• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.08.2025 15:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Едно по-скромно аквариумче 128л

Започната от trifon81, 09.05.2025 12:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trifon81

Привет, някой да е ползвал JBL SilicatEx Rapid и да знае как се дозира и дали има ефект изобщо? По описание ми се вижда много малка доза да се слага.

Lightning_boy

Не съм го ползвал това.
Смяташ да чистиш силикатите и фосфатите за да бориш водораслите с него?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

trifon81

Силикати има много във водата от водопровода 6мг/л. И искам да ги намаля. Ще ми се да опитам с това първо, че система за осмоза не ми се взема. Дано не се налага. Но много странно ми се струва че ми дава някакви много малки дози за добавяне от рода на 125гр. даже и 30гр  пишеше някъде. Затова търся някой ползвал.

trifon81

Здравейте, как се процедира при смяна на вътрешен филтър? Този който ще сменям играе реално ролята да качва водата във топ филтъра. Но вместо помпа ползвам филтър, по ред причини, но така и той има медия и пречиства. Но сега се налага да го сменя и не знам дали ще е проблем директно да се смени, след като в топ филтъра вече си има изградени бактерии или да му третирам медията като изцедя от старата. Да уточня, че в аквариума си има и друг основен филтър.

Lightning_boy

Ако съм на теб, махам и това е.
От много мислене, накрая само се обатачвам  ;-)

trifon81

Предишните опити в хобито не му мислех много и не вървеше нищо. Сега гледам да е по-отговорно, да чукам на дърво за сега е добре. Ще добавям тея дни и co2 надявам се да стане още по-добре.

mushroom

Какво има в топ филтъра гъба и медия?
Или остави 2-3-4-5-6 дена и двата да работят заедно или вадиш гъбите, медията и ги прехвърляш в новия. Или някаква комбинация от всичките тези. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

trifon81

Отдолу керамика, отгоре някакъв вид вата от няколко слоя

Това за ползването на старата гъба го мислех, но е доста мръсна. Колкото и да я изпирам все прави водата кафява.

Buhoff

Не и се старай много на старата гъба, и като я плакнеш във вода от аквариума не под чешмата. За CO2 аз съм нов в тоя дял от хобито растенията дърпат наистина, но трябва да има баланс между осветлението и CO2 че се появяват водорасли. Аз още го търся. Успех

Lightning_boy

Цитат на: trifon81 - Днес в 12:05Предишните опити в хобито не му мислех много и не вървеше нищо. Сега гледам да е по-отговорно, да чукам на дърво за сега е добре. Ще добавям тея дни и co2 надявам се да стане още по-добре.

Казваш, че в топ филтъра има вече зациклени уж бактерии. Отделно казваш, че имаш и основен филтър. Не разбирам какво му се целиш толкова.
+ това за нитрифициращите бактерии е писано, писано...
Това, че имаш 3 филтъра, не значи, че и в трите ще е пълно с бактерии. Бактерии има, докато има храна за тях, после  :-X

За CO-то резултата е ясен. Иска търпение и наблюдение. До този извод стигнах и аз. Въпреки, че имам за над 200лв тестове в къщи...

Similar topics (5)

25357

Публикации: 4
Прегледи: 2794

20466

Публикации: 5
Прегледи: 3161

19434

Започната от RIC

Публикации: 11
Прегледи: 5934

12937