• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.12.2024 12:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Профилът на _Kirilov

Започната от _Kirilov, 03.11.2013 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 210 Гости преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Цитат на: mushroom - 26.11.2024 12:11Супер як е аквариума... браво.

Какво сам каза в твоята тема-много критика може да изяде , аз се опитвам все да си го представя след половин година примерно , защото е супер бавен аквариума и промените както се вижда за нищожни. Трябва да боцна още някое бързо растение евентуално обира излишъците от торовете.

Обмислям вариант отпред и отстрани да подчертая "острова" с някакъв вид криптокорина , обаче се чудя каква плевел да е. Едно време имах някакв най-обикновенна , която като я бях бучнал в едва 2 см грунд растеше като полянкова -супер ниско , а не нагоре .

На тоя етап ми трябва или още малко засилване на осветлението ( с тази лампа не е възможно повече) или добавяне на още не-малко китки за да има различно усвояване на елементите , които добавям .

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 26.11.2024 13:11Какво сам каза в твоята тема-много критика може да изяде , аз се опитвам все да си го представя след половин година примерно , защото е супер бавен аквариума и промените както се вижда за нищожни. Трябва да боцна още някое бързо растение евентуално обира излишъците от торовете.

Обмислям вариант отпред и отстрани да подчертая "острова" с някакъв вид криптокорина , обаче се чудя каква плевел да е. Едно време имах някакв най-обикновенна , която като я бях бучнал в едва 2 см грунд растеше като полянкова -супер ниско , а не нагоре .

На тоя етап ми трябва или още малко засилване на осветлението ( с тази лампа не е възможно повече) или добавяне на още не-малко китки за да има различно усвояване на елементите , които добавям .

Ако тази лампа идва "къса" за тези растения, ако сложиш още не знам дали ще се подобрят нещата осезаемо. Вярно, че осветлението ще коригира растежа на тези растения, които добавиш, но ако ги бучнеш пък не им стига светлина ще растат бавно, може би и ще загиват.
Но пък ако бях на теб 100% бих пробвал да видя какво ще се случи :D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Миии в момента са намалени в амазон , но пак някак 140лв не ми се дават за още една .
Иначе -да , станат ли две няма да има никакви проблеми с тъмни петна , както и регулиране силата на осветлението , защото тогава 2х72w LED ще ми дойдат ту мъч , но този месец приключих с поръчването на автоматична дозираща помпа  *YAHOO*  както не го поддържам аквариума и го виждам през седмица , нямам особено много опции .

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 26.11.2024 16:31Миии в момента са намалени в амазон , но пак някак 140лв не ми се дават за още една .
Иначе -да , станат ли две няма да има никакви проблеми с тъмни петна , както и регулиране силата на осветлението , защото тогава 2х72w LED ще ми дойдат ту мъч , но този месец приключих с поръчването на автоматична дозираща помпа  *YAHOO*  както не го поддържам аквариума и го виждам през седмица , нямам особено много опции .

О-о да, да. И аз съм на това мнение, че хобито трябва да е хоби, а не инвестиция или бездънна яма за пари. Абсолютно те подкрепям за това.
Лека полека ще се понасъбере техника (ако има нужда) останалото трябва да е удоволствие.

_Kirilov

Този уикенд добавих един Болбитис среден като размери да запълни една дупка ... сложих 5-6 корена криптокорина надявайки се да постигне даден ефект (само времето ще покаже  :-D ) поразместих още някоя друга от старите китки , но общо взето не е за показване на тоя етап  *NO*
От около 2 седмици ползвам автоматична дозираща помпа , имах известни ядове докато не разбрах ,че 80% от ползващите ги имат проблем с образуване на мехурчета в маркучите . Мисля ,че реших моя проблем за момента - ако пак се появи ще се слагат възвратни клапани на нея..
https://i.postimg.cc/bJCnKB8m/IMG-20241207-190407.jpg

От около 2 седмици ползвам автоматична дозираща помпа , имах известни ядове докато не разбрах ,че 80% от ползващите ги имат проблем с образуване на мехурчета в маркучите . Мисля ,че реших моя проблем за момента - ако пак се появи ще се слагат възвратни клапани на нея съответно и 90 градусови присъединения съм си взел защото помпата стои под аквариума..

https://i.postimg.cc/15NFjBdK/IMG-20241207-183411.jpg
https://i.postimg.cc/GmXqcqcs/IMG-68c5ca0fe9d2bd1fd586aaf0cf5a493d-V.jpg

И един експеримент малък с криптокорината - половината са с таблетки (прилича на осмокот този тор за езера и аквариуми ) другата половина не са (дано запомня кои - кои са хахах)

https://i.postimg.cc/tJs6yN4p/IMG-20241207-152523.jpg

Lightning_boy

Това с таблетката е хитро!  *THUMBS UP*
Тази дозираща помпа ли е тва дето казваше, че го чакаш да пристигне?

_Kirilov

Да , едно от нещата е, излезе ми доста по-тънко от нормалната и цена и реших да си я взема.
За момента работи , като цяло за бързи аквариуми със сигурност ще върши работа повече от на този , но си експериментирам като цяло.

Подозирам ,че ако трябва по 1-2 мл на ден да дозираш няма да е особено точна и то от гледна точка това да се мести флуид по 1,5 до 2 метра маркучи и прочие, но засега мисля ,че оправих нещата да работят.
Проблем в самата помпа няма , точна е след калибрация - много е трудно да направиш така връзките ,че да не засмуква въздух от никъде.

_Kirilov

При мен нещо много странно се получи за една седмица ..... една част от буцефаландрите ми хвърлиха листа... анубиасите пък на по-старите им листа покафеняха и съответно растението ги "хвърли"
Единствената промяна от миналата седмица е ,че смених повече вода , вместо 100- смених 150л , като водата беше отлежала , тренирана с препарат за премахване на хлор ,че дори я бях подгрял ,че може да е 400+л аквата , но гледам не пада температурата повече 2 градуса при смяна ..
Водата ,която давах за тестване е ок и дори няма хлор ...

niki_o

Абсолютно същия случай имам в аквариума на сина. Дори и Ехинодорусите хвърлят листа ама там е нов старт и 100 процента вода от чешмататака че смятам го за нормално.  Но все повече се уверявам че смяната на вода не е най-доброто за аквариума, още повече ако е над 15- 20 процента.

_Kirilov

Опитвам се да торя , макар и минимално и съотвено ми е задължително да сменям вода .
Все пак на около 340-360л чист обем вода се сменя обикновенно по 100/110л в моя слуай.

Другото , което ми прави впечатление ,че взе пак леко и да ми белее водата след смяна за около час до два , доакто  стане пак чиста ..

M14iro

Цитат на: _Kirilov - 16.12.2024 13:52Другото , което ми прави впечатление ,че взе пак леко и да ми белее водата след смяна за около час до два , доакто  стане пак чиста ..
И при мен е така. Това са много малки  балончета въздух. С течение на времето излизат от водата и тя си става бистра.  *privet*
Ако те интересува защо става така https://news.bg/tendencies/cheshmyanata-voda-hlorat-i-zashto-ponyakoga-vodata-e-byala.html

Lightning_boy

Това е доста странно. Предвид колко усилия си положил при самата смяна.
На новия аквариум според мен точно голямата смяна на водата "наказа" растенията жестоко, на червенолистните листата им станаха на пихтия ... аквариума е леш вътре.
Най-вероятно е заради голямата смята и ... недобавянето на препарат за хлора...

_Kirilov

Цитат на: M14iro - 16.12.2024 17:49И при мен е така. Това са много малки  балончета въздух. С течение на времето излизат от водата и тя си става бистра.  *privet*
Ако те интересува защо става така https://news.bg/tendencies/cheshmyanata-voda-hlorat-i-zashto-ponyakoga-vodata-e-byala.html

Водава ми е винаги престояла поне няколко дни , последните пъти дори нагревател пусках за да не е 12 градуса , отделно препарата за хлора - просто няма как д ае това , което го пише .. да не говорим ,че да е не скапя нагревателя слагам и глава от по  мпа  *NO*  (луд умора няма , пие вода от аквариума !)

M14iro

Цитат на: _Kirilov - 17.12.2024 09:03Водава ми е винаги престояла поне няколко дни , последните пъти дори нагревател пусках за да не е 12 градуса , отделно препарата за хлора - просто няма как д ае това , което го пише .. да не говорим ,че да е не скапя нагревателя слагам и глава от по  мпа  *NO*  (луд умора няма , пие вода от аквариума !)
Значи  престояла няколко дни вода наливаш аквариума и тя е , както казваш "взе пак леко и да ми белее ". Странно. В такъв случай не знам от какво е...
Но за защо я оставаш да престоява , след като слагаш дехлоратор?   

_Kirilov

Винаги ми е престоявала , препарата го използвам от 2-3 седмици.
Бидона , който ползвам се използва и за бекъп като спрат водата (често врещано явление поради огро мния брой аварии) даже ползвам филтърна кана за предфилтър 4микрона като го пълня , който сменям на 8-10месеца (според това колко черен/кафяв стане хахах)

Similar topics (5)

24891

Започната от don_misho

Публикации: 39
Прегледи: 17709

18191

Публикации: 6
Прегледи: 4548

54444

Публикации: 3
Прегледи: 3396

37815