• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 11:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Греда!

Започната от morriddin, 27.02.2022 18:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

morriddin

Здравейте, колеги и колежки!
Зле започвам, но какво да се прави...
Снощи рекох да започна темата за новото ми 43 литрово аквариумче, дори я почнах, но докато пишех, чувам пращене... и водата потече. :'(
Последва спешна спасителна операция, след завършека на която, рибките се озоваха в 15 литрова кофа, растенията - в леген, грунта - и той в кофа, а остатъка от водата - в туба от мин. вода.
Днес тичане - за стъкло и силикон, разлепяне и последващо лепене на новото дъно.
Резултатът е това:


morriddin

Утре като изсъхне и направя проба, ще вмъкна и коренчето, което най-накрая се накисна.
А иначе, преди да се спука беше така:
272907174_1919607904889514_5332256331619940807_n.jpg

kstoilov

Как се спука, силикона ли изпусна? Не слагаш ли субстрат под грунда? Малко тънък ми се вижда...
Но личи, че се справяш. Поне си изпрал килима  :)
Успех !

Lightning_boy

Нещо не е било наред определено за да се спука. Я дай някакви параметри на аквариума. Размер на стъклата. Тая маса да не поддава нещо отдолу?
Иначе и на мен грунда ми се види тънък като слой, но пък фракцията е точната.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

morriddin

Спука се стъклото на дъното.
Не мога да кажа със сигурност дали е имало малка песъчинка отдолу, но като моя грешка отчитам, че не го нивелирах идеално и сложих твърде тънка подложка (в случая - 1см. фибран). Най-вероятно се е получило посукване на плота и белята е налице. Всички стъкла са 4мм. Аквариума се ползва от 4 години, сега го рестартирах на вилата със стария грунт и 60% от старата вода.
Грунта е с дебелина 4см. в предната част, до 6 6.5см. в задната.
Субстрат не слагам.
Сега съм си наумил да насипя първо ситна керамика на дъното и да я затрупам с грунта.
Какво ще кажете за идеята?
СО2 и торове не подавам - при признаци на проблем, си поигравам с броя на рибките и времето на осветяване. Старая се да постигна естествен баланс в аквариумите си без излишна техника и химия.

kstoilov

1 cm фибран не е малко. Виж, от посукване е възможно или от нещо между фибрана и дъното.
При нивелиране слагай нивела по диагоналите, защото това посукване е опасно за спукване.
Аз имам субстрат под грунда, да се хранят растенията (евентуално, така съм слушал). Пък и омекотява. Знам ли.
Обърни внимание под камъните да има, за да не удрят в дъното.
СО2 и аз нямам, но слагам по малко торове профито. При теб как вървят растенията?

morriddin

Е, сега ще е с 3,5см. фибран... :-D
Почти сигурен съм, че причината е посукване, понеже пода на стаята не е равен, а масичката я правих сам от абсЕлютно сух материял, като плота е от 4см. талпа - няма как да изметне. Всички размери са перфектни, нали си падам мааалко дърводелец. :-D  Стиропорът щеше да е доста по-удачен, че е по-мек и обира посукванията, но имам само един лист, при това - стар, мръсен и прашен - ще седи грозно. Сега засега, така ще процедирам - ще оправя нивелацията, пък каквото сабя покаже...
Те това ми е първият спукан аквариум от повече от 35 години, а всичките съм си ги правил аз - само този ми е "купешки", тъй де - подарък. А, не се постарах с нивелацията, понеже аквариумчето е малко и си помислих, че няма да има такова натоварване. Е да, ама - не!
Сега още едни ядове: нямам лепило за фона, пък тази вечер трябва да го рестартирам...
Грозно ще стане, но ще прихващам фонът с тиксо - по-нататък ще има доусъвършенстване.
Очаквайте продължението! *THUMBS UP*

morriddin

Пробата е извършена - залепването е съвършено.
Все пак, реших да го оставя така до утре и тогава да зареждам наново, тъй като имам час за очен преглед, а кабинета е на 2 минути път до магазина на зоомания - ще си взема и лепило за фона, и ситна керамика за подложка под грунта. Може да имам проблем в първите дни след рестарта, понеже бактериите в грунта със сигурност съм ги изтрепал поради липса на достатъчно вода и течение през него, но с това ще се справя в следващите няколко дни. Ще се надявам на това, което е останало във филтърчето + свободноплуващите в старата вода. Знам, че няма да е достатъчно, но съм откровен оптимист още от времето, в което нямаше никакви филтри освен аератор с гъбичка, та съм сигурен, че ще се справя. Съвсем сигурно уморих и хелените, които бяха останали в грунта, обаче това е за добро - тая гад повече в аквариумите си не искам да я виждам!
Те така - утре ще аранжирам отново и ще досаждам с развитието. :-D

morriddin

Рестартът е налице.
За очудване, някакви хелени са оцеляли в грунта - надявам се планорбисите да положат хайвера си преди да бъдат унищожени.
За съжаление, загубих няколко растения, но съм сигурен, че след месец наличните ще превземат аквариумчето.

Lightning_boy

Добре изглежда. Разхвърляно, естествено. Само дебелината на грунда ми се вижда все още тъничка. *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

morriddin

Че защо ми е нужна по-голяма дебелина? В заден план, където са криптокорините и гигантската валиснерия, дебелината на грунта е 6см. - предостатъчно за кореновата им система. Отпред (на 4см. дебелина) имам бучнати 4 издънки от някаква сагитария, а тя не се нуждае от повече.
Единствената промяна, която планирам, е да преместя долмена малко у лево, та да вкарам новото коренче от дясната му страна, както и да бучна 10тина стръкчета бакопа току зад него, ама - по-вдясно.
Опасявах се от проблеми и естествено ги получих - вследствие на стреса, женските бети пипнаха ихтио. Частична смяна на водата + 20 капки костапур, и днес всичко е нормално - ходят да се перчат на мъжкарчето, а то още ми е младо за лИбовни игри. Утре ще шибна втората доза за сигурност, пък дано убия и пустите хелени - препарата явно не им оказва видимо въздействие.
Встрани от темата, май ще лепя развъдни аквариумчета, че сега виждам - мъжкарчето е запенило единия ъгъл... То, милото - воално, пък момите халфмуун, ама ще има смесване и на цветовата гама. ;-) Сега засега, ще плющят замразен хирономус и артемия, пък после ще си играем с вариации по въдене... :-D

White Wolf

защо не харесваш хелената? нали се водят уж полезни защото избиват другите охлюви които са много досадни и трудно се махат. аз даже мислех да взема един хелена че в единия аквариум много ми се развъдиха от малките охлюви, разхождат се навсякъде и се лепят по стъклото и ми развалят пейзажа. не съм фен на охлювите и точно затова бих взела само един хелена да ги оправи другите. :-D

morriddin

Защото охлювите са чистачи, при това много по-добри от рибките, които наричаме така. Когато се навъдят неконтролируемо, значи нещо куца по отношение на правилното развитие на растенията и благоприятства водораслите. Както вече споменах, стремя се да постигна бавно равновесие в аквариумите си. Понякога се получава, понякога - не.
Охлювите може да се навъдят и при стабилизиран аквариум, обаче ако има достатъчен обем, бих си взел двойка макроподи да ги редуцират. Разбира се, че ще трябва да махна някои рибки, но това не е от значение - рибките са допълнение и естествен ресурс в един аквариум.

kstoilov

Добре изглежда, да. И на мен ми харесва. Успех ! Нямаше ли и хелери, преди да се спука?
Имам хелена и съм много доволен. Другите охлюви почти изчезнаха. Да, след поне 1 година и доста ръчно вадене (предимно нощем) имаше резултат, но почти ги премахнах другите. Някъде тук май четох, че хелените не се размножават в аквриумите, но и аз си взех само една. И ме кефи на външен вид, като се покаже.
При нови растения задължително ще ги обрботя, преди да ги слагам в аквариума, почти винаги са пълни с охлюви.
В допълнение и 2 сае-та, да пасат, ако има нещо - много корави и полезни риби.
И аз храня със замразена артемия и дафния.

mushroom

Мога да ти изпратя роголистник и писция, ако това помага на бетата да направи гнездо. А е и много вероятно по тях да има планорбиси и мелании. А ако искаш мога и доволно количество ръчно да изкарам и да ти пратя.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."