• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 00:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Профилът на danielm

Започната от danielm, 03.02.2012 05:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danielm

Нито сифонирам, нито чистя стъклата ... значи да се подготва за аква без наклон, и да не изхвърлям стария грунд!  :-D

bunzip2

Слагай повечко каманак, да го държи (ако искаш  наклон).
За сифонирането - с дъно на 90+ процента с растения... кой ти сифонира бе братче, то си е невъзможно :)
Иначе си е хубав грунда, ще ти хареса.
Малко кофти се засява в него, щото е лек, ама и на тва се свиква.

danielm

Цитат на: bunzip2 - 25.10.2015 10:26
Слагай повечко каманак, да го държи (ако искаш  наклон).
Полянковите няма ли да държат наклона?

bunzip2

Наклона ще се изравни, доста преди полянковите да се развият :D
Нямаш ли камъни и разни други такива, много бързо ще стане равен като поле. Но ако се заиграеш с разни прегради от камъни/корени, получават се нещата.
Аз ти препоръчвам да го измиеш и накиснеш във вода, и така да си седи поне 15-20 дена преди да го ползваш в аквариума. Като всеки ден може да го разбъркваш по 1-2 пъти докато стои накиснат.
Повярвай ми, спестява доста главоболия при сеенето после. Иначе първия месец е кошмар... от течението на водата се носи, растенията излизат постоянно и т.н.

bustama

И... никакви мелании - поне първите месеци, докато не покриеш дъното с растения, ако ще има поляна. Не, че съм ползвал манадо, но при аквасойла ги изравят - който си мисля е по-тежък от манадото.
Малки като обем ми се виждат тез камънаци за аквариума ти.

manyg

Ако поляната стане манадото няма да мръдне дори при сифониране - изпробвано с HC.

Penta

Цитат на: manyg - 25.10.2015 11:52
Ако поляната стане манадото няма да мръдне дори при сифониране - изпробвано с HC.
Не помня вече колко време, 18 месеца може би мъчих HC  върху Манадо. Много добри свойства има, много висок CEC - няма липси, няма предозиране с него, обаче както се сгъсти кубата и изплува на парцали. Пресаждам на ново - един месец се сгъстява, два аквариума изглежда прекрасно, на третия се отлепя от грунда и пресаждай на ново :(

asito

Цитат на: Penta - 25.10.2015 15:42
Не помня вече колко време, 18 месеца може би мъчих HC  върху Манадо. Много добри свойства има, много висок CEC - няма липси, няма предозиране с него, обаче както се сгъсти кубата и изплува на парцали. Пресаждам на ново - един месец се сгъстява, два аквариума изглежда прекрасно, на третия се отлепя от грунда и пресаждай на ново :(
+1
Целия ми грунд беше в НС,в един момент половината се надигна и се вееше като парцал-замина в коша  всичко :)

danielm

Имате още 12 часа да ме откажете.  *CRAZY*
Накрая ще ме накарате да сипа в/у манадото 2 чувала кварц ...

bunzip2

Сакън, недей! Ще съсипеш хубавия грунд :).
Пробвай се, манадото си заслужава. Аз 5-6 месеца гледах поляната без да се надигне нищо никъде.
Накрая сам я надигнах в средата, като я рязах. Но това си е моя грешка, защото аз я дръпнах по-силно... а беше станала 5 см. на места.
Оставиш ли я да се вкорени добре, няма да има никакви проблеми.

asito

Супер е грунда.И е многооо красив.При мен за надигането може и хелените да са виновни.Имам и три дребни звездни анциструса може и те,знам ли :)

danielm

Няколко такива стръка стауроджин дали ще спрат свлачището?!  *CRAZY*
Кутията е 100мм.
Ако направя нива с ленти от тънък картон дали ще стане с терасите. До месец ще изгният, а през това време китките ще са се вкоренили добре.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi57.tinypic.com%2F11kl1jr.jpg&hash=39e04758b07742a4d1a4c606d33a332f8878407fRe: локвата на danielmRe: локвата на danielmRe: локвата на danielmRe: локвата на danielm

bunzip2

С растения не знам дали ще стане.
Слагай камъни, и зад тях манадо. Ще се получи така.
То като цяло не знаем и каква визия гониш де... ако не са некви зловещ баири, може и да се получи

danielm

и ... ден първи!  *CRAZY*
следващ старт след нова година.
П.С. и манадото е супер ...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi58.tinypic.com%2Fx588oy.jpg&hash=3a1c5480d0306841f9739b093b64b9b959e5fca9Re: локвата на danielm

bunzip2

Дорбе е станало.
И ще останеш доволен от манадото  :-D

Similar topics (5)

23003

Започната от trupai

Публикации: 99
Прегледи: 42221

17877

Публикации: 77
Прегледи: 37039

48267