• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 01:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на Чакъров

Започната от Чакъров, 04.02.2012 17:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamos

Колега от къде в Бургас купи 30 ватовите шини и на каква цена?
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Чакъров

Квартал изгрев - от мак драйв като тръгнеш надолу , на кръстовището пак надолу , от ляво ти се пада църквата , а от дясно една нова кооперация - ето там на партера на тази сграда е магазина.
: 03.03.2012г 11:11ч
Продължавам с обща информация относно аквариума:

Съд- 100/40/40-д/ш/в - 180 литра
Филтрация- SunSun-303B+UV
Отопление- нагревател 150W
Осветление-5x30W T8 ( лампите ще бъдат подменени )
CO2- бутилка под налягане - 1б/с. , реактор- SERA 500 но поради технически проблем с реактора сега съм стъклен дефузор ( тип лула ) временно. Но до няколко дни реактора ще е поправен и ще влезе отново в употреба.
Тор- като се стабилизират нещата ще се тори по метода на приблизителните показатели +Easy Life Pro Fito
Субстрат-Complete Substrate + Fondo Vivo
Грунд - 3-5мм/1,5-2мм/2мм.

Растения:
-Blyxa japonica- заден план (дясно)
-Echinodorus tenellus-заден план ( среда )
-Hemiantus callitrichoides "Cuba"-преден план ( център )
-Heternathera zosteraefolia-среден план ( дясно и ляво )
-Lileopsis brasilensis-преден (среден) план (ляво и дясно)
-Liminofila aromatica-заден план (център) използвана за акцент
-Nimphaea lotus Red-среден план (ляво)
-Pogestemon helferi-среден план (ляво и дясно)
-Valisneria nana-заден план ( център )
-Microsorum pteropus "Narrow"- среден план (център)

Мъхове:
-Monosolenum tenerum-среден план (център)
-Visicularia montagnei (Christmas Moss)- разположен върху корена

Растения засадени временно в аквариума:
-Eleocharis vivipara
-Rotala makrandra
-Pogostemon stellatus "broad leaf"
: 03.03.2012г 17:05ч
Ето го и крайният резултат:

: 03.03.2012г 18:06ч
Надявам се да ви хареса.
Всички мнения, препоръки и критики са добре дошли. :-) :-)

protel111

*BRAVO* много добре се е получило.
Само този камък в ляво на корена ми идва в повече. Може да го махнеш и да сложиш повече ниски растения до задното стъкло на негово място.

raadkoo

Кви критики направо си е екстра  *THUMBS UP* Само левия край малко се губи на фона на десния, но ще си го озелениш като поразвъдиш килимните растения.

skDn

Много ми харесва , ако може дай повече информация за лампите  *privet*
Няма невъзможни неща, има пропуснати възможности

ivan66661

Според мен валиснерията не и е там мястото точно в средата много изкуствено ми изглежда (това си е мое мнение) мисля че ще е много по-добре ако е малко по-встрани. :-)

tomatomov197

Страхотен аквариум си направил !  Само си му сбъркал литража - 160л. е , което означава , че водата е към 140л  , това е важно когато ториш .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Чакъров

Цитат на: tomatomov197 - 03.03.2012 19:18
  Страхотен аквариум си направил !  Само си му сбъркал литража - 160л. е , което означава , че водата е към 140л  , това е важно когато ториш .
*thanks *thanks
100x40x45---180литра

А водата си е толкова 140 литра
: 03.03.2012г 19:07ч
Цитат на: skDn - 03.03.2012 19:16
Много ми харесва , ако може дай повече информация за лампите  *privet*
Осветлението в момента хич го няма - другата седмица капака ще претърпи "операция" тогава ще споделя какво съм подменил

terier4o

*YAHOO* Ей не мога да му се нагледам , като се развие както трябва , ще му направиш една хубава снимка да я сложа на десктопа  *BRAVO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

77

Аранжиране на основните фокусни точки.

За да получите отлична композиция се нуждаете от една или максимум две фокусни точки. Това обикновено е нещото, което гали окото ви. Камък, парче дърво, корен или група красиви растения. Ето тук идва златното правило за пропорциите.
Сигурно сте опитвали да поставите най-красивото си растение точно в средата на аквариума. Не е било нищо впечатляващо, нали? Така е, защото когато имате симетрична композиция вашите очи се хвърлят от ляво на дясно и обратно.... Това не е успокояващата атмосфера, която сте се опитали да пресъздадете и която да седнете и съзерцавате с часове.
Древногръцките философи и математици са открили това векове назад: най доброто съотношение, което успокоява окото е 1:1.618. Ееее????
Нека обясним. Когато пиете кафето си и смесите една част мляко с пет части кафе (само пример) вие получавате съотношение от 1:5.
Така че, когато поставите основната фокусна точка, вие разделяте аквариума на две части. Съотношението им една към друга трябва де е 1 : 1.618.
Как да направим това? Много просто. Измерете дължината на аквариума и я разделете на 2.618. Запомнете резултатът и измерете толкова сантиметра от едната страна на аквариума. Отбележете го. Останалата част е 1.618 (не ви трябва диплома по висша математика). Мястото, което сте отбелязали е там където трябва да поставите вашето специално, централно парче от аранжировката - фокусната точка или както там я наричате.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

zariio

Да не съм пророк ама реактор сера 500 при такъв дебит и ще ти вкарва балончета в аквариума тоест не разтваря на 100%.Не че тва е проблем ама мен ме дразнеше и затова взех големия.Разликата между двата е само чашката но не се продава отделно като част.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

tomatomov197

Цитат на: Чакъров - 03.03.2012 18:50
Квартал изгрев - от мак драйв като тръгнеш надолу , на кръстовището пак надолу , от ляво ти се пада църквата , а от дясно една нова кооперация - ето там на партера на тази сграда е магазина.
: 03.03.2012г 11:11ч
Продължавам с обща информация относно аквариума:

Съд- 100/40/40-д/ш/в - 180 литра
Филтрация- SunSun-303B+UV
Отопление- нагревател 150W
Осветление-5x30W T8 ( лампите ще бъдат подменени )
CO2- бутилка под налягане - 1б/с. , реактор- SERA 500 но поради технически проблем с реактора сега съм стъклен дефузор ( тип лула ) временно. Но до няколко дни реактора ще е поправен и ще влезе отново в употреба.
Тор- като се стабилизират нещата ще се тори по метода на приблизителните показатели +Easy Life Pro Fito
Субстрат-Complete Substrate + Fondo Vivo
Грунд - 3-5мм/1,5-2мм/2мм.

Растения:
-Blyxa japonica- заден план (дясно)
-Echinodorus tenellus-заден план ( среда )
-Hemiantus callitrichoides "Cuba"-преден план ( център )
-Heternathera zosteraefolia-среден план ( дясно и ляво )
-Lileopsis brasilensis-преден (среден) план (ляво и дясно)
-Liminofila aromatica-заден план (център) използвана за акцент
-Nimphaea lotus Red-среден план (ляво)
-Pogestemon helferi-среден план (ляво и дясно)
-Valisneria nana-заден план ( център )
-Microsorum pteropus "Narrow"- среден план (център)

Мъхове:
-Monosolenum tenerum-среден план (център)
-Visicularia montagnei (Christmas Moss)- разположен върху корена

Растения засадени временно в аквариума:
-Eleocharis vivipara
-Rotala makrandra
-Pogostemon stellatus "broad leaf"
: 03.03.2012г 17:05ч
Ето го и крайният резултат:

: 03.03.2012г 18:06ч
Надявам се да ви хареса.
Всички мнения, препоръки и критики са добре дошли. :-) :-)
Тук си го дал 100/40/40  не че е много важно , но да си кажа , че съм прав  :-)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Чакъров

Извинявай пропуснал съм 5-цата. Допуснал съм грешка , не е чак толкова фатално

nick666

От кой зоомагазин си закупи растенията  =-O  много са хубави :) пиши ми на лс от кой са да си взема и аз  :-D
аквариума много добре се е полу4ил но тази валиснерия малко не ми се вписва но всеки има мнение :)

Чакъров

Цитат на: terier4o - 03.03.2012 19:52
*YAHOO* Ей не мога да му се нагледам , като се развие както трябва , ще му направиш една хубава снимка да я сложа на десктопа  *BRAVO*
Искам да отправя моите благодарности към един човек - а този човек си ти Митак.
Този човек ми "отвори очите" - вкара ме толкова много в материята ,че цяла година да бях чел разни форуми и статии относно акваскейпина нямаше да науча това което научих от него.
Имаше дни в които бях твърде решен , че ще зарежа всичко и растения и цо-та и торове , беше ми писнало да  разбутвам аквариума и нищо да не се получава ( ама нищичкооо)- именно този човек ме отказваше от тези деяния които бях намислил.
От него се научих да не пришпорвам нещата , да имам търпение , че стига желание да имаш всичко ще си дойде от само себе си и много други полезни неща.

Не знам дали изобщо някой ден ще мога да му се отблагодаря , но искрено се надявам и това да се получи.
Митак отново ти БЛАГОДАРЯ  *thanks *thanks за всичките нерви и отделеното време които си имал с мен.

Дано все има такива любезни и приятелски настроени хора в този форум помагащи на Нас начинаещите.
: 04.03.2012г 00:12ч
Цитат на: zariio - 03.03.2012 20:24
Да не съм пророк ама реактор сера 500 при такъв дебит и ще ти вкарва балончета в аквариума тоест не разтваря на 100%.Не че тва е проблем ама мен ме дразнеше и затова взех големия.Разликата между двата е само чашката но не се продава отделно като част.
Може би за напред ще разбера , че е било редно да закупя по големия модел , но тогава бях се поохарчил със системата и нямах възможност за другия реактор. Но честно казано аз вече 2 месеца го ползвам - и съм много доволен, въпреки  че , съм подавал стабилно количество Co2 никога не ми е правил балончета. Времето ще си покаже  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

19454

Публикации: 13
Прегледи: 7243

38336

Започната от beloslav

Публикации: 13
Прегледи: 5025

54635

Публикации: 9
Прегледи: 4239

12301