• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Греда!

Започната от morriddin, 27.02.2022 18:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

morriddin

Ами, не чакат сутринта, милите...
Малко некадърно, ама нали е за сефте...321410493_681569580075564_4909877716345991773_n.jpg321410493_681569580075564_4909877716345991773_n.jpg

kstoilov

 *THUMBS UP*
Майстор си, браво !

morriddin

Майстор в пенсия... :-D
Нали са ми първескини женските, ще ги пусна по един път, колкото да отворят родовите канали - после ще се занимавам пак с масово отглеждане. Все пак, ако се излюпи някоя личинка, няма да я похабя, че изненади стават точно когато не очакваш... Давам му на ергена 2 дни почивка и продължава с втората женска. Ако и тя се представи добре, догодина ще я мисля за по-масово производство.

mushroom

Честита хепи мери христмас, живи и здрави, румени засмени ( - :
Честит ти и хайвер, дано да излезе някоя друга бета.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

morriddin

Ще излезе, но при следващия опит.
От втората тренировка видях десетина излюпени личинки. Няма как да си играя да ги захранвам, дори и да има (а то винаги има) още толкова скрити, така че ще отделя родителите отново след десетина дни.
Междувременно пуснах коридорасите да оберат останалия тубифекс по дъното и сега гледам едни гонки се получават... Интересно ми е дали ще се получи нещо, при положение, че са само едно мъжко и едно женско сомче. При това, не зная и дали са достатъчно порастнали - имам ги от около 3-4 месеца, но са ми дребни, понеже за сомчетата в общото аквариумче храна не давам - каквото си намерят, това и ядат. Сега като се натъпкаха с тубифекс, буквално полудяха - гонят се по стъклата, женската се мъчи да направи фелацио на мъжкарчето, пък пак се върнат да гризнат някое червейче по дъното... Ще им бухна още някоя топчица тубифекс и ще наблюдавам с интерес какво ще стане. Никога не съм развъждал коридораси, та ми е повече от интересно. Имат време докъм Ивановден, после си е ред на бетите. :)

mushroom

Може да ги стимулираш със смяна на вода и сваляне на температурата. Въпреки че при мен това не проработи. От самосебе си хвърлиха хайвер при по-рязка промяна във времето.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

morriddin

Аз няма да се мъча да ги развъждам, просто реших да ги понахраня преди да дойде пак ред на бетите и да видя какво ще се случи. Утре ще сменям вода, та ще долея с нетемперирана да видя ще има ли разлика в поведението им. Обаче след десет дни, там отиват бетите за втори опит - резултата пак няма да е впечатляващ, но ще е доста по-добър, тъй че удовлетвори ли ме процента на излюпените - ще ги захраня и ще правя още едно развъдно за тях.
Весело посрещане на новата 2023та година!
Нека да е ползотворна и успешна за всички!

morriddin

Пореден ъпдейт.
От вторият опит, нещата се получиха отчасти с едната ми женска. Излюпиха се около 40 - 50 личинки, оцеляха 20 тъй като бях твърде зает да им обръщам внимание, а и артемията ми отказа да се излюпи. Почти 2 седмици караха само на инфузории, получих нови цисти на артемия, излюпих почти всичко, което сложих в инкубатора и взех да се замислям заслужава ли си да се главоболя с по-натачно захранване... В крайна сметка интернирах рибетата в надупчена бутилка от 1.5л. минерална вода, самата нея напъхах в дамски чорап 3/4 и я бухнах в единия ъгъл на развъдното аквариумче току до аератора. Така артемията не се пръска и мъниците хапват на корем. Родитителите пуснах отново за хвърляне и мъжкия се зае с гнездостроене 10 минути след като разбра къде се намира. Очаквам утре хайвера вече да е хвърлен, тъкмо новата култура от инфузория ще се развие в пика си. Подготвих още две акваримчета за "отглеждачи" и сега правя стелаж на когото да ги наредя.
Общо взето - аз доволен... :)
Очаквам развитие в следващия епизод...

mushroom

Браво колега, звучи много професионално. Радвам се и очаквам продължението на историята с интерес. Стискам палци да се навъдят много малки бетички. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

morriddin

Те, че ще се навъдят е ясно, като виждам вече колко е хайвера в гнездото. Веднага след първата, пуснах и втората женска - хвърли като по часовник за половин час... Сега ще е проблематично помещаването на аквариумите за развъждане и отглеждане. Бях почнал направата на стелаж от масив за целта, но при цените на материалите, май ще купя утре два "практикерски" и ще ги побългаря подобаващо. Нещо от сорта:
https://praktiker.bg/bg/Stelazhi/METALEN-STELAZh-KTN-VWSC504-180X90X40-SM-/p/114891
Има и едни с двойна товароносимост, ама не мисля да задълбавам чак дотам. И нали така и така купих, а сега и лепя още аквариуми, ще отделя два за отглеждане на храна - по един за дафния и артемия. Ако съм жив и здрав - ще си начеша крастата подобаващо... :-D

mushroom

Сглобявах такъв на майка ми. Много е афиф да знаеш. Я нещо си се заблял и стъпил на ламарината и се огъва.
Ако ти попадне някоя стара изхвърлена секция, може да я разглобиш, разкройш и да си направиш рафтове. Пак е играчка, обаче става много здраво.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

morriddin

Видях аз, ама то и парите му толкова...
С подходящо побългаряване ще стане, че второто поколение почна да се люпи, а мястото не стига.
Сега остана да намеря стартова култура от дафния магна, че в нет-а само мойни откривам, пък още е рано за събиране от естествени водоеми. Живот и здраве да е - ще се намери начин!

morriddin

Оказва се, че мъжкарчето ми е с херния и не може да обгръща женската като хората, та процента на оплодения хайвер е мноого малък - от две хвърляния отгледах няма и 50 малки рибки... :'(  Обаче, нали си е красавец, ще задържа малките, за да запазя линията му (май е смарагдов коумбтейл). Самите малки са на два размера в един аквариум, но засега агресия няма, макар тези от първото люпило да са към 1.5см вече, а другите - наполовина на размера им. Пердашат артемия и инфузория на корем, от другата седмица ще им пускам и по малко накълцан тубифекс. Остатъчната артемия заредих за угояване, ама бавно върви пущината - явно храната и не е достатъчно питателна. Храня ги с мая и спирулина в минимални количества, че я прехраниш, я си ги уморил за часове... В този ред на мисли, какво още мога да ползвам за храна на артемийките? Не че ще излезе ресурс за хранене на големите рибки, ама ми е интересно да видя какво ще излезе щом достигнат полова зрялост. :)

NO CARRIER

Освен някаква накълцана прясна риба?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

morriddin

Това за подрастващата артемия ли???