• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

17.01.2025 22:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Профилът на _Kirilov

Започната от _Kirilov, 03.11.2013 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 202 Гости преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Цитат на: M14iro - 30.08.2024 11:13Да , тествано е ,  така премахнах метилите по моите рибите .Имай предвид , че съм чел  коментари и на други колеги, които са лекували  по този начин.  Аз им давах до като изядат всичката храна, просто  защото остана малко за да нея хвърлям.Да, може да се прави  профилактично и също така може да го правиш два пъти в годината.Може да се прави и антибиотична храна за да лекуваш .Ако рибите имат   някаква бактериална заболяване/инфекция/ може да се ползва широкоспектърен антибиотик Амоксицилин ,аз  взех едно хапче от ветеринарна аптека , че е по евтино. *privet*
Много благодаря за отговора, колега  *privet*  *bg*  *thanks
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Реално говорих с килимен - от когото взех рибите . Той има още от тях и нялао проблеми , при мен с водата от стария аквариум пристигна една гупа през маркучите без да я видя  :-D  тя съответно не изкара  особено дълго в аквариума и може да се дължат на нея паразитите.

Реално рибите мисля ,че не растат , някои са с толкова слаби коремчета ,че буквално нямат нищо по тях , реално през седмица до две по някоя се споминава и анциструсите пируват (обаче от тях няма някой с проблем)

M14iro

ЦитатМного благодаря за отговора, колега  *privet*  *bg*  *thanks
*privet*

_Kirilov

Цитат на: M14iro - 30.08.2024 11:13Да , тествано е ,  така премахнах метилите по моите рибите .Имай предвид , че съм чел  коментари и на други колеги, които са лекували  по този начин.  Аз им давах до като изядат всичката храна, просто  защото остана малко за да нея хвърлям.Да, може да се прави  профилактично и също така може да го правиш два пъти в годината.Може да се прави и антибиотична храна за да лекуваш .Ако рибите имат   някаква бактериална заболяване/инфекция/ може да се ползва широкоспектърен антибиотик Амоксицилин ,аз  взех едно хапче от ветеринарна аптека , че е по евтино. *privet*

Само въпростните "метили" ли премахва или е цялостно за паразити и бактериални проблеми ? Къде си го чел ? Друго инфо има ли срещу какво действа ?

M14iro

16.09.2024 21:22 #169 Last Edit: 16.09.2024 23:34 by M14iro
Ами  Praziquantel се използва само за вътрешни паразити при животни , не действа при бактериални инфекции.
https://aquariumscience.org/index.php/10-12-nematodes/
https://aquariumscience.org/index.php/10-3-bacterial/

M14iro

ЦитатИ неоните и родостомусите явно имат вътрешни паразити - вместо да растат , те слабеят , коремите им хлътват и съответно се споминават една по една ...
https://aquariumscience.org/index.php/11-5-hollow-belly/

_Kirilov

Благодаря много за сайта . Разгедах го , много полезен ще се окаже , особено сега както ще добавям нови подрастващи риби в аквариума.  В последния линк използват няколко препарата едновременно , но мисля чак до там да прибегна ако евентуално няма ефект , хубавото е ,че и превантивно човек може да го ползва и няма никаква вреда в живота на аквариума .
При мен най-големия проблем винаги е бил ,че съм далеко от аквариума и го виждам 2 пъти в месеца , съответно друг се грижи за него и обслужва, съответно не мога на време да хващам проблемите .

M14iro

Цитат на: _Kirilov - 17.09.2024 08:23Благодаря много за сайта . Разгедах го , много полезен ще се окаже , особено сега както ще добавям нови подрастващи риби в аквариума.  В последния линк използват няколко препарата едновременно , но мисля чак до там да прибегна ако евентуално няма ефект , хубавото е ,че и превантивно човек може да го ползва и няма никаква вреда в живота на аквариума .
При мен най-големия проблем винаги е бил ,че съм далеко от аквариума и го виждам 2 пъти в месеца , съответно друг се грижи за него и обслужва, съответно не мога на време да хващам проблемите .
*privet*

_Kirilov

25.09.2024 15:36 #173 Last Edit: 25.09.2024 20:25 by _Kirilov
Аз съм вече с +6 броя малки Скалараии от Райко- кръстоската между Манакапуру и Рио Нанай.
Ще видим какви ще излязат като селекция след някакво време.
Вече се мина някакво време(една седмица) и не могат да се адаптират още към аквариума - затова днес ще взема още 2 за да увелича групата . След пускането на първите 6 се разцепиха в аквариума и не се събират заедно .
Тестове не съм правил никога , но с тези два филтъра и ежеседмична смяна на вода не би трябвало да има абсолютно никакви проблеми с параметрите...

M14iro

Да са живи и здрави и ти покрай тях! Ще пуснеш снимки  , няма как. Като пораснат и станат по двойки ще има боричкане, гледай да имат достатъчно място. *privet*

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 25.09.2024 15:36Аз съм вече с +6 броя малки Скалараии от Райко- кръстоската между Манакапуру и Рио Нанай.
Ще видим какви ще излязат като селекция след някакво време.
Вече се мина някакво време(една седмица) и не могат да се адаптират още към аквариума - затова днес ще взема още 2 за да увелича групата . След пускането на първите 6 се разцепиха в аквариума и не се събират заедно .
Тестове не съм правил никога , но с тези два филтъра и ежеседмична смяна на вода не би трябвало да има абсолютно никакви проблеми с параметрите...

И аз съм на това мнение. Гледал съм скаларии доста време, сменял съм рядко вода. Не мисля, че ще имаш някакви ядове колега.
Щракни една снимка да ги видим по някое време ; )

_Kirilov

https://i.postimg.cc/GtjsF9R5/IMG-20240925-204358.jpg

Стъклата не са чистени има си алгии, както и патината по стъклото , която не можах да я махна всячески и се опитвам просто да свикна с него ...
Вдигнах още повече осветлението (вече около 15-17см ) над аквариума .
Камъни , грунд всичко позеленя а светя едва 5 часа хаха .
Течението също не ми харесва грам и следващия път като имам досег с него ще се опитам да направя по-силно течение вътре ,че много боклук се задържа на повърхността на дъното
https://i.postimg.cc/5t3dMVxM/IMG-20240925-200039.jpg
https://i.postimg.cc/pTLNW6T5/IMG-20240925-200041.jpg

Според мен тепърва започват да имат някакви шарки освен черните ленти. Двата най-бледи са последните два , които пуснах малко преди снимките .
Учудващо плахи са и се крият постоянно , но още от сега проявявят няколко от тях характер да тормозят другите и ще стане интересно до седмица две . Надявах се да се държат като пасаж , но те май нямат такива намерения след раздялата им с развърните аквариуми  *NO*  *NO*
Поне след пускането на последните два се нахраниха за първи път обилно с blood worm  замразен ,че цяла седмица само се мръщеха на храната.
Една под малко по-различен ъгъл с цялата циганийка околоврст , като нищо не е пипано по настройките

https://i.postimg.cc/Kc7LSpTD/IMG-20240925-203405.jpg

Lightning_boy

Благодаря за снимките аз  *privet*
Според мен аквариума си е чук, няма драми, какво толкова искаш да му усилваш на течението?
Тия скаларии и според мен са пресни още от към цветове.
На какви цени ги взе?
За пасаж.... силно се съмнявам човек. Винаги има някои доминиращи. Не че съм гледал повече от 10-тина де, но забелязах, че винаги има двойки, които се отделят. Даже са ми хвърляли и хайвер, но понеже постоянно пътувах тогава, нямаше кой да го мисли това с хайвер, развъждане и т.н.

bunzip2

Скалариите още от юноши се цепят на двойки. Като гледам твойте, баш в такава възраст са. За пасаж забрави, не са такива риби.
Ще се вземат една друга и започват да се мъкнат заедно по двойки (понякога съм забелязал, че има и тройка, като винаги някой е излишен от любовния триъгълник, ама не се усеща явно  :-D  :-D )

_Kirilov

Тези още нямат оцветяване даже.
Прекалено им е рано да правят каквото и да било . Това е риба на не повече от 2 месеца.
Като цяло всички Скаларии са пасажни риби и живеят заедно при определена бройка.
Много интересно им беше държането докато бяха 6 и в момента на пускането на още 2 доста бързо забравиха големия стрес. Все още има някой наврял се в някой ъгъл да се крие от светлината , но първите една седмица след пускането им не искаха да ядат. Дойдоха новодомците и се натъпкаха със замразен bloodworm.

Колкото за течението - от както имах рейнболи преди години и бях направил течението така ,че да няма боклуци по дъното много ми харесваше чистотата на вода . В момента тези "духалки" на изходите на филтрите (използват ги за соленоводните за насочване на струята) явно ми идват големи за дебита на филтрите и не успяват добре да въртят водата,не правят достатъчно налягане .

Като цяло е хубаво да има добро течение в аквариума защото така и грунда не се затлачва- както при мен единия филтър е за биологична и смуче от средата на аквариума , така другия е на дъното срещуположно на него и водата съм се стремил така да се върти.

Много ме сърбят ръцете да пусна и 6-8 Босемани или Глосолепсиси - не е лоша комбинацията от рейнболи , скаларии и неони гледайки клипчета в нета , но не съм сигурен рейнболи със скаларии колко се доближава до хабитата им.

Similar topics (5)

38214

Започната от danielm

Публикации: 833
Прегледи: 192982

28346

Започната от skDn

Публикации: 8
Прегледи: 6669

23003

Започната от trupai

Публикации: 99