• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.01.2026 05:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Една година след старта

Започната от efsedno, Вчера в 02:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

efsedno

Здравейте!
Измина първата година от старта на 250л аквариум (реален обем вода), ще напиша какви дертове останаха да ме чоплят все още...
1. Детрит или друго?
- Във водата постоянно се виждат малки боклучета наподобяващи "прашинки", които се виждат при по-силно осветление, опитвах всичко което ми хрумна и прочетох...
На много места прочетох, че почвения грунд не трябва да се сифонира, но аз мисля, че "прашинките" се вдигат от него когато рибите ровят или плуват по дъното.
Обмислям някакъв вариант да мина дъното без да "заоравам" със сифона, някак повърхностно, но не знам още точно как, защото ако доближа сифона той ше започне да смуче от грунда и ще стане мама-мия, обмислям вариант да му намаля силата, за да може да минавам близо до грунда, но да няма сила да вдигне пръстта, а само прахта :(

Прекарвам водата и през вата сгъната на няколко пъти, няма ефект.
Имам 6 гъби + вата.. 2х10ppi 2x20ppi 2x30ppi всяка гъба е дебела 4см

Не мога да докарам кристална вода...

2. Обмислям замяна на керамичната медия, защото вече доста се е позапушила, а и навсякъде я описват на последни позиции като качества.
Обмислям постепенно да я заменя с К1 Медия, на много проучвания я водят на челни места и десетки пъти по добра от керамичните рингове, но се чудя при мен дали ще има възможност да се върти, защото съм с вътрешен съмп и пространството е ограничено, също и самото течение не е голямо.

3. Растенията са добре, но сякаш растежа им се забави, няколко пъти опитвах да прихвана валиснерии, дъбче, роголистник, различни видове мъхове, и други по използвани растения, но до месец-2 се разпадат и ги губя. Основно да микрозороми, анубиаси, криптокорина, алтернатора, лимнофила.
Купих едни разтворими пакетчета с торове микро, макро и желязо и от скоро торя с тях но не виждам ефект.
Алтернатерата много я харесвам и стана доста висока около 45см, но от 15см надолу остана само на пръчки, вероятно коронара и засенчва и надолу листата паднаха?

4. От време на време някоя рибка хваща бактерия или нещо друго и започва да прилича на зомби, друга бяло пухче (памук), мисля че това при мен са най-често проблемите, и за тях опитах какво ли не прочетох не успях да спася и да излекувам рибка.

https://i.ibb.co/NdCs715x/IMG-1239.jpg https://i.ibb.co/v470VKfT/IMG-1227.jpg

Similar topics (5)

19243

Публикации: 10
Прегледи: 4500

17401

Публикации: 3
Прегледи: 3777

12520

Публикации: 22
Прегледи: 14720

60164