• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.05.2025 20:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моите 180 литра.

Започната от kinsman, 07.02.2025 12:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mushroom

ЦитатРибките им доливам вода от аквариума 15-20 мин.
Да супер.
ЦитатНякой знае ли 3л. бутилка с СО2 за колко време ще ми стигне.
Зависи какво количество подаваш и по колко време всеки ден. Аз лично нямам опит, но колегите тук със сигурност ще ти дадът добри насоки.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kinsman

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - 22.02.2025 20:06Някой знае ли 3л. бутилка с СО2 за колко време ще ми стигне. Ще го използвам само за подхранване на растенията. Няма да форсирам растенията.

6-7-8 месеца мисля, че ще изкараш без проблем.
Аз съм с 2кг, вече три месеца подавам по 8 часа на ден. Балон-два в секунда.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kinsman

Благодаря!
Сега започват главоболията свързани с избора на компонентите  :-D
Както и да е.
След повече от десет дена торене и смяна на водата растенията са много по-добър вид. Особенно много си личи по Хигрофилата. Листата коита бяха надупчени преди това, се разтварят. Но другите, които си бяха добре, са станали почти двойни на размер. Новите листа са прави и нормални на цвят.
Остава проблема с нишковидните водорасли. Сега те растат още по-бързо. За едно денонощие една нишка от 5см. става повече от 10 см. дълга.
Ако приемем че с аквариума всичко наред, какъв ще бъде най правилния път. Да започна да добавям Easy Carbo на Easylife, да добавям AlgExit на същата фирма или да започна с CO2 бутилка под налягане?

Lightning_boy

Ако искаш влез и потърси моята тема. Там колегите са дали много подробни съвети и примери кое, как и защо.
Аз в момента също боря нишковидни, харабия има яко в аквариума :D. Според мен това с добавянето на разни препарати въобще не ти решава проблема, а само го задълбочава понеже не знаеш основния източник на проблема.
Друга тема, която може да изчетеш е на колегата bunzip2 там също е описвано много подробно какво що. Аз я препрочитам отвреме навреме и все намирам по някой косур на моя :D.
Ще ги сборим тия нишковидни копеленца, няма къде да ходят, просто иска време, търпение и най-вече знания ; )
Пиши, питай, ще помагаме с каквото можем.

kinsman

Вече ми е ясно какво ми трябва за системата с CO2. Още се колебая дали ми трябва. Имам много бързорастящи и не ми се иска да ги кастря през ден. Отделно по време на лятната почивка няма да има кой да добавя торове и може да стане еко катастрофа.
Препаратите няма да отстранят първоначалния проблем, но могат да премахнат водораслите и да помогнат на растенията, пък после нещата да дойдат на себе си. Чета по чуждоезичните форуми и стигнах до извода че няма определен начин за премахване на нишковидните. Всеки предлага свой начин който е различен от останалите :( Може да пробвам някой от препаратите да ги премахна и после ако се появят отново, да почна да перосмислям стратегията.
При теб с каква скорост растат? 
Аз не разбирам защо нишковидните растат даже между бързорастящите. Те уж трябва да ги подтискат, ама не.

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - 24.02.2025 16:55Вече ми е ясно какво ми трябва за системата с CO2. Още се колебая дали ми трябва. Имам много бързорастящи и не ми се иска да ги кастря през ден. Отделно по време на лятната почивка няма да има кой да добавя торове и може да стане еко катастрофа.
Препаратите няма да отстранят първоначалния проблем, но могат да премахнат водораслите и да помогнат на растенията, пък после нещата да дойдат на себе си. Чета по чуждоезичните форуми и стигнах до извода че няма определен начин за премахване на нишковидните. Всеки предлага свой начин който е различен от останалите :( Може да пробвам някой от препаратите да ги премахна и после ако се появят отново, да почна да перосмислям стратегията.
При теб с каква скорост растат? 
Аз не разбирам защо нишковидните растат даже между бързорастящите. Те уж трябва да ги подтискат, ама не.

Абсолютно вярно е, че всеки ги бори по различен начин, защото всеки аквариум е различен. И при мен са навсякъде. Разбирай на седмица аквариума става кайма (тези дни ще кача снимка).
А растат навсякъде по простата причина, че се движат с потока на водата и се закрепват за каквото могат. Което ако се замислиш е добре, че ги има и измежду бързорастящите. Това значи, че водата циркулира добре в аквариума.
Бързо растящи няма как да кастриш всеки ден или през ден, но виж веднъж седмично ще си иска. Относно торенето през почивката ... и аз съм се замислял за това, но пък и си мисля, че ако системата е добре балансирана, все ще се намери решение. Нещо от сорта на веднъж подадени за цялата седмица да речем и после смяна на вода и се връщаме в нормално торене ... така го виждам, а то какво ще е .. :D

niki_o

Това с борбата с нишковидните не го разбирам....е и никога не съм ги имал.Но щом се появяват от предозиране с Микро то не е ли лесно да се ликвидират просто като се спре подаването на самото Микро ? Така или иначе попадането на Микроелементи в аквариума става със смяната на водата и добавянето на тор-тоест ние само влияем.Аз бих си замерил водата от крана за да видя какво добавям и при наличие на някакво количество там бих спрял торенето с Микро или доста да го намаля.Растенията могат да събират в себе си Микроелементи и ефекта няма да е моментален,но за  две седмици ще си проличи.При аквариум без ЦО2 и много силно осветление количеството Микроелементи във водата от крана може и да е напълно достатъчно. Не е нужно да се лъжем-водата от крана в БГ често може да съдържа цялата Менделеева таблица че във ВиК-то работят само химици *bg*

kinsman

Цитат на: Lightning_boy - 25.02.2025 08:14Нещо от сорта на веднъж подадени за цялата седмица да речем и после смяна на вода и се връщаме в нормално торене ... така го виждам, а то какво ще е .. :D
Аз заради тези водорасли не мога да си завъдя мъх за скаридите. Три дена и мъхчето спира да се вижда. Скаридите няма къде да с крият и платите ги изяждат. Ще почакам още няколко седмици и почвам с Algexit. Ако до лятото не съм ги махнал ще се е купува бутилка с CO2.

Цитат на: niki_o - 25.02.2025 09:32Това с борбата с нишковидните не го разбирам....е и никога не съм ги имал.Но щом се появяват от предозиране с Микро то не е ли лесно да се ликвидират просто като се спре подаването на самото Микро ? Така или иначе попадането на Микроелементи в аквариума става със смяната на водата и добавянето на тор-тоест ние само влияем.Аз бих си замерил водата от крана за да видя какво добавям и при наличие на някакво количество там бих спрял торенето с Микро или доста да го намаля.Растенията могат да събират в себе си Микроелементи и ефекта няма да е моментален,но за  две седмици ще си проличи.При аквариум без ЦО2 и много силно осветление количеството Микроелементи във водата от крана може и да е напълно достатъчно. Не е нужно да се лъжем-водата от крана в БГ често може да съдържа цялата Менделеева таблица че във ВиК-то работят само химици *bg*
Заради предозирането с макро и микро държа бързорастящите. Каквото и да сложа в повече след няколко дена ще имам недостиг. Във ВИК не съм мерил какво имам. Но в аквариума имам само излишък на Калий. Профито дозирам по инструкция и отделно добавям желязо. Новите листа на растенята са в хубаво състояние - микрото е колкото трябва. Старите също са ок - макрото е в норми. Сега осветявам с 30 лумена на литър. Това е някаква средна стойност за аквариум без CO2. Ръководя се от това че нямам GDA и Ксенококус.

_Kirilov

Как върви аквата колега ?
Скоро не си качвал снимки  *THUMBS UP*

Профито +допълнително желязо ми звучи като желязо и желязо . При положение ,че не подаваш газ не знам какво ще го консумира толкова много.
Пробва ли да го спреш за седмица да видиш ефект какъв ще е или да го намалиш на 50% примерно . Отделно излишъка ти на Калий не се ли регулира със смяната на вода - ако сменяш всяка седмица ?

kinsman

Трових нишковидните в комбинация от Algexit в продължение на 4 седмици и Пероксид за 6 дена. Успях да ги укротя поне за сега. Всички растения тръгнаха да растат с двойни темпове. Само Васлиснерията се понадупчи и полека се възстановява.

signal-2025-04-04-112409_002.png

Това е което остана от водораслите. Нарочно не ги пипам за да видя какво ще се случи. Дозата Пероксид е 30мл/л за 6 дена.

signal-2025-04-04-112405_002.png

В момента имам недостиг на желязо. Вижда се по листата а и тестовете не го ловят. Сега вместо по 2мл. го дозирам по 4мл. Дозировката на Профито е същата.
Фосфатите също ми понамаляха, там увеличих дозирането с 50%.

Калия както си беше висок, така си и остана. По време на борбата с водораслите сменях водата по 30% на седмица. Сега я сменям по 30% на 2 седмици. След време ще мина на ежемесечна.
В Профито има Калий. Другаде няма от къде да дойде вече.

_Kirilov

Тези мл , за които говориш как ги добавяш ? На веднъж за седмица , всеки ден ? Каква ти е методиката ?
Такива завишавания с до 50% ми звучат като бомба със закъснител , нямаш таква голяма маса растения ,че да има какво да консумира с такива темпове .

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 04.04.2025 12:52Тези мл , за които говориш как ги добавяш ? На веднъж за седмица , всеки ден ? Каква ти е методиката ?
Такива завишавания с до 50% ми звучат като бомба със закъснител , нямаш таква голяма маса растения ,че да има какво да консумира с такива темпове .

И аз си мисля, че тоя фосват ще стане авария в тенджерата.
Ксенококуса много ги обича тия фосфати, проблема при него е, че тръгва леко бавно и ... после нема чистене. Ама ще видим де, нека се развие аквариума още.

kinsman

Цитат на: _Kirilov - 04.04.2025 12:52Тези мл , за които говориш как ги добавяш ? На веднъж за седмица , всеки ден ? Каква ти е методиката ?
Това ми е дневната доза. Макрото ми е на прах което го разтварям в 60мл. шишенца. Колко има в тези мл. не мога да кажа. Това ми е ориентировъчната доза.

Цитат на: Lightning_boy - 04.04.2025 13:06И аз си мисля, че тоя фосват ще стане авария в тенджерата.
Ксенококуса много ги обича тия фосфати, проблема при него е, че тръгва леко бавно и ... после нема чистене. Ама ще видим де, нека се развие аквариума още.

Имах Ксенококус в началото, сега се вижда само на помпата. Фосфатите при старата дозировка ми бяха около 0,2мг/л при нитрати 15мг/л. Сега ще го поддържам на около 0,5-0,6мг/л
Меря желязо, нитрати, фосфати, калций, магнезий и калий всяка седмица. Желязо, нитрати и фосфати се дозират всеки ден. Магнезий и калций след смяна на водата.

mushroom

Колко е висок тоя аквариум?!!? ( - :
Писцията е във вихъра си, гледам стига до дъното.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

60148

Публикации: 117
Прегледи: 166470

21971

Започната от mastiffs

Публикации: 12
Прегледи: 4637

55821

Започната от Luscious

Публикации: 5
Прегледи: 3855