• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Детският аквариум Hailea 30

Започната от ARTU73, 29.01.2018 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Детски, защото всъщност го купихме заради децата. Исках нещо неангажиращо, достатъчно малко (тъй като сме ограничени откъм пространство) и оборудвано, за да не се занимаваме с допълнителни покупки. Поръчах от онлайн магазин аквариум Hailea 30 - на практика 25 литров, оборудван с 11 ватова енергоспестяваща крушка и вътрешен филтър Hailea BT-200. Заедно с него поръчах речен грунд, анубиас, нагревател с термореле, декорация и термометър.
Аквариумът стартирах на 18.01.2018 год., като обработих чешмяната вода с Dajana Start PLL и добавих Aquili Bacterium E.
Идеята беше в аквариума да пуснем няколко дънни, пасаж неончета и нещастния златен трихогастер, който обитава от година и половина две шепи пластмасово аквариумче със сини камъчета по дъното и изкуствено водорасло. Впоследствие се сбъднаха опасенията ми, че основната грижа за аквариума ще падне върху моите плещи. Снимките са от първия ден, и от следващите. Анубиасът явно беше пострадал от транспортиранвето с куриер и вероятно измръзнал. Големите листа загниха, но след като ги отстраних и подрязах корените, растението се стабилизира. Добавих хигрофила полисперма, микрозорум, мъх и хелиантус. На десетия ден ми се появи някаква бактериална колония. Добавих седем ред черита и два анциструса. Хигрофилата дръпна доста нагоре, поради което я отрязах и присадих горните части. Това е за първите десет дни.




ARTU73

Черитата се оказаха осем. Едното дори си смени обвивката. Взеха властта в аквариума и понякога тормозят и анцитрусите. Много са активни, опитвам се да не им давам много храна, за да се занимават и с почистване. След около седмица мисля да добавя четири неончета и ако се чувстват добре, след още една седмица ще добавя още четири.
Засега храня през три-четири дни с четвърт таблетка спирулина или храна за дънни рибки. Като изключим перманентно задръстената гъба на вътрешния филтър, други проблеми засега няма.

ARTU73

Аквариумът днес:


ogun

Много добре. Симпатичен аквариум.
Кажи повече за обитателите?
Тая голямата риба каква е?

ARTU73

6 неончета, два малки ансцитруса, осем ред чери, голямата е женски златен трихогастер. Заради нея купихме аквариума.

ARTU73

Два месеца след стартиране на аквариума - добавих малко нови растения за разнообразие.


_Kirilov

Всичко много хубаво с аквариумчето , но това ако е трихогастер ще стане доста голям и със сигурност скаридите няма да ги има още много време .

ARTU73

Въобще не ги закача. Освен това те сега имат доста места за криене.

ARTU73

Навършихме три месеца. Едната Хигрофила полисперма стана доста голяма, пусна две странични издънки, едната от които си пробива път в ъгъла на аквариума нагоре, а другата минава зад декоративните руини. Мисля да ги отрежа и двете. Една жълта скаридка умря - вероятно от старост, тъй като другите са си живи и здрави.


NO CARRIER

Режи и сади, за да се сгъсти растителността.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ARTU73

Хигрофилата тръгна прекалено бързо, пуска корени и издънки навсякъде. Мисля да я премахна, а на нейно място ще оставя сесилифлората. Много ми се иска някакво растение с височина до 5 см на преден план, някакви идеи и пресложения?

NO CARRIER

cryptocoryne wendtii от по-лесните.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ARTU73

Днес навършваме четири месеца. Редовно си подрязвам растенията, рибките са игриви, скаридките стават все по-трудно откриваеми заради растителността.

ARTU73

Днес навършваме пет месеца. Жълтите скаридки не ги откривам виждат се няколко ред черита от време на време. Имам четири галаксита, неончетата останаха пет. От време на време виждам едно планорбисче. Започнах да добавям торове на Еленков плюс глутаралдехид.


kuvert

Променил си мисленето си относно естественото торене с акита от скаридите. И за Глутаралдехида също си размислил....

ARTU73

Мдам... Акита има предостатъчно, тъй като аквата се води пренаселен. Но третирането с глутаралдехид и торове се отрази благоприятно. Посипвам си главата с пепел!

kuvert


Kai

И аз си мислех че ще мина без торене само с акитата от рибките...но след като нишковидни почти ми превзеха акварума и почти загубих лудвигията, прочетох малко по задълбочено и започнах да торя с микро по половин доза през ден. За около месец почти напълно се изчистих от нишковидните, растенията започнаха да растът нормално. Аквариума е на почти 8 месеца. Ето снимка в началото и сега:

ARTU73

Половин година от Сътворението  *YAHOO* Изгубих едното галакси, което си беше криво по рождение, още едно неонче е с пъпка на муцунката и вероятно ще си отиде като предходните две... Но пък растенията превземат постепенно аквариума, рибките постоянно си намират някакви занимавки, а от време на време виждам и скариди :)

ARTU73

В периода от 12.08. до 24.08. бяхме на почивка. Ползвах таблетки за уикенд Tropical. Като изключим проблема с трихогастера, за който ще пиша в съответна тема, аквариумът оцеля.

ARTU73

Осем месеца от стартирането.

NO CARRIER

Ако махнеш мъха отдолу, дали няма да стане малко по-просторно?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ARTU73

Ще го поокастря малко мъха, тази Хигрофила полисперма израсна от потъналата "сграда", нямам идея как се е захванала в един отвор, та и нея ще подаря на един приятел, защото заема място. Мъховете са захванати за едни дървесни коренчета, ще ги преместя малко по-навътре за да отворя полянка отпред. Сега си търся скаридки за да ходят по дъното :)

ARTU73

Девет месеца от началото. Да си призная последния месец го оставих да се развива, без да пипм нищо. Растенията горе ще ги засадя в грунда, някои мъхове ще поокастря, а хигрофилата е само временно отпред, тъй като е обещана на приятел - на мен ми идва голяма за аквата.

ARTU73

Десет месеца от старта. Продължавам нищо да не пипам и съм оставил джунглата да се развива.

ARTU73

Единадесет месеца от старта. Две розови данио, два анцитруса, две галаксита, три неончета, женска гупа и жълта скарида. Показателите са стабилни, торове на Еленков, смяна всяка неделя на 30% вода.

Caxapa


Smelly fish

Арту, нямаше ли трихогастери в този аквариум? Какво стана с тях? Иначе добре се е раззеленило!  *BRAVO*

ARTU73

Всъщност имаше само един женски златен трихогастер. Той беше изобщо причината да се закупи по-голям аквариум, защото се мъчеше в половин литрово аквариумче няколко години. За съжаление му се поду корема (имах някъде тема за това), изкара повече от месец, но след като го отделих за лечение не му понесе самотата и си отиде скоропостижно. Днес намерих малка хелена в грунда. Поне на такова ми заприлича, а и защото имам две големи хелени. Планорбисите станаха дефицит...

ARTU73

Една година от Сътворението!

Smelly fish

 *BRAVO* Супер е! Много зелено, много кристална вода! Растенията стрижеш ли ги, т.е. последния месец, че гледам по- рано си писал че не пипаш? А още ли си с онзи филтър, който се задръстваше? Осветлението какво ти беше и ми е интересно и колко келвина е? А сифонираш ли, колко често?

ARTU73

19.01.2019 23:14 #31 Last Edit: 20.01.2019 09:57 by ARTU73
Сесилифлората я подстригвам до 1/4 след като стигне повърхността. Ехинодоруса везувий подстригвам само ако връхчетата загният.
Още съм с BT-200 на Hailea, мисля да го заменям с AquaEL TURBO FILTER 500. Иначе изстисквам гъбата в аквариумна вода всяка седмица, а отделението за активен въглен е пълно с медия. Добавям 1/4 таблетка Bacterium E при смяна на водата.
Осветлението не го знам колко е. Стандартната енергоспестяваща крушка смених с LED крушка, но не и знам параметрите. Дават някакви ватове на литър, но тези ватове са за крушки с нажежаеми жички, а не за LED. Отделно добавих някаква порнография с бели и сини диоди, която пускам понякога успоредно с основната лампа (тя е вързана на таймера), или вечер оставям като нощна лампичка, защото е доста слаба.
За сифониране не мога да кажа, че го правя, защото всичко е обрасло - отпред полянката понякога сифонирам докъдето мога. Иначе засмуквам от повърхността на дъното каквото хване. Чистя с щипки изгнили листа, а таблетките спирулина и таблетките за дънни рибки употребявам рядко, откакто започнах да храня с попарена краставица и тиквички. Анцитрусите растат видимо и в скоро време ще се разделям с тях. Може би ще махна и даниотата, защото изяждат първи храната и са се издули като прасета. Мисля да заселя със скаридки - обещаха ми черита и си ги чакам. Рибки засега няма да добавям. Имам чувството, че при добавяне на рибки преминавам някакъв праг и те умират.

larana

Арту, понеже смяташ да сменяш филтъра, мислил ли си за външен. Аз съм с подобни размери на аквариума и според общите препоръки, няма особен смисъл, обаче пък много ме гложди като гледам предимствата. Понеже нямам възможност за увеличаване на аквариума поради липса на място, това ми изглежда като единствения вариант за подобрение. Та от известно време ме гложди тази идея.

Smelly fish

Сега с този филтър на който се е спрял Арту е добър и едва ли ще му трябва външен! Външен от 60 л. нагоре. Тъй мисля де.

ARTU73

Имах предложения за външен, но не разполагам с необходимото място.

ARTU73

От три дни съм с AquaEL Turbo filter 500. Добре, че се регулира струята, защото иначе става Маелстрьом в аквата :D Пуснах струята по задната стена, леко нагоре, като я регулирах да се движат леко листенцата на микрозорума. Оставих стария филтър да работи паралелно, като добавих и една таблетка Bacterium E на Aquili.
Нитратите ми се завишиха, поради което третирах с Токсивек. Дали да сменям водата два пъти седмично поне в началото?

ARTU73

14.02.2019 14:14 #36 Last Edit: 14.02.2019 17:20 by ARTU73
Предполагам заради смяната на филтъра започна да се появява нещо като тъмен мъх по краищата на листата. Това ли е прословутата брада? Намалих осветлението на 5 часа, като увеличих дозата глутаралдехид и към момента няма увеличение. Тъй като Ехинодоруса вляво до нагревателя е най-обхванат от това водорасло, мисля да го премахна - този отдясно си е без проблеми. Ще оставя само микрозорума долу и вероятно ще засадя други ниски растения в грунда.
Китайците рулират отвсякъде с цени и безплатни доставки от Алиекспрес, та си взех на голяма промоция един скимер, който още не съм монтирал - обмислям вариант с по-голям аквариум. За сметка на това си купих Noname LED лампа, като махнах оригиналния капак на Hailea - не позволяваше монтаж на нищо друго, пък и много мухъл събираше. Лампата е с 36 LED, няколко от които сини. Сега се хващам, че трябваше да поръчам 38 см, а не 30, тъй като пак ми се вижда тясна.
BTW Розовите данио подарих на колега, тъй като стресираха останалите риби и ги бях набедил за нахапването опашката на мъжката гупа. Взех един Гиринухейлус аймуниери, който кротко си стърже стъклата и растенията, но брадата я пропуска. Мисля да добавя две малки САЕ, или още три гупи.

kstoilov

Аквариума много ме радва. Добре изглежда и LED-а. Аз отдавна се замислям да добавя такова тяло, но в допълнение към тръбите, под капака. Така без капак няма ли да се праши и изпарява водата? температурата?

Имам такъв аквариум и бях монтирал LED (не за аквариум като твоя) със свински опашки в допълнение на енергоспестяващата лампа. Но явно спектъра на LED-a беше лош, защото бързо се завъдиха водорасли и при мен. Глутаралдехида го впръсквам със спринцовка директно в засегнатите места и видимо водораслите завехваха (аз ползвам Fluorish Excel).

Много съм доволен от САЕ-тата - след като си взех 2, за няколко дни изчезнаха налепите по листата на растенията. Много жизнени рибки. За брада и нишковидни обаче се съмнявам - не ги хапват.

ARTU73

Така или иначе ще се наложи да ми изрежат един скъклен капак, засега изчаквам, тъй като вероятно ще сменя LED-а с още по-широк (с 54 светодиода) - моделът ще бъде с дистанционно и RGB диоди. Така ще мога да избирам спектъра, а и го дават 10 вата, а не 8 като сегашния. След разговори с един много възрастен акварист в града, същия ми препоръча да не кастря лимнофилата, а да я оставя да се развива. Взех и лимонче, което ще засадя на три места. По негово мнение, брадата ми е тръгнала заради окастрянето на две седмици на лимнофилата - според него тъкмо тръгне и аз я режа, което влошава показателите на водата. Има логика.

kstoilov

Ватовете не са толкова важни, гледай лумените (Lm) - какво произвежда LED-а. Ако е по-ефективен, от едни и същи ватове трябва да даде повече лумени (светлинен поток). Какъв е спектъра на тялото - 3000К?
Лимнофилата при мен в 30л си вървеше добре. Не съм я кастрел. В големия аквариум, въпреки грунд и хранителен субстрат, както си трябва, не можа. Лимончето се развива бързо и лесно.

ARTU73

Няма никакво описание за лумените и светлинния спектър. Но грубо ако смятам 25 лумена на един бял светодиод smd3528, излизат 600 лумена за лампата. Сините не влизат в калкулацията. Това дали е достатъчно? Светлината на око я определям като Neutral White (4000-6000K).

kstoilov

Aquastar T8 15W дава по каталог 650 Lm, т.е. при 30л това означава 0,5W на литър.
Средна стойност, в общия случай, твоя LED трябва да става. Не пречи да пробваш.

За спектъра е по-друго. Aquastar e 10000K, но това е отнсително. LED-овете имат различни по цвят светодиоди, така че да постигнат необходимия спектър. Ако е правена за аквариуми, би трябвало да е съобразено. Аз пробвах с LED 2700К и се появиха водорасли. Сега пробвам с 4000К и растенията кипят. Но това в допълнение на Aquastar и Grolux, които искам да подсиля, поради по-малките размери на LED-a. Не знам само с LED как се получава, но гледам, че марковите аквариуми вече предлагат и варианти само с LED.
Би трябвало да е напреднала технологията, но аз съм леко скептичен. Чел съм и други отзиви тук, но не видях нещо категорично.

Smelly fish

Някъде мисля, че съм срещал (дали беше в този форум?) изискване за осветеност 30-50 лумена на литър. Така ако умножим 30 лумена по 30 литра прави 900 лумена за аквариума на Арту. Иначе за производителността на един диод съм срещал най- добър вариант 18-22 лумена. Това съм гледал по фирмите които предлагат светодиодни ленти. Честно казано може да има диоди с 25 лумена, които се влагат по разните му лампи ама... Относно led 2700k ако аквариума е балансиран не трябва да излизат водорасли. Този цвят 2700k е хубаво да го има защото казват, че на растенията им трябва повечко от червения спектър на светлината отколкото синия или зеления. Не знам тъй пишат хората. Аз имам и ламБи с 2700k водорасли нямам.

kstoilov

Съгласен съм за 2700К, може би аквариума не е бил стабилен, той беше 30л като на Арту.
Сега съм сложил същия ЛЕД 2700К + гролукс и аквастар, за да видя какъв ще е резултата в 120 л стабилен 2 годишен акваруим.
Ще ми е интересно да видим какъв ще е резултата при Арту само с LED. Да, сигурно би могло да се желаят още лумени/мощност към това тяло.

ARTU73

17.02.2019 19:52 #44 Last Edit: 18.02.2019 10:50 by ARTU73
Днес направих първото едногодишно почистване - извадих "сградата" и сифонирах дъното. Имаше доста органика. Промених местата на растенията, както си бях наумил. След стартиране на филтъра добавих Bacterium E. Водата се изчисти за около час. Малко брада има само по микрозорума, но идните две седмици мисля да сменям през два дни 30% и да третирам с глутаралдехид.

Публикациите са слети: 18.02.2019 10:50

Днес навършваме година и един месец. Плановете ми са повече да не бърникам из аквариума. притесняват ме единствено двата анциструса, които пораснаха до около 7-8 см и им е тясно, но сега в тая джунгла е още по-трудно да ги хвана. Забелязах днес, че черната брада по някои листа на микрозорума е сменила цвета си на червена. Това означава ли, че ще се справя с нея?

ARTU73

Година и два месеца и първо поколение в аквата - засега десетина малки гупи.  *DRINK* *THUMBS UP*

Smelly fish

Честити гупи, Арту! Помисли си за местото което имаш в аквариума, че да не станат много рибките. А иначе гледам правил си основно почистване на аквата, та се сетих да питам през тази 1 година с толкова голяма джунгла от растения как сифонираше и изобщо сифонираше ли? Може да съм те питал вече ама не помня.

ARTU73

03.03.2019 16:56 #47 Last Edit: 04.03.2019 09:13 by ARTU73
Благодаря! Потомството е от 9 гупички, засега са в родилното отделение на аквата.
Иначе сифонирах до където е възможно. Когато през м.февруари правих основното почистване, извадих сградата и корените, та отдолу имаше около пет милиметра органика. Сега след засаждането на лимончетата вече втора седмица не сифонирам поради невъзможност да стигна до дъното.

Публикациите са слети: 04.03.2019 09:13

Поколението засега стои в родилното отделение. Мама се чувства добре :D


ARTU73

Година и два месеца след старта. Нищо не пипам, освен да сменям вода всяка седмица и на две седмици да чистя филтъра (много се задръства и му пада дебита). Малките гупи ги пуснах в общия аквариум - нямам намерение да развъждам, което рибе оцелее, такъв ще му е късмета. При смяната на водата теста показа завишено количество нитрати 15-20 mg/l. Нитрити няма. Появи ми се ксенококус по листата на лимончето, а брадата се е настанила трайно по долните листа на микрозорума и по горните части на ехинодоруса. Гледах как някои аквариумни растения буквално отделят кислород с балончета. Моите нещо не мога да ги накарам.

MeTogu

Ако не подаваш въглероден диоксид, трудно се постига ефекта.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ARTU73

Ново поколение гупи - преброих поне 7 малки из храсталака. Обмислям рестарт. Вътрешният филтър много често започна да се задръства и се налага да промивам гъбата всяка седмица. Отделно сесилифлората пълни аквата с окапали малки листенца, което си е проблем при почистване. Ще оставя анубиаса, лимончетата и ще взема някакви ниски растения за отпред. Анциструсите смятам да подаря, а неоните ще са на доизживяване. Имам девет едномесечни гупи, които скоро ще подарявам. Разбрах, че грундът не трябва да го промивам в чешмяна вода при рестарта. Проблема е, че е пълен с мръсотия и ми трябва някакъв начин за почистване.

Smelly fish

Грунда не се промива заради бактериите. Той ти е втория биологичен филтър в аквариума, а може и първи да ти е, ако филтъра ти е малък грунда върши повече работа от него. Ти твоя вече го смени с по- голям. Ми изплакни го тоя грунд във водата от аквариума! Тя ще стане черна, ама вместо да я извърлиш остави я да се утаи пресипи си чистата вода която е отгоре, после изхвърли кирта от дъното и пак ще можеш да плакнеш със същата вода. Аз мисля, че сравнително бързо се утаяваше чернилката. Пробвай, пък ако е досадно, плакни след това както ти е удобно.
  Аз на моя аквариум рестарт не съм правил от както е стартиран, че няма де да му дяна рибите и съм правил следния номер: рибите остават в аквариума, вадя техниката и мия с топла вода, вадя много внимателно всички растения без да разнасям мътилката ако може. Рибите остават в голия съд. Остъргвам хубаво всички стъкла с карта пластика. Изчаквам малко ако водата се е размътила много. Накрая сифонирам грунда няколко пъти забивайки сифона до стъклото на дъното. После връщам всичко обратно, като си оставям най-свежите растения.
   Опа излъгах, правих рестарт веднъж, че си сменявах грунда, стария нещо се задръстваше.

ARTU73

Засега се отказах от рестарт. Ксенококуса намаля след като купих RGB LED лампа. Чувствително свети по-слабо от старата, която беше 6500К, но пък анубиаса, микрозорума и лимончетата си вървят. Сесилифлората сякаш загуби устрем в растежа и по цял ден събирам паднали листенца от нея на повърхността. Ако продължава така, ще я изкореня. Ехинодоруса обиколи отново целия аквариум и напуска издънки, но не му харесва по-слабото осветление. За сметка на това пък брадата от листата му изчезна.
Първото поколение гупи вече има цвят по опашките. Второто има черни петънца по опашките. Не мога да ги преброя колко са, но и най-малките си хапват спокойно сред другите рибоци и никой не ги закача. Доста трудно е да видиш риби, ако не даваш храна. В повечето време са из растенията и чоплят нещо по листата.

ARTU73

Така, послушах съветите и направих лек рестарт - премахнах сесилифлората и големия ехинодорус везувий. Преместих анубиаса и разсадих на нови места най-жизнените лимончета. Оказа се, че освен двете мъжка и женска възрастни гупи, имам 18 малки гупи от две поколения - малки големи и още по-големи, които доволно щъкат в широкото пространство. За съжаление едното ми галакси изскочи от съда, в който ги държах, докато почиствах и докато го видим - умряло. Анциструсите са си ок, каткто и гиринохейлуса. Останало ми е едно неонче. Сега остава да търся на кой да подарявам гупи :)

ARTU73

Къде имаше тема, че гупите се гледали трудно?.. Днес имам още едно поколение - седем или осем рибета. За съжаление мама-гупа не можа да се възстанови и се спомина. Някой от Стара Загора търси ли гупи?

iwanjeliazkow

Много са ти хубави лимоните . Кажи като решиш да ги кастриш , може да сменим за лудовигия , бакопа , нимфоидис , алтернатера или един дребен ехинодорус имам . при мене е джунгла и през 20 дни хвърлям по две шепи маруля на боклука , ама лимон нямам , пък много ме кефи  *DRINK*

ARTU73

Когато рестартирах преди две седмици изхвърлих сума и лимончета и лимнофила, плюс голям микрозорум, захванат за корен. Принципно в тоя малък аквариум всяко растение става огромно след време...

ARTU73

Година и половина след старта. Голямото лимонче се наложи да го отрежа, сега от двете страни са избили листенца.

iwanjeliazkow

Градски , дай един стрък лимон , ако имаш  :-)

ARTU73

Изпратил съм ЛС с данни за контакт, ако желанието Ви е сериозно. Утре кастря и отива в кофата.

ARTU73

Година и седем месеца от старта.
Като изключим агресията между женския хелер и точно определен мъжки гупи, както и агресията на някои женски към други женски гупи, идилията е пълна.


ARTU73

Година и девет месеца от Сътворението:


Smelly fish

Тц тц тц все тъй добре изглежда. А мен все тъй ме е срам да си покажа моя.

ARTU73

Анубиасът ми разцъфтя.


ARTU73

Още един месец, още един месечен юбилей.

ARTU73

Малко пропуснахме едната дата. Има малко промени. На първо място - премахнах потъналата сграда. Няма място. Анубиасът порасна доста, а сърце не ми дава да го режа на две. Други промени няма. Освен, че егерията ми постоянно изплува - явно комбинацията мелания и анциструси действат зле на вкореняването.


ARTU73

Две години без един месец. Безинтересен аквариум. Развива си се нормално, рибките си плуват, растенията растат. Няма драми, няма екшън. Няма и един тон вода, за да впечатли общността :D

ARTU73

Навършихме две години. Разредих обитателите, като си оставих един хелер, гупа, неон, два анциструса, гиринухейлус и шепа ред черита.

ARTU73

Нова придобивка - NICREW Aquarium Pro Plant LED Light 11W, 24 White + 12RGB светодиода, 535 лумена, 24/7 - напълно автоматизирана от изгрев до залез плюс нощно осветление, заедно с ефекти като светкавици и други, с четири ръчно конфигурирани режима. Още е рано да се каже, но ми се струва, че растенията леко живнаха. Отчитам като грешка премахването на растенията от задния план и окастрянето изобщо на растителността. Ще се опитам да върна вида на аквариума преди година, когато беше трудно да откриеш рибки между растенията.

niki_o

Поздравления за придобивката  :-)

ARTU73

Две години и един месец. Малък алъш-вериш с обитателите, като окончателно имаме двата първоначални анциструса (никой не ги искаше, а аквата определено вече им е малка), гиринухейлус, два отоцинклуса, четири кардинала, хелер, плюс шепа скаридки ред чери - колко и аз не знам, но видях поне две бременни женски. Осветлението е с горепосочената LED RGB лампа, растенията живнаха, но пък по анубиаса се появи брада и не изчезва, въпреки, че и не се увеличава. Мисля да взема няколко малки САЕ-та, тъй като отоцинклусите не правят нищо. Ако има някой от Стара Загора - мога да му подаря хелера, а и двата анциструса... макар въпроса със залавянето на последните е доста сериозен.

NO CARRIER

Браво! Усещам как все повече ми липсва аквариумът...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ARTU73

Година и два месеца? Както споменах по-горе, нищо не пипам, освен да сменям 30% вода всяка седмица и на три седмици да вадя и чистя филтъра. С обитателите имаме текучество (поради обсебвания от приятели), но в момента са хелер, гиринухейлус, два анциструса, три САЕ, отоцинклус, четири кардинала, шепа ред черита, хелена плюс неизвестен брой мелании. Не съм кастрил растителността, но вероятно трябва. Анубиасът се чувства перфектно в сенките.

ARTU73

две години и три месеца.

ARTU73

Две години и четири месеца. Отново стана джунгла. Когато сменях водата установих две малки скаридки, които имаха късмет и не заминаха в канализацията. Явно и черитата се чувстват добре и дават поколение.

ARTU73

Две години и осем месеца след старта. Хич не му се бъркам. От време на време подрязвам растителността. Виждам, че има рибки, няма изплували с корема нагоре, скаридките също щъкат из мрака.


Smelly fish

Още ли си с 30л. аквариум? Няма ли по-голям?

ARTU73

Още в началото писах, че нямам място. Живея на 60 квадрата с жена и две деца, от тая площ има две тераси 1,5х3,5 кв.м, едната присъединена. Имам и още две хобита - стендов моделизъм - де що има шкафове са пълни с модели, бои, афтърмаркет и т.н., а другото - Hi-Fi и видео оборудване - тонколони, усилватели, декове и плейъри. И ако трябва да избирам какво да изхвърля - първо ще са рибите.
Иначе аквариума върви - растенията се извисяват докато заиграе ножицата, рибите си живеят, скаридите нещо ми се губят, но не е болка за умиране.

ARTU73

Вече не броя месеците. Три години и нещо стана аквата. Сесилифлората я подрязвам на месец и си отделям хубавите връхчета в кофичка (както се вижда на снимката), за да ги засадя наново. Имах едно коренче микрозорум, залепено със секундно лепило към камъче, и изненадващо тези дни гледам пуснало зелени листенца. А мислех, че няма да го бъде. Беше само коренче с едно листенце и то замина след лепенето. Рибки не са давали фира - САЕ, кардиналчета, две анциструсчета, гиринухейлус (малките го кръстиха Смучко), шепа ред черита, които някак понамаляха - първо дадоха две поколения, после позачезнаха. Но ако се загледам, винаги виждам поне четири от различен калибър. Някое малко може да е отишло в канализацията, защото уж гледам в легена, ама то старост-нерадост. Засега още няма драми като изключим леки наченки на ксенококус по листата на анубиаса и лимончето, и съвсем мъничко брадичка по краищата на някои листа на анубиаса.

kstoilov

Поздравления, браво ! Винаги с удоволствие разглеждам твоите снимки.

niky

Харесва ми аквариума ти. Само тая саксия ми се набива в очите, не знам за какво служи ама на това растение едва ли му трябва подхранка или нещо такова,че да е в саксийка.

ARTU73

Вече близо четири години с 30-литровата ми Hailea. Грижите основно са смяна на вода и почистване на филтъра, тъй като се задръства на около месец-два с гняс. Понякога подрязвам и растенията. Микрозорумчето стана около два см в диаметър, черитата окончателно изчезнаха, двете анциструсчета не оцеляха и един месец - незнайно по какви причини. САЕ-то стана голямо и започна да тормози другите риби, затова отпътува към по-голям аквариум на приятел. От воалните ми кардиналчета бяха останали две, сега гледам, че е само едно, но не зная от кога е изчезнало другарчето му. Най-странното е, че преди година и нещо си замина едната хелена, тия дни гледам черупката и на другата хелена стои празна. Понякога грунда мърда като жив, но това е ефект на меланиите, които се движат из него. Беше тръгнала брадица по анубиаса, но спря да се разпространява и става виолетова по някое време. Експериментът продължава, сега предстои да пусна малко нови рибки. Това е, ще давам отчет нататък.

mushroom

Здравей колега,
съжалявам да прочета, че така са се стекли обстоятелствата.
Относно скаридките, ако са измрели лятото има голяма вероятност температурата да се вдигнала и това да е причината.
Принципно 30л. аквариум за анциструс или анциструси е малко, ако вече са към 5-6см., а и САЕ-то става голямо също. Според мен се е пренапълнил аквариума и е имало нужда от по-чести почиствания, а и рибите да са почнали да се изнерват от теснотията, но това са само предположения.
Пробвай с по-малко рибки сега.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

19454

Публикации: 13
Прегледи: 6331

17255

Започната от ky4oo1


Публикации: 3
Прегледи: 2140

30404

Публикации: 6
Прегледи: 4212

38557

Публикации: 3
Прегледи: 1619

37019

Започната от manyg


Публикации: 150
Прегледи: 38898