• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 09:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Греда!

Започната от morriddin, 27.02.2022 18:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

morriddin

Цитат на: kstoilov - 06.03.2022 02:30Някъде тук май четох, че хелените не се размножават в аквриумите
Ами, плодят се гадините, ама морят всичко наред - даже и големите ампуларии.

morriddin

Цитат на: mushroom - 06.03.2022 10:09Мога да ти изпратя роголистник и писция, ако това помага на бетата да направи гнездо. А е и много вероятно по тях да има планорбиси и мелании. А ако искаш мога и доволно количество ръчно да изкарам и да ти пратя.
На бетите помощ за гнездото им не трябва - даже и при течение, само една стиропорена преграда е достатъчна, но не колкото чашка от кафе, че така ограничаваме площта и загубите са повече.
Благодаря за предложението, но ще се въздържа засега, че почнах нова работа и ще трябва да наблягам на нея, та да се докажа, но като се постопли времето ще ти драсна да пратиш някое охлювче - те са задължително допълнение към живота и красотата на аквариума. *THUMBS UP*

morriddin

Да повдигна темичката.
Оказа се, че новото коренче идва малко по-голямо за да го вместя в това аквариумче освен ако не го поставя... един вид - щръкнало... :-D
Всъщност, мога да го сложа, но ще трябва да дръпна камънаците напред, него отзад, пък това изобщо няма да ме радва, та заради това ще оставя всичко така засега. Ще изчакам един месец да видя как ще дръпнат растенията. Засега само криптокорините и анубиаса пуснаха по едно ново листо, валиснерията и сагитарията все още са в латентно състояние, но това е разбираемо при факта, че не им светя достатъчно. Ротала от познати не успях да намеря, а не ми се купува от продавалниците, че съм брал ядове вече.
Бавно ще се случват нещата, но пък аз и не бързам.
Рибките се чувстват добре, водорасли нямам (засега), аквариумчето за мен е добре изглеждащо и почти стабилизирано - колко повече да искам... *YAHOO*

morriddin

Ъпдейт.
Анубиасът и криптокорините пуснаха по 2 нови листа. Гледам, че и валиснериите, и сагитарията се мъчат, ама нали не им светя достатъчно - ще чакам развитие впоследствие. Рибките се чувстват прекрасно.
Ризомата на анубиаса е достатъчно голяма вече за да се раздели, та ще превържа на новия корен ново анубиасче.
Водорасли няма. С една дума, всичко е тип-топ!
Другата неделя (при смяната на водата) ще завърша окончателно със скейпа и ще чакам растенията да превземат аквариумчето. Точно тогава ще заменя гупите с барбус титея и още 2 бебета анциструси, и това ще е. Никакви промени докато не се спука отново, или пък не пукна аз... :-D
Вече се замислям дали да не довлека и 180литровия на вилата, че ми предлагат чифтове алтуми и косбита... ама това ще да е летния ми проект.

Lightning_boy

Супер звучи колега.
Пусни след седмица-две 1-2 снимки да видим що става : )
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

morriddin

Малък ъпдейт след дългото занемаряване...
Валиснерията в това аквариумче просто не иска да вирее.
Сложих по-силно осветление и естествено зелените алги тръгнаха да се развиват, обаче анциструсите изглеждат доволни. :)  Ще намалям интензитета на светлината по метода "проба-грешка" докато стигна златната среда, че параметрите на китайските осветителни тела явно са писани наизуст.
Обитателите са все още чифт бети (този път краунтейл), чифт хелери, и по един чифт анциструси и коридораси.
Бетите са много добри, та ще ги вадя скоро за размножаване, което ме подсеща, че имам нужда от малко плаващи растения от рода на роголистника. Ако ви се намират, с радост бих си купил.

NO CARRIER

Продължителността намали.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

morriddin

Светя по 4-5 часа на ден. Просто светлината е много силна за 40л аквариумче. При положение, че нямам плаващи да засенчват, а вече нямам и по-слабо осветително тяло, ще лепя ленти изолация през 3-4см. Правил съм подобни упражнения в миналото и имаше ефект.

NO CARRIER

Ахаа! И така става. Или вариант с регулиране на силата, разбира се, ако е възможно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

morriddin

Тиксото вече влезе в употреба...
С регулацията ще чакам кандидат-зетя през уикенда, че съм скаран с тока, пък той - специалист по жичките. *THUMBS UP*
Остана да разкарам женския хелер (мъжкия вече го подарих), ама тъй като се очакват скорошни бебета и това бързо ще стане.
Засега - толкова.
Ще се въдят бети да подновя кръвта, пък и да си припомня как се гледат малките... :-D
п.п. Използвам момента да благодаря на колегата mushroom (да му е честито името!) за поредния растителен подарък: Благодаря ти искрено, приятелю! Ще се погрижа и за тези "китки"! Анубиасът от предния ти подарък е почти педя, а вече го рязах и подарих съответно на друг в нужда. Бъди здрав и успешен във всички начинания! *privet*
п.п.п Ей, да не пропусна и началника...
Жив и здрав, Коко! Благодарности, че подържаш форума за мохикани! За щастие - не сме "последните" - показах на следващото поколение къде и как да търсят информация и съвети.
Светъл празник желая и на двама ви! :-)  :-)

NO CARRIER

 Благодаря! *YAHOO* :vino: Живи и здрави! 
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

Благодаря за пожеланията... тъпкано да ти се връща. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

meshov

За валиснерията не ти трябва хубаво осветление, при мен вирееше и на обикновена крушка. За развъждането на бетите, няма да стане в този аквариум, трябва ти някакъв без да има нишо на дъното и водата да е около 10тина см.и 28градуса, оставям мъжката да си направи балончета, а женската в един буркан в аквариума за да се виждат с мъжката. Храниш ги с "месо" артемия майки, не става с обикновена храна. след това някакво укритие да има от другата страна на където са балончетата и пускаш женската. Когато я махнеш на мястото с бурката слагаш бутилка в която да въдиш артемия за малките.
Откъде си взел женска краунттайл?
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.

morriddin

Наясно съм как се въдят бети, колега, правил съм го много пъти през изминалите години. Просто попаднах на хубави краун-тейли и ме засърбя крастата да го направя отново. Да вметна само, че ако захраниш директно с артемия, ще има доста загуби на малки, та искаме или не - трябва да топим банановата кора поне през първите десетина дни. Женската купих съвсем млада преди два или три месеца от една верига магазини (няма да споменавам коя), а мъжкия веднага изпросих от познат, който още си играе да развъжда. Вече подготвих размножителния аквариум, сега ще ги разделя и захраня с прясна мръвка за седмица, а после ще видим какво ще се получи... :)
Относно валиснерията, вече споменах, че нямам слабо осветление, та затова играх упражнението с изолирбанда. Като разчистя аквариумчетата у дома, ще пренеса няколко стръка да видя как ще върви, тъкмо дотогава ще имам и някаква регулация на светлината.
А иначе, всичко тръгна от желанието да си уредя малко аквариумче на вилата, понеже вече почти през цялото време живея там и рядко се прибирам у дома. В общи линии се получи и аквариумчето ме радва, обаче ми е интересно да видя какво поколение ще дадат любимите ми рибки. Ако, както предполагам резултатът е добър, ще си поиграя по-нататък с малко метизиране.
п.п. Често обикалям въпросната верига магазини, а доста други - ако те интересува наличието на женски краунтейл, ще ви информирам тук на момента, в който намеря.

morriddin

И пак греда...
Женската ми се бе спекла и въпреки усилията и манипулациите ми, предаде фронта...
Обиколих магазините в околията, но не намерих женска краунтейл, та закупих 2 съвсем млади жалфмуун-чета. Захраних ги подобаващо, наедряха, ама нали младички още - не им идва на акъла за секс. ;-) Та като ми писна да чакам, ги пуснах от излатора директно при мъжкаря. Понаръфа им перките за ден (да ги подсети за какво иде реч), извадих едната в общия и пуснах другата обратно в изолатора. С храната - редовно и обилно. Снощи пак я освободих при мъжкия, бухнах щипка тубифекс и изгасих светлината. И тази сутрин взеха да се случват нещата - ходи при него, перчи се, танцува, та току се скрие пак в роголистника. Сега гледам, изкара и ивиците. Кавалерът пени гнездо, а тя излиза да провери как върви строежа. :-D  Предполагам, че точно в коледната утрин ще хвърлят.
Дано този път не стане отново някой сакатлък, та да има какво да снимам след няколко дни... ;-)