• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.08.2025 22:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моите 180 литра.

Започната от kinsman, 07.02.2025 15:57

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

M14iro

Цитат на: a__andreew - Вчера в 15:34Кислорода е по-лесно разтворим във водата отколкото цо2 имайте го в предвид.
За кислорода във въздуха си абсолютно прав , но за разтварянето на цо2 във вода е обратното на това , което казваш. Цо2 е  около 20 -ти по разтворим

M14iro

ЦитатС CO2 няма общо, така е. Но при вкл. компресор брада не съм имал. Мисля че остатъците не могат да се окислят и да ги преработят бактериите. Затова брадата се възползва от тези остатъци.

Не се ли вижда по някое време фотосинтезата в аквариума?
Щом газта ти се разтваря добре, растенията ще ти доставят достатъчно разтворен кислород, това е най добрия начин за това. Въздушната помпа я пускай ,когато изгаснат лампите , тогава има най малко кислород , тъй като няма приток на такъв и всичко консумира кислород дори и растенията.   

kinsman

ЦитатНе се ли вижда по някое време фотосинтезата в аквариума?
Щом газта ти се разтваря добре, растенията ще ти доставят достатъчно разтворен кислород, това е най добрия начин за това. Въздушната помпа я пускай ,когато изгаснат лампите , тогава има най малко кислород , тъй като няма приток на такъв и всичко консумира кислород дори и растенията.   

Това ми беше първоначалната идея. Един месец карах така и ми се появи брада. Ще опитам с вкл. постоянно коморесор и ще стане ясно.

M14iro

Вчера в 22:42 #138 Last Edit: Днес в 01:04 by M14iro
До колкото си спомням влизаше в други форуми , така че  една интересна по задълбочена теория за черната брада... https://www.ukaps.org/forum/threads/what-exactly-causes-bba-part-2-bacterial-imbalance.38375/  *privet* 
Всъщност, къде имаш черна брада? 

kinsman

ЦитатДо колкото си спомням влизаше в други форуми , така че  една интересна по задълбочена теория за черната брада... https://www.ukaps.org/forum/threads/what-exactly-causes-bba-part-2-bacterial-imbalance.38375/  *privet* 

Много интересно четиво, благодаря *THUMBS UP*
Имам по Анубиаса, Алтернантерата и дропчекера. Не е много, но трябва да я огранича докато не се е разраснала.

signal-2025-08-22-083208.png

signal-2025-08-22-083212.png

_Kirilov

ЦитатДо колкото си спомням влизаше в други форуми , така че  една интересна по задълбочена теория за черната брада... https://www.ukaps.org/forum/threads/what-exactly-causes-bba-part-2-bacterial-imbalance.38375/  *privet* 

Зачетох се първите страници - не открих решение на проблема .
Явно както с повечето неща в аквариуа е строго специфично.. като се почне от филтрацията , та се стигне до чешмяната вода  *NO* 
П.П. Абе сложно хоби сме си избрали май май  :-D

kinsman

Аз идвам от едно друго хоби където има много неизвестни. Мислих че тук ще има повече яснота... Да ама не  :-D

mushroom

Не прочетох цялата тема, че тя 27 страници. Но до колкото разбрах, че ти трябва повече кислород във водата, за да се развият повече нитрифициращи бактерийки, за да потиснеш растежа на брадата (водораслите).
Сега тука във втория коментар човечеца дава някакъв омагьосан кръг, но и обяснение защо се появява брадата, ако не ти фотосинтезират растенията.
ЦитатLow CO2 => decreased photosynthesis => low O2 => inhibited autotrophic microbes => increase heterotrophic microbes => production of specific nutrients => BBA growth
Та в тоя ред на мисли, защо не спреш СО2 за 2-3 дена и да увеличиш аерацията по някакъв начин. Един вид да се обогати водата с повече О2.
А от моя опит без да съм ползвал СО2, брада се появи, заради силна и/или продължителна светлина.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

M14iro

Проверете тук из форума и не само тук..., някои колеги са писали , че като увеличат цо2 и брадата изчезва по листата на растенията  и изобщо...

mushroom

Хммм значи наобратно, но при положение, че с повечето СО2 започнат да му фотосинтезират растенията, за да обогатят водата с кислород.
Дет се вика на чист български anyway. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

M14iro

ЦитатНе прочетох цялата тема, че тя 27 страници. Но до колкото разбрах, че ти трябва повече кислород във водата, за да се развият повече нитрифициращи бактерийки, за да потиснеш растежа на брадата (водораслите).
Сега тука във втория коментар човечеца дава някакъв омагьосан кръг, но и обяснение защо се появява брадата, ако не ти фотосинтезират растенията.Та в тоя ред на мисли, защо не спреш СО2 за 2-3 дена и да увеличиш аерацията по някакъв начин. Един вид да се обогати водата с повече О2.
А от моя опит без да съм ползвал СО2, брада се появи, заради силна и/или продължителна светлина.
Няма по добър начин за добавяне на кислород във водата от инжектирване на цо2 в аквариума, чрез него растенията добавят  разтворен кислород.  Абсолютна грешка е да се спира цо2  и да се мисли , че чрез въздушна помпа ще се добави повече кислород... Възд. помпа не добавя разтворен кислород , добавя балончета въздух и само ,както е казал Андреев , около 21% е кислород , и който трябва да се разтвори във водата,а това не е мн. лесно , почти всички балони отиват на повърхността и се пукат. Никога не съм виждал фотосинтеза в аквариума , когато се използва възд. помпа , но при добавяне на  цо2 -винаги. Когато се види фотосинтеза във водата , това означава  че водата се е наситила с кислород за определената температура на водата  и тази температура не дава повече на кислорода да се разтваря и се получават балончета.При различните температури има  различни нива на наситеност на водата с кислород в мг на литър .

Явно и светлината има значение за появата на брадата.  Филтъра с течение на времето се натрупва органика , но никога никой не е споменавал , че има брада в него.

M14iro

Цитат на: _Kirilov - Днес в 12:02Зачетох се първите страници - не открих решение на проблема .
Явно както с повечето неща в аквариуа е строго специфично.. като се почне от филтрацията , та се стигне до чешмяната вода  *NO* 
П.П. Абе сложно хоби сме си избрали май май  :-D
Всъщност е писано за вероятна причина за появата  на брадата. Но решението, предполагам се знае , тъй като е писано доста тук във форума и не само, премахването на колкото се може повече  разтворените органични частици от водата. И също така  ако имаш голямо съотношение м/у биофилтър и риба ,така  ще имаш не само автотрофни , но и много хетеротрофни бактерии,които с достатъчно кислород ще обработват/минерализират/  по бързо  органичните частици 

_Kirilov

Цитат на: M14iro - Днес в 17:13Всъщност е писано за вероятна причина за появата  на брадата. Но решението, предполагам се знае , тъй като е писано доста тук във форума и не само, премахването на колкото се може повече  разтворените органични частици от водата. И също така  ако имаш голямо съотношение м/у биофилтър и риба ,така  ще имаш не само автотрофни , но и много хетеротрофни бактерии,които с достатъчно кислород ще обработват/минерализират/  по бързо  органичните частици 
Tова ми стана и на мен ясно , но без анализ на водата и то профеионален не можеш да разбереш какво става.
Аз имам една идея подобрение след пускането на 3-тия филтър, но нещата не опират само до количеството медия конкретно при мен. Промених тотално течението, опитвам се почти да нямам мъртви зони на дъното заради растителността, при смяна на вода нарочно на няколко пъти вдигах цялата мътилка където не мога да я видя и извадя с маркуч - дирекно във водния стълб за да я събера механично. Намалих храненето, изчистих всички остаряващи листа, пръсках директно върху брадата с алдехид .
Последното нещо което мисля да взема е да купя на SAECHEM PRISTINE -при съчетание с PRIME (който ползвам от месец)  се надявам вече тотално да оправя качествата на водата , дори с която сменям ежеседмично ....

kinsman

При фотосинтезата се отделя кислород, но не съм сигурен дали този кислород е достатъчен за окисляването на органиката в моя аквариум. Честото ми кастрене на растенията също вреди. Сега външния филтър, който ще помогне за циркулацията и компресора трябва да помогнат.
Не ме притеснява загубата на CO2, защото не виждам разликата в развитието на растенията. А и винаги мога да увелича подаването. Дропчекера ми си променя цвета по едно и също време...
Относно подаването. За 4 месеца съм изхабил 0.6кг CO2.

M14iro

ЦитатTова ми стана и на мен ясно , но без анализ на водата и то профеионален не можеш да разбереш какво става.
Аз имам една идея подобрение след пускането на 3-тия филтър, но нещата не опират само до количеството медия конкретно при мен. Промених тотално течението, опитвам се почти да нямам мъртви зони на дъното заради растителността, при смяна на вода нарочно на няколко пъти вдигах цялата мътилка където не мога да я видя и извадя с маркуч - дирекно във водния стълб за да я събера механично. Намалих храненето, изчистих всички остаряващи листа, пръсках директно върху брадата с алдехид .
Последното нещо което мисля да взема е да купя на SAECHEM PRISTINE -при съчетание с PRIME (който ползвам от месец)  се надявам вече тотално да оправя качествата на водата , дори с която сменям ежеседмично ....
Добре си направил ... *privet*
Питай Андреев, дали работи препарата на SAECHEM PRISTINE. Мисля , че той използваше подобен и каза , всъщност не си спомням точно какво каза, но не беше доволен ...

Similar topics (5)

40333

Започната от Klens

Публикации: 33
Прегледи: 13105

13631

Започната от blagoy

Публикации: 10
Прегледи: 5486

3735

Публикации: 2
Прегледи: 3429