокодили, водолази и т.н., имах на предвид, че гъбата успешно може да се замени с вътрешен филтър примерно.
За смените на вода не съм много съгласен с теб, всеки си има виждане.
Вярно е това, че едно време се налагаше правилото за "старата аквариумна вода", но това съвсем не мисля, че е правилно.
Аз лично съм имал аквариум поддържан по този начин и след година, параметрите на водата бяха отвратителни. Твърдост, PH, всичко се беше вдигнало. Адаптацията на новите риби ставаше по-трудно... като цяло редовни смени на малко количество вода, са много по-добър вариант според мен.

Това е мое мнение, не претендирам за вярност нито агитирам да се спазва. Кой както иска, така да си поддържа аквариумите  *privet*

yasenst

А спирането на помпичката или филтъра, е огромна грешка. Никога не го прави. Помпичката никога, а филтъра само при почистване, или когато бъркаш в аквариума, ако е вътрешен.

iuli

Цитат на: pavkata866 - 17.02.2015 12:40
:) Кабомбата беше на половина от това, което е в момента. Засадих я, отидох на ски и след 4 дни беше 2х по-голяма, мисля си, че е добре :) Гъбата мисля да я сменям с филтър, че спирам помпичката през нощта, да не бръмчи...Храня по малко, 5 дни в седмицата, старая се да не прехранвам. А четох че трябва да сменям водата 1 път седмично - 1/4, 1/3. От темата за стартиране на сладководен аквариум. Но тук ми давате различно инфо :) малко се обърках...Ако е така, значи рибките са умрели от рязката смяна на водата...За старост не знам. Магазинът, от който пазарувам е доста зареден, има си доста клиенти...не би трябвало рибките да са "застояли".

Ако кабомбата е порасла толкова за 4 дена, значи е екстра - водата в Търново не е ли твърда? Плевенската е твърда, а тая в Павликени веднъж я пих и е даже още по-твърда. На кабомбата по принцип и дават, че иска мека вода. То не само ти си объркан - акваристиката си е тънка работа. Един дето развъждаше пъстърва казваше: "Който ви каже, че разбира от рибовъдство, значи лъже. Аз от двайсе години гледам пъстърва и нищо не разбирам."

Смяната на водата, със сигурност може да бъде проблем - видял съм го от личен опит. Колко точно да сменяваш и колко често зависи от това, колко е голям аквариума, но и колко риба има в него. По-добре да не е пренаселен и да се сменява по-малко. Освен това, самата вода, която е скоро наточена от чешмата е студена особено през зимата и е богата на кислород. Когато е престояла и дори темперирана, тя вероятно продължава да има повече кислород и когато я налееш относително бързо в аквариума може да стане фал. Освен това старата вода съдържа ценни вещества, които не се образуват отведнъж. Фактически именно тая преценка за това колко вода във всеки конкретен аквариум да се сменя и колко често е голяма тънкост.

Помпичката и филтъра не трябва да се спира изобщо, защото през нощтта се натрупва въглероден двуокис а през деня обратно и може да се получава рязка денонощна промяна на пе-ха. Но пак ти казвам, че аз съм гледал гупи в буркан, без никаква помпа, с един цератоптерис отгоре и крушка, която е едновременно нагревател и осветление и нищо им няма.
Другият проблем от спирането на филтъра през нощта е, че натрупаната органика в порите на гъбата гние и потребява кислород. А когато спираш движението на водата през гъбата създаваш условия за анаеробно гниене, което е лошо и се прецаква правилната филтрация.

За храненето, освен, че трябва да храниш с подходяща храна (да не е стара, да не е много едра и да е сравнитело с еднородна големина), е по-добре да им даваш по два пъти на ден, обаче по толкова, че да го изяждат за няколко минути и да питат за още. А един или два дена седмично ги оставяй да гладуват. Ако забравиш някое хранене или ги храниш по веднъж не е проблем. Сомчетата можеш да ги храниш, като пуснеш храна, след като угасиш осветлението. Разбира се може да има и друг подобен режим на хранене.

Сега ще ти дам една информация, за това колко е чувствителна рибата на рязка промяна на параметрите на водата:
Според учебници по рибовъдство на риба в язовири и реки, дори местните видове, умират, когато бъдат преместени от една вода в друга, която има разлика в температурата от седем градуса.

А пък хайверът на дискусите, ако бъде преместен от вода с микросименс 75 - 80 във вода с микросименс 250 не се уврежда. Така също преместването от пе-ха 6,3 на 7,0 не води до проблеми. Но когато бъде преместен от пе-ха 7,0 в пе-ха 6,3 има 75% загуба на яйца.

Публикациите са слети: 17.02.2015 13:34

Цитат на: bunzip2 - 17.02.2015 12:54
iuli, много навътре го прие. Извинявай, ако с нещо съм те засегнал.
И отиде доста далече като цяло.
Не говорим за канистри и такива мити работи, нито за изкуствени крокодили, водолази и т.н., имах на предвид, че гъбата успешно може да се замени с вътрешен филтър примерно.
За смените на вода не съм много съгласен с теб, всеки си има виждане.
Вярно е това, че едно време се налагаше правилото за "старата аквариумна вода", но това съвсем не мисля, че е правилно.
Аз лично съм имал аквариум поддържан по този начин и след година, параметрите на водата бяха отвратителни. Твърдост, PH, всичко се беше вдигнало. Адаптацията на новите риби ставаше по-трудно... като цяло редовни смени на малко количество вода, са много по-добър вариант според мен.

Това е мое мнение, не претендирам за вярност нито агитирам да се спазва. Кой както иска, така да си поддържа аквариумите  *privet*

Грешеш ако мислиш, че си ме засегнал. Ако съм задълбал, значи ми е интересна темата. А има кокво да се каже. Нали все пак става въпрос за маняци по акваристика.
Ако сменяш по-малко вода, пе-ха и твърдост, не се вдигат а падат. Това е така, защото органичната материя, която гние сваля пе-ха, карбонатите на алкалоземните метали реагират с органичните киселин и ги утаяват, а растеният смучат алкални и алкалоземни метали. Ако при тебе тия параметри са се вдигнали, това означава, че имаш много варовик в аквариума, защото ти си го сложил с грунда или камъните.

Similar topics (5)

42331

Започната от M14iro


Публикации: 76
Прегледи: 25684

9408

Започната от blagoy


Публикации: 3
Прегледи: 3590

46868

Започната от Ssasho0


Публикации: 1
Прегледи: 1358

56726

Публикации: 3
Прегледи: 1909

22715

Започната от di4i


Публикации: 8
Прегледи: 2835