• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 15:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нано аквариумът на Gothica

Започната от Gothica, 04.01.2013 21:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Gothica

Мисля, че вече аквариумът ми доби да речем приемен вид, за да го покажа. С едно изречение аз се казвам Василена от София съм и в момента съм студентка в Биологическия Факултет на СУ. Желание да имам аквариум имам от доста години, но място все нямаше. Най-сетне намерих такова за едно 17л. аквариумче ( за което много благодаря на Gen4o )
Стартиран е средата на декември. Размерите са Д39 Ш18 В24. Осветлението е 11W енергоспестяваща крушка. Нагревател 50W.
Първоначално бях сложила аераторна помпа с гъба, но после по препоръка сложих малък вътрешен филтър 350л/ч, но аз съм го сложила на най-слаб режим, предполагам към 100л/ч.

Флора:
Anubias barteri var. nana
Blyxa japonica
Cladophora aegagrophila
Eleocharis parvula
Micranthemum micranthemoides
Vallisneria spiralis "Tiger"

Фауна:
2 малки анциструса ( като поотраснат ще ги сложа в по-голям аквариум  ;-) )
1 гупа
1 ампулария
Скоро ще има и малко Ред Черита.
Като цяло много се надявам растенията ( благодаря на terier4o за повечето ) да потръгнат, защото няма да пускам CO2.

Доста промени претърпя визията, но тези дни ще кача снимки как изглеждаше в началото. Признавам си нямам особено голямо въображение, въпреки че така ми харесва аквариумът засега, така че очаквам мнения и препоръки.


Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

rollon

Прекалено подреден ми е и не изглежда естествено,иначе ми харесва :)

Peza

На мен лично много ми допада наното ти и изглежда по-голям, 17л не са много. И ще си позволя само една препоръка: Спираловидната Валиснерия, става височка и като тръгне може да го превземе бързо бързо, затова имай едно на ум с нея ;)
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Gothica

Радвам се, че ви харесва. Честно казано и на мен ми е малко "стегнат", ама...  *dontknow* Ще помисля как да го раздвижа по-натам. Иначе имам си едно на ум за Валиснерията, но дано тръгне все пак пък ще я мислим после  *JOKINGLY*
Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

denbosch

За първи аквариум,на три седмици-много прилично *THUMBS UP*!А и наистина изглежда много по-голям от 17л,което е и една от основните идеи на нано аквариумите...

cantiga

Привет!
Поздравления за хубавия старт на мъника. Изборът на гладки речни камъни при малките обеми си е класика, и аз се заиграх с такава композиция, но още не е наводнена. Ще си позволя да ти дам няколко идеи ако държиш на речните камъни.
Много ми харесва, но за да изглежда аквариумът естествено първо трябва да си набавиш още камъчета с най-различен размер. После създаваш централна композиционна точка вляво или вдясно с 1 или 3  големи камъка, няколко по-малки и накрая множество малки камъчета като оставаш само в съответната половина на аквариума.  Другият вариант е подобен, но разтягаш групата камъни към средата и разполагаш малките камъчета неравномерно върху цялото дъно. Може би звучи сложно, но не е така.  :-)
Сега камъните са в една група, която е твърде неубедителна за централна точка и стои малко не намясто, а същевременно дъното около тях е съвсем гладко- така издаваш малкия обем поради липсата на детайли и релеф и аквариумът не изглежда естествено. Коренчето ти е хубаво.
Това, разбира се, са само две от многото възможности за подредба, същественото според мен би било малко повече детайли.
Както Пеца каза, аз бих махнал  Vallisneria Spiralis, провери за Vallisneria americana Mini Twister, не зная дали се намира в Бг, но тя всъщност е единствения вид валиснерия, подходяща за толкова малки обеми. Бликсата не е за преден план при воден стълб от 20см.
Успех!  :-)
Поздрав!
Светослав

Gothica

denbosch: Мерси за оценката. В интерес на истината аз си мислех, че точно този ефект не съм го постигнала ( заради топката кладофора, струваше ми се, че тя издава размера ).

cantiga: Благодаря ти за препоръките! Бликсата ще я мръдна оттам. На мен ми се искаше да сложа една идея по-големи камъни, но в градината на съседа нямаше  :-D Иначе хич не е сложно, разбрах какво имаш предвид даже имам подобна идея. В момента искам да видя дали ще се справя с растенията тъй като нямам никакъв опит с тях. А пък ако не се справя имам страхотна идея за наното да го пригодя специално за гастромизони. С много речни камъни падащи като каскада и силно течение. Но както и да е това е само в случай, че не потръгнат растенията. А пролетта ще мога да си събера и камъни по мой вкус. Валиснерията си мислех АКО порасне толкова, че вече да се накланя на повърхността да я подрязвам. ( просто много го харесвам специално този вид ). И между другото нещо, което споменаваш и за което аз още откакто го стартирах се ядосвам... Въобще не мога да го "изкривя" това дъно. Гледам на другите аквариуми страхотни релефи, а на моя нищо не ми идва на ум... Тръгнах уж нещо да правя някакви възвишение ала бала, ама нещо не ми хареса. След време може и да се опитам да го променя пък да видим какво ще се получи.
Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

Асен Евгениев

05.01.2013 11:47 #7 Last Edit: 05.01.2013 14:09 by akapulko
Цитат на: Gothica - 04.01.2013 21:58
Желание да имам аквариум имам от доста години, но място все нямаше.
Че ти имаш много аквариуми, в Биологическия. :-)
С малко пипане наното ще стане екстра. Още е бебе, затова ти изглежда "стегнат". Като дръпнат растенията,
ще подивее.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

foreverfishforever

Като за начало е много добре! *THUMBS UP* поздравявам те за избора да взимаш растения от terier4o винаги е точен! не се притеснявай за растенията ще си растат и без CO2, просто ги наглеждай и сменяй водата по честичко! Успех! *DRINK*

cantiga

Цитат на: Gothica - 05.01.2013 01:18
И между другото нещо, което споменаваш и за което аз още откакто го стартирах се ядосвам... Въобще не мога да го "изкривя" това дъно. Гледам на другите аквариуми страхотни релефи, а на моя нищо не ми идва на ум... Тръгнах уж нещо да правя някакви възвишение ала бала, ама нещо не ми хареса. След време може и да се опитам да го променя пък да видим какво ще се получи.
Мога да ти препоръчам при следващия опит да използваш грунд с няколко различни фракции, това също ще ти помогне да раздвижиш дъното. Засега виж как ще тръгнат растенията, разбирам, че това е и целта ти.
Началото е добро.  *THUMBS UP*
Поздрав!
Светослав

Ri6eto

Като подредена градинка е,но ми харесва  *DRINK*

Gothica

В биологическия наистина имаме доста аквариуми, ама си е друго да си ти е вкъщи и да си го "редиш" както ти скимне ( и да си е твой собствен най-вече ) :D Ето една снимка как изглеждаше в началото. Бях твърдо решена да има помпа с гъба, но добре, че взех вътрешния филтър. Хем повече място има, хем е по-тихо.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fw9ha28.jpg&hash=a335409212597ee0753d62f14f92268f78adc58f

А пък след като минах фазата "термометъра на предното стъкло" отстрани изглежда така:



Когато бях сложила гъбата в началото доста голяма част от стъклото беше гъба *JOKINGLY*
Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

Gothica

Малко да си ъпдейтна профила. Гупата и ампуларията ги няма вече. Без малко да ми съсипят растенията. Вече обитателите са черита и 1 анциструс. Растенията вървят добре. Валиснерията дръпна доста, което засега ме радва. По-натам ще я поорежа тук таме. Анубиасът пък изкара 4-5 нови листенца и вече изглежда по свеж. Добавих и малко пистия.

Ето как изглежда в момента.


Малко снимки на обитателите:



Само с лупа мога да направя що годе прилични снимки със сапунерката :D


А тази ми е една от любимите

Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

kkrase

Много хубав аквариум, подредбата е страхотна  *BRAVO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fthumb%2F7A%2F53%2F70d38b846e147a53.jpg&hash=0f54abbba4545fe0133ccc825ccbc389dc6415a5

Gothica

Мерси, kkrase! Днес докато махах малко от валиснерията ( наистина превзема всичко, чак се изненадах ) се загледах, че някои от черитата сякаш имат синьо седло... Някой виждал ли е подобно нещо? Признак на заболяване ли е или нещо нормално?  *dontknow*
Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

Similar topics (5)

31755

Публикации: 3
Прегледи: 2458

51467

Публикации: 12
Прегледи: 4830

13289

Публикации: 20
Прегледи: 9368

25373

Публикации: 29
Прегледи: 17121

10759

Публикации: 51
Прегледи: 17680