• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Моят аквариум

Започната от addicted, 18.09.2015 21:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

addicted

Здравейте. Имам аквариум от три месеца, като през първата седмица беше една десет литрова сфера която в последствие махнах.
Та аквариума е с обем 39 литря.
Капака си ги правих сам от плексиглас облепен с фолио.
Осветлението е от три лампи за подводно осветление, всяка от по 6 вата като в момента работят само две.
Филтрацията е канистър на SunSun HW-603B, с дебит 400л/ч, вътре има две гъби, вата и 500гр. китайска керамика.
Нагревятеля е Resun 75W.
Груда е черен 2-5 мм.
Като декорация имам един корен и малко неподходящи камъчета.
Растенията са анубиас малък и голям, валиснерея и лимонче.
Рибките са 4 гупи, 3 женски и 1 мъжка, 8 неончета и 1 анциструс.
Торя с 5мл. JBL Feropol всяка седмица от самото начало и няма водорасли засега, осевен като включа и третата лампа, тръгват по високите клонки на корена, но скоро ще пробвам пак.
Ще се радвам на всякакви мнения и препоръки, все още съм много начинаещ в хобито, но вече мисля за по голям аквариум, около 200 литта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.tapatalk-cdn.com%2F15%2F09%2F18%2F9614daa2ec78de43c4256d30fecf31b7.jpg&hash=e47129daa42a6f7101c17fa267b4a351bc439ac5
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.tapatalk-cdn.com%2F15%2F09%2F18%2F71c96a13e78f51f1bdefe2cf3b69176c.jpg&hash=8d56f87af1ced3e0c931f7199d89e7bd6cea098b

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


jabeto

Добре си се справил.Камъчетата може да ги наредиш около корена .Анубиасите може да ги привържеш също към корена или към камъчета,ноне ги заравяй в грунда.Рибките за този обем са ти достатъчни не слагай повече.С торовете дийствай внимателно защото и осветлението ти е слабо,а и растенията не са ти претенциозни и не се нуждаят от много торене,рибките торят достатъчно. *DRINK*

addicted

Няма да пренареждам камъчетата, така ми харесва за момента, следващата стъпка ще е да ги махна, защото сабират боклук около себеси, ама незнам какво да сложа там.Малките анубиасчета са вързани за корена и пускат по лист всяка седмица, големитр ги вързах за по един камък, и те сами пуснаха корени в грунда.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


addicted

Махнах камъчетата и се вдигна страшна матилка както и предполагах. На тяхно място сложих още анубиас, и пресадих горната част на лимончето което вече излизаше от аквариума. Новата присадка "тръгна" и пусна още едно разклонение, а от старата основа имаше едно разклонение, сега има още две от мястото където го отрязах, такаче трябва да бъде доволно зелен съвсем скоро. Листата на вилснереята бяха по около метър та ги подрязах с ножицата. Гупите родиха ама понеже не съм ги вадил в родилка оспеваемпста граничи с нула, периодично виждам по едно-две бебета който се крият в растенията. Не ги знам вобще с какво се хранят и дали ще отцелеят, но ако отцелеят ще са някакви железни. Трябва малко да преправя капака, че конденза се стича по предното стъкло и оставя гадни бели петна. По късно мога да кача и снимки, въпреки че развитието не е кой знае какво.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


jabeto

За твоя аквариум търси по-малките разновидности на анубиаса,ще седят по-хубаво.И въобще растения с по-дребни листа ще седят пошдобре в обема на аквариума ти и ,ще създават илюзия за по-голям.Но щом нямаш водорасли и растенията ти вървят,значи си на прав път. *THUMBS UP*

addicted

Днес най-накрая си купих тест лентички за вода. Лентичките са JBL EasyTest 6in1. Нитритите са нула, нитратите са около и под 10, хлор уж няма но KH и pH са много ниски. KH е под 3, а pH е 6.4. Направих три теста на аквариумната вода и стойностите си бяха еднакви, тествах и чешмяната вода, такава която престоява от снощи, и там беше същото с тази разлика че нитратите са нула. Да търся ли Sera KH/pH-Plus? Има ли проблем с ниските стойности?

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


addicted

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.tapatalk-cdn.com%2F15%2F10%2F19%2Ff0980dde7ebb91e009587a5b02a7ce3c.jpg&hash=56bd718a14805c6dc0ca12859aab03ea8d33434e

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


addicted

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.tapatalk-cdn.com%2F15%2F12%2F12%2F2c73486fe9a091eb1104fa2f2d663bdd.jpg&hash=26eca187ff551d7487698f3a2a9d6cadf7ae97a0

Трябва малко да поокастря. Лимончето си пуска нови листа, ама всичко е с дупки, вилснереята не я виждам да върви, можеби ще я махна. Анубиасите са си както преди. Пуснах няколко кордиорас джули-та, остана само един който вече не е дънна риба. Анциструса ги изби за една нощ.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


addicted

Здравейте. Гледам не съм писал в темата повече от 6 години. За това време ми се случиха доста неща, и акваристиката мина леко на заден план. Ама леко. Та постопанисвах малкото аквариум че още известно време и си купих по голямо. По голямото е Eheim Aquapro 126 литра, стария модел, с луминисцентните лампи(тогава си беше актуален). В него вече по имаше място за развитие. Сложих грунд JBL Manado, два големи корена, доста каманяк. Оригиналния филтър от комплект много не ставаше и купих външен Sunsun, в комбинация с малкия външен който се разисква по нагоре в темата нещата се получиха. Пробвах с най различни разтения, като най добър резултат постигах с бавни растения. Последно в аквариума има само анубиас, микрозорум и вилснерея по задното стъкло.
Дълго време си се радвах на аквариума, и дойде време сменя жишището(бях под наем) като нямаше как да го преместя в новото(пак под наем). И го командировах в къщата на родителите ми, където отначало му обръщах някакво внимание, после по малко, после остана брат ми да се грижи за него, и в последната година е тотално занемарен. Като риби са останали два, или три анциструса, брат ки периодично купува някакви(той на вид ги избира) който не преживяват дълго.
Та за тези шест години успях да се сдобия с една малка къщичка, леко да я ремонтирам, и от скоро да живея в нея. И аквариума ми липсва. По време на ремонта, в ъгала на хола, зад един ревизионен капак си оставих изводи за чиста вода и канал. Но се оказа че сложихме твърде голям диван, и първоначалните планове за нов голям аквариум на предвиденото място няма как да се осъществят на този етап.
Място мога да намеря само на този който е при родителите ми.
Та за момента имам Eheim Aquapro 126 литра, с шкаф, неговото осветление е изгоряло, трябва да се подменят пурите и стартерите може би. Има монтирани и рефлектори(оригинално няма), има монтирани и две лед ленти по 15 вата(те светят).
Имам два външни филтъра, пълни само с керамика. Имам 25 литра JBL Manado, което доста се е затлачило, за съжаление не позволява никакво сифониране. Нагревател няма,изгорял е. Декорация, и растения за старт си има.
Та така.
Как ще ме посъветва те да процедирам относно преместването и последващия старт? Смятам да направя пълен рестарт, с измиване на грунда, филтрите, нова вода. Трябва да направя и основно почистване на стъкларията на аквариума. Предполагам с отцет?
За какво да внимавам относно техниката? Има ли опасност аквариума да се разлепи след 6 години? Трябва ли му някаква профилактика? Той и в момента е пълен, но възникват в мен едни такива притеснения...
Всякакви съвети и идей ще са ми добре дошли,щото хем ми се иска, хем не ми стиска. Пък пари за нов нямам.
Снимах аквариума в текущото му състояние. Яко е брадясал, затова искам да му направя пълен рестарт.
_20220529_195700.JPG
Снимах и участъците от силикона който ми изглеждат притеснително.
_20220529_195630.JPG
_20220529_195514.JPG
_20220529_195555.JPG

mushroom

Здрасти,
то от снимки малко трудно се прави диагноза, а и аз не съм лепил кой знае колко аквариума и обикновенно ми се получава грозно лепенето.
НО давай смело напред. Аз тука един 20 годишен аквариум със залепени накриво стъкла ползвам от вече 2 години и не е текнал (хлоп-хлоп на дърво), ако нещо имаш съмнения просто сложи фин слой нов силикон във всички ъгли. Така и така ще го миеш основно, леко за подсилване на снадките.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Според мен не би следвало да имаш проблеми със силикона.
Естествено, ако сложиш нов ще е по-добре (но не се знае, знае ли се).
Местиш и пълниш, това е моето мнение  *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kstoilov

Залагам на немската техника. Имам такъв от 6-7 години, без проблеми. Чудесен е.

Но! При местенето внимавай. Най-лесно проблем би се появил при "посукване" - т.е. напрягане на ъглите при усукване. Нивелиране при монтажа се налага по същата причина.
Преди да сменяш тръби и стартери, провери дали тръбите са правилно поставени в цоклите. Понякога се налага да се наместят, за да светнат. В капака на моя си има фабрични рефлектори за 2-те тръби, доста добри са. Аз съм добавил 3-та тръба с електронен баласт (външен).

Успех !

addicted

Местенето ще е внимателно, ще го изпразня напълно за даа го изчистя така или иначе. Аквариума ми е много странен от самото начало. Дъното му изобщо не ляга на шкафа, на шкафа ляга една пластмасова рамка по периферията на дъното, а самото дъно "виси" на нея на два сантиметра над шкафа. Аквариума е с фабричен ехеймски шкаф. Самоче на мен шкафа мк изглеждаше много смотан и го подсилих, с допълнителни дъна и допълнителни страници. Има също осем регулируеми крачета. Абе направо е бетон шкафа.
Сега се замислям че умишлено е бил така смотан. Имало е възможност малко да се посуква и да обира неравности. Немеца го е помислил, аз ги "оправих".
При мен няма как да се добави още една пура. Но в предната част съм добавил две твърди лед ленти монтирани в профили. Лентите са смесица между топла и студена, и светят много добре.
Още го мисля. Притеснява ме силикона...
Който не играе, не печели...


На снимката е само с лед лентите. Пурите не светят.
_20220602_210533.JPG

kstoilov

Така е, и моят е с тази пластмасова подложка. Изглежда странна, но си върши работата. Не съм слагал никакви други подложки. И моят шкаф е с 6 винта за нивелиране, откъм краката. Не е оригинален и изглежда афиф, но си върши работата.
Силикона няма как да го провериш, освен с проба. Но не смятам, че ще се е повредил, при положение, че държиш аквариума пълен. Може да са повърхностни деруги от чистене. Съмнявам се с нов слой отгоре да се подобри нещо, важното е как е между стъклата, слепването, а там няма как да бръкнеш, без да го разлепваш, чистиш и т.н. И накрая ще стане по-зле от самоделка. Съветвам те да си го запазиш, както си е фабрично. То пък кой знае колко му е живота стандартно? Както ти казах, аз бих заложил на немското фабрично.
Играх си да режа в пластмасите на капака, за да сложа третата пура. Както ти казах, баласта е електронен външен, китайче за 15-20 лв, за да няма стартери. Но щом си доволен от ледовете, и това е решение. При мен с лед не се получи добре, знам ли защо. Образуваха се алгии. Затова си сложих пура. Само с две ми беше малко.

addicted

Двете пури бяха малко да. А само с лед всичко позеленяваше. Затова оставих двете пури, и добавих лед, най мощния който намерих на пазара. Мисля че беше 18W  на метър, то се събра 1,6 метра, та имам допълнителни 28W лед. Плюс 36W  пури. Лед лентите бяха твърди пръчки по един метър, купих една топла и една студена, нарязах ги на по 5 см и ги наредих в алуминиев профил с прозрачна капачка. Спойх, уплътних капачката със силикон, и още си работят. Ще видя пурите защо не светят, слагам две нови 865 и ще кара така.
Явно не трябва много да го мисля. Местя, пълня, и кот доди.

kstoilov

Така де, и без това го имаш.
Да, с ледовете и при мен стана същото. Аз затова ги задрасках.
Пури слагам 1 Grolux и 2 Aquastar. Знам, прехвалени са, но е доста по-добре от 865 нормална. Сменям ги през около 2 години, защото отслабват. Това са ми наблюденията от лампите.
Поздрави

addicted

Точно тая комбинация с гролукс и аквастар изобщо не ми хареса. Аквариума седеше блед и мътен. Затова минах на 865 с които всичко изсветлв, рибките светнаха. Тъп е капака че лампите са в задната част и задължително иска да се добави нещо отпред.

kstoilov

Да, капака определено не е сполучлив. И отворите стават само за хранене, и проветряване през лятото.
Виждал съм, че се продават нормални, правоъгълни, но цената ме отказа. А май бяха и с ледове.
Да, цвета със силваниите е малко блед на пръв поглед, но растенията определено са добре. А гролукса подчертава определени цветове на рибките, което ми харесва. И ми се струва, че растенията дръпват. Може да е субективно, личен избор си е...
С по-жълтия спектър не ми се получаваше, пробвал съм с 865. Но пък при теб изглежда, че растенията са добре, с изключение на някакви дупки по листата, доколкото виждам. Няма ли алгии с тази комбинация 865 и лед? Първите ти снимки изглеждат "по-бледи", а китките са избуяли?

Similar topics (5)

49546

Публикации: 4
Прегледи: 3079

10890

Публикации: 39
Прегледи: 15912

9643

Публикации: 19
Прегледи: 7886

29510

Публикации: 294
Прегледи: 81550

16107

Публикации: 13
Прегледи: 4556