• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.07.2025 00:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Профилът на _Kirilov

Започната от _Kirilov, 04.11.2013 01:10

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Много варианти мисля , работата е там ,че отначало направих всички връзки неща от ппр тръби и съответно не ми се ще да Не ги използвам .. Но явно на края ще стигна до там да ги заменя с грозните твърди маркучи, както бях казал по-назад в темата подозирам една част от слабия дебит и от тръбите точно.

_Kirilov

Поиграх си уикенда .
Реших да сложа "голямото прасе" на СънСЪн 403 - 2000л/ч , в моя случай се води 
AllPondSolutions 2000L/H Aquarium External Filter 2000EF.

Купих му нов пропелер , както смукател и изпускател защото липсваха тръбите , а пропелера беше шумен.
И джаза се започна - дупчене на шкаф , рязане на гъби и вати , слагане на керамика, прокарване на маркучи, смазване на всички уплътнения и на края  *MODERATOR*  *MODERATOR*  *MODERATOR* който е чувал как работи от вас фуражомелка ... дори и с новия пропелер бръмчи та не се трае.
Вадя новия пропелер - сравнявам го с оригиналния - всичко е перфектно , оста е много по-стегната и със смазка даже , обаче въртя го аз на ръка и го усещам как вибрира и гледам перката бие ... Оказа се ,че и двата са с един и същи дефект - просто пласмасовата част е  изметната и бие, щом с въртене на ръка го виждам - като се сложи във филтъра на 5-6х об. нещата стават майка плаче ....Днес ще го връщам на АквариумБГ
Казах си край с Китайците, прокарано е всичко и ще сложа резерната Тетра 1200  *HELP*
Директно дебелите маркучи от Сън сън се нанизват на касетата (оригиналните са 16/22- китайските са 18-24) Наложи се да направя  наставки с цел удължаване на маркучите с около 30см ...(използвах ппр тръба , която на 110% играе ролявата малко на тапа за съжаление).

Пускам аз филтъра  и това чудо ще отнесе аквариума  m/
https://i.postimg.cc/FHRrLbyq/IMG_20250720_201310.jpg
Значи разликата между двата му събратя е почти 3 пъти като дебит.. По сметки извади около 989л/ч от 1200, докато другите два едва по 340/380л/ч...

Разковничето е НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ППР ТРЪБИ за аквариумна филтрация  :'(  :'(  вярно ползват се тръби , но се лепят с ПВЦ лепило и тогава няма стесняване на вътрешните отвори , както се получава при лепено с ППР.

Още малко свързано  с откриването на топлата вода е използването на по-дебели маркучи-определено има разлика спрямо оригиналния диаметър на маркуча (колкото и да не ми се вярваше)-привидно от принципа на работа на тези кофи с перки вътре  принципа на скачените съдове и гравитацията поамгат много с привидно малка мощност да се извади по-сериозен дебит. На кратко филтъра извади по-голям дебит с около 18-20% с по-широките маркучи спрямо оригиналните *privet*

Ще кажете - той е чист и зависи от медията !.
За медия - кошниците от долу нагоре :
1- две оригинални гъби на Тетра 40ppi
2- Kaldness K1 -  за езерна
3- оригиналната сънсънска меция керамична + нарязани на парчета гъба за да допълня кошницата с останала ми от кошниците на китаеца
4-2см Kaldness K1 + Гъба оригинална + Двойна вата бяла и зелена

След всички екеприменти и дивотии, с които си убих цялата неделя, на края сложих 45см флейта(сънсънската) по широчината на аквариума , насочена директно надолу , защото ми куца течението по грунда , а скалариите не обичат силно течение ...

Ще видим след седмица две дали успях да постигна желания ефект с минимално затлачване на дъното, видимо мътилката отива към ъгъла,в който са двата смуактеля. Скоро ще купя още един комплект маркучи и тръби от 304 (поне са евтини) и ще преоборудвам още един от двата останали.

За край на поемата :
https://i.postimg.cc/CKnwvF6s/IMG-20250720-000941.jpg
Тези гадове само нощтно време излизат за съжаление ...
https://i.postimg.cc/hPKPSRfK/IMG-20250720-204345.jpg

Buhoff

Ехе браво,як дебит. Айде дано си учелил течението.

mushroom

То като водопад ( - :
Плекотата някакви L-ки ли бяха?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

L181- или тъй-наречения Звезден анциструс .
Купувал съм ги от  колега в София , който развъжда малко по-редки видове, адмирации към него -5 купих и са живи и 5-те  *YAHOO*

mushroom

мдааа много са красиви
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

54444

Публикации: 3
Прегледи: 3700

37815

Започната от marto557

Публикации: 8
Прегледи: 4469

25353

Започната от HaIr4o

Публикации: 5
Прегледи: 4094