• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 06:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

AQUARIUM DE DISCUS

Започната от Иван Валентинов, 31.01.2010 18:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

terier4o

Цитат на: sensodine - 16.06.2013 02:00
Tук си напълно прав,въпросът е с какво растение да я пипна,при положение че там е по-сенчестата част на аквариума,някакви предложения? :-)

Без да мисля много .... се сещам за лимнофила сесилиофолила и егерия денса .... ще вървят на по-слабо осветление 100%. Ако направиш хубави плътни туфи от тези растения ще изглеждат добре :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

Иван Валентинов

Цитат на: terier4o - 16.06.2013 18:11
Без да мисля много .... се сещам за лимнофила сесилиофолила и егерия денса .... ще вървят на по-слабо осветление 100%. Ако направиш хубави плътни туфи от тези растения ще изглеждат добре :)
[/quote

Лимнофилата не изискваше ли CO2 за да направи плътна туфа,при мен преди растеше доста рехаво дори и с торене и малко по-силно осветление.

Иван Валентинов

Ето че не издържах и въпреки че все още не е за показване пускам малко снимки на нано-скаридарника,като цяло растенията вървят добре единствения проблем ми е Хигрокотилето което искам да пълзи по-грунта но нямам идея как да стане това и затова си расте нагоре,ще помоля колеги който вече имат опит с това растение да помагат.Днес пуснах и 6 расбора еспей,много красиви рибки но за съжаление неможах да им направя качествени снимки защото са доста пъргави,една от най-големите ми радости е фисиденса който най-накрая след 6 месечни мъки се закрепи здраво към коренчето и сега е много красив и си расте бавничко но готино.Ето и снимките.

Marto99_mz

Мисля, че расте на височина защото и е малко светлината.

hunter

Цитат на: Superman - 10.07.2013 01:51
Мисля, че расте на височина защото и е малко светлината.
Не мисля, че това е единствена та причина. При мен светлината беше една 12вата и една 26вата енергоспестяващи. На 15 литра вода и на 10см. от повърхността на водата. Растението се спукваше да кипи както и другите. Но също растеше на височина първоначално тръгна да пълзи и доста се разпространи. Но не пускаше по много листенца от един корен а максимум по 1-2 листа. След което започна да расте на височина. И аз си мислех, че е от светлината но от тази светлина повече едва ли има на къде за този литраж. Мисля, че може би със евентуално подстригване ще се стимулира да се развива хоризонтално. Все пак не знам какво е осветлението на колегата но споделям какво е било при мен за обмяна на опит  :-)

Иван Валентинов

Ами осветлението на наното е 65 вата енергоспестяваща крушка на 26л вода,според мен си е доста над нормата,един колега тук беше направил нано със това растение но доколкото се сещам беше писал че е сложил някакви скобички за да бъдат плътно до субстрата,може би с нещо подобно може да се закрепи но скобичките не трябва да са метални може би,някакви идей?
Лошото е че Амазонията е много лек субстрат и трудно биха се закрепили подобни скобички доста лесно ще изплуват за разлика от пясък или речен грунт.

hunter

Според мен иска рязане на вертикалите. Но нека и по-опитни колеги да кажат мнение.

Иван Валентинов

Това е вариант,но аз лично нямам опит с подрязване на такъв тип растения,нека наистина колегите който имат опит да кажат как става цялата схема.

Penta

И моя опит с това растение показва че си трябва редовно прикрепване за дъното с скобички или леко заравяне на по-дългите коренчета. Но аз съм с "тежък" субстрат ...

Иван Валентинов

След много добри напътствия и съвети на колегата evgeni200,ми се разясни причината поради която хигрокотиелт расте така,просто този вид не може да пълзи,но аз все пак утре ще пробвам да направя визията му малко по-добра,вечерта ще има снимки от опита *THUMBS UP*

hunter

Чакам с нетърпение защото и аз исках да го накарам да пълзи за поляна както бях гледал и във интернет много добре изпълнени поляни с него. Но уви и аз се провалих, дано ти да успееш и да споделиш полезно инфо :-)

Иван Валентинов

Колкото и да неможах да повярвам резултата е уникален,сетих се че имам скобички пластмасови за защипване на телефонни кабели към стените,с пинсетите ги забих в грунта и нещата се получиха,единсвено снимката ще се забави понеже ми падна батерията на фотоапарата и сега се зарежда,утре ще снимам да видите резултата *THUMBS UP*

hunter

ще чакам снимката с интерес, не ми се вярва да изкара много с тези скоби. Те са и плитки, ако има един охлюв като неритина или подобен големичък и са вън от играта. Не знам със кабелни превръзки дали няма да е по-добре. Може и аз да пробвам понеже и аз го имам въпросното растение. Идеята ми с превръзките е да се направи като обръч без да се стяга много за да не се повреди растението. Да се отреже стърчащия излишък като се остави примерно 3см като опашка която да се забие във грунда. Когато растението пусне повечко листа на местото до превръзката ще я прикрие. Как мислиш дали е добра идеята? Аз лично ще пробвам :-)

Иван Валентинов

Нямам идея какъв тип кабел имаш намерение да пробваш,аз лично си мисля че с този вид скоба много по-малка е вероятноста да бъде наранено растението,ами прав си ако има охлюв или нещо по-голямо в аквата да изкачат но за  сега мисля че черитата не са толкова силни за да ги изкоренят,ще видим следващите дни как ще вървят нещата,а ти пробвай както си го замислил за да имаме и друг вариант ако моя не излезе правилен,колкото повече различни идей и опити толкова по-бързо ще стигнем до най-правилния избор *THUMBS UP*

hunter

Не кабел а кабелни превръзки (миши опашки) от най тесните  :-) ще пробвам определено но незнам кога ще е днес не ми остана ред. Пробвам ли ще дам резултат  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

28350

Започната от lalkata

Публикации: 26
Прегледи: 13568

18238

Публикации: 39
Прегледи: 17935

59903

Започната от White Wolf

Публикации: 16
Прегледи: 8528