• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 09:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на primecode

Започната от primecode, 22.11.2013 00:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivan_S

Цитат на: primecode - 22.11.2013 21:13
Принципно си прав, но някак не ми изглежда много "хуманно" това. Искам да си живеят а не да се развъждат за жива храна. Все пак ще помисля над съвета ти ;)

В природата също не оцеляват всички новородени ;-). По-добре рибите сами да се конролират, отколкото ти да се принуждаваш да вземаш такива решения. Казвам ти от опит, че така е по-добре. Имал съм над 100 малки едновременно и знам какво е ;-).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

primecode

Цитат на: hunter - 22.11.2013 21:30
Аз ги смятам така на 1см от рибата 2 литра вода или 2см риба 4 литра вода. Така сам може да си сметнеш колко риби ти трябват за твоя литраж. А за растенията поне според мен е добре да има повече но аз съм фен на тема растения и на мен все са ми малко  :-D Ако знаеш колко вида съм набухал във 21литра вода  :duvar:

Даааа ... четох доста преди да пиша тук но ....
Вярно е, че на 1 см рибка трябва литър вода но все пак направих грешката да пренаселя.
В крайна сметка измислих следното:

В 30 литровия ще оставя:
1 сая, 2-те сомчета, 5 неона и 3 гупи (+ охлюва :) )
Приблизителен размер на рибките - около 20 см, т.е. за 24 литра вода ще трябва да се чувстват добре.

В 7 литровия ще сложа 2-те данио (всяка по 2 см) + малко зеленина. Реално водата в него ще е около 5-6 литра и трябва да им е добре.

Махам стъклената тетра (личи и, че е стресирана вече) и черния неон.
Мисля, че така баланса ще се запази.

Карган

Цитат на: primecode - 22.11.2013 21:39
Вярно е, че на 1 см рибка трябва литър вода но все пак направих грешката да пренаселя.
Всъщност това не е вярно. Пише го и в статията Колко рибки мога да гледам в ... литра аквариум
Цитат-    Най-разпространеното и лесно правило за обема е, че на 1 см. риба трябва 1л. вода (т.е. в 50 л. може да се гледат 10 парчета по 5 см. всяка). Много често това твърдение не е вярно, но от него можем да изхождаме като база, която да съобразяваме с останалите фактори.

-    Какви риби се отглеждат (какви видове и колко големи) – правилото 1см/1л. важи само за сравнително малки до средни, неагресивни и невзискателни рибки с 'тънко телосложение'.

Също така се гледа размера на възрастна риба, а не размера в момента. Така се оказва, че САЕ-то(Размер: До 14 см) след време ще "заеме" половината ти аквариум.

На данио-тата също няма да им е добре в 7 литровия. Има си причина в профилите на различните видове риби да има и графа "минимален обем/минимален размер на аквариума)


А иначе, един 30 литров аквариум може да се направи да изглежда добре и в него да има риби, които хем да са красиви, хем да се чувстват добре. Успех  :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

primecode

Карган:
Благодаря ти за мнението. Ясно е, че всяка риба си има изисквания. Златните рибки например не могат да се чувстват добре в по-малко от 30-35 литра за всяка една. Правилото 1л/1см е доста грубо, но все пак помага в ориентацията поне при по-малките рибки. А моите наистина не са "обемни", просто са нагъсто.
Все пак градивната критика води до различни идеи :) Може би ще преместя гупи в малкия аквариум (те не са капризни, а са любопитни и дружелюбни) а данио-то да остане в по-големия аквариум.
Така или иначе ще правя промяна и се радвам, че успявате да ми размърдате мозъчните гънки. Надявам се, един ден да мога се похваля с нещо качествено за което, благодаря на вас.

Всъщност, още един път благодаря на всички тук за това, че критиката ви е нежна. Четох много и някои доста противоречиви мнения във форума за кое, как и защо, но въпреки това, че сгреших вие ми давате полезни съвети, или поне идеи над които да се замисля.

primecode

Бързам да се изфукам със завесата  :-)
Не се сетих навреме да покажа в снимки как, но е лесно - един малък маркуч, такъв а аераторна помпичка + няколко малки дупки на него поставен хоризонтално на дъното. Ето резултата:


Ivan_S

Браво, добре ти се е получила стената  *THUMBS UP*. Само ветроходът от фона разваля доброто впечатление. Сложи си някаква тъмна едноцветка примерно - фолио или картон. Така хич не се връзват нещата.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

primecode

Прав си за това. Нямах какво да сложа за фон и взех първото подходящо от близкия магазин. Ще го сменям, но още не мога да преценя какъв цвят да сложа за фон за да се получи ефекта за дълбочина.

Ivan_S

Ами най-често се ползва черно. Тъмносиво или синьо също може, макар последното аз лично бих го сложил само на соленоводен аквариум.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

primecode

Четох някъде из форума, че е добре да се облепят и страничните страни. А иначе си мислех за матово черно ...

Ivan_S

Матовото става вероятно, не съм пробвал, но предполагам, че ще е като с картон. Аз ползвам черен картон и е ОК, така че ... Дали ще си затъмниш и страничните стъкла, си е твоя работа, както ти харесва. Зависи от къде държиш да се вижда аквариума. Аз лично съм затъмнил страничните стъкла. Черното донякъде намалява стреса на рибите, което за тези, които отглеждам е от значение.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (5)

55384

Започната от chapek


Публикации: 26
Прегледи: 12895

12356

Започната от nihi79


Публикации: 9
Прегледи: 4712

33087

Започната от M14iro


Публикации: 11
Прегледи: 6485

49546

Публикации: 4
Прегледи: 3134

10047

Започната от borislav


Публикации: 47
Прегледи: 15425