• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Детският аквариум Hailea 30

Започната от ARTU73, 29.01.2018 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Две години и осем месеца след старта. Хич не му се бъркам. От време на време подрязвам растителността. Виждам, че има рибки, няма изплували с корема нагоре, скаридките също щъкат из мрака.


Smelly fish

Още ли си с 30л. аквариум? Няма ли по-голям?

ARTU73

Още в началото писах, че нямам място. Живея на 60 квадрата с жена и две деца, от тая площ има две тераси 1,5х3,5 кв.м, едната присъединена. Имам и още две хобита - стендов моделизъм - де що има шкафове са пълни с модели, бои, афтърмаркет и т.н., а другото - Hi-Fi и видео оборудване - тонколони, усилватели, декове и плейъри. И ако трябва да избирам какво да изхвърля - първо ще са рибите.
Иначе аквариума върви - растенията се извисяват докато заиграе ножицата, рибите си живеят, скаридите нещо ми се губят, но не е болка за умиране.

ARTU73

Вече не броя месеците. Три години и нещо стана аквата. Сесилифлората я подрязвам на месец и си отделям хубавите връхчета в кофичка (както се вижда на снимката), за да ги засадя наново. Имах едно коренче микрозорум, залепено със секундно лепило към камъче, и изненадващо тези дни гледам пуснало зелени листенца. А мислех, че няма да го бъде. Беше само коренче с едно листенце и то замина след лепенето. Рибки не са давали фира - САЕ, кардиналчета, две анциструсчета, гиринухейлус (малките го кръстиха Смучко), шепа ред черита, които някак понамаляха - първо дадоха две поколения, после позачезнаха. Но ако се загледам, винаги виждам поне четири от различен калибър. Някое малко може да е отишло в канализацията, защото уж гледам в легена, ама то старост-нерадост. Засега още няма драми като изключим леки наченки на ксенококус по листата на анубиаса и лимончето, и съвсем мъничко брадичка по краищата на някои листа на анубиаса.

kstoilov

Поздравления, браво ! Винаги с удоволствие разглеждам твоите снимки.

niky

Харесва ми аквариума ти. Само тая саксия ми се набива в очите, не знам за какво служи ама на това растение едва ли му трябва подхранка или нещо такова,че да е в саксийка.

ARTU73

Вече близо четири години с 30-литровата ми Hailea. Грижите основно са смяна на вода и почистване на филтъра, тъй като се задръства на около месец-два с гняс. Понякога подрязвам и растенията. Микрозорумчето стана около два см в диаметър, черитата окончателно изчезнаха, двете анциструсчета не оцеляха и един месец - незнайно по какви причини. САЕ-то стана голямо и започна да тормози другите риби, затова отпътува към по-голям аквариум на приятел. От воалните ми кардиналчета бяха останали две, сега гледам, че е само едно, но не зная от кога е изчезнало другарчето му. Най-странното е, че преди година и нещо си замина едната хелена, тия дни гледам черупката и на другата хелена стои празна. Понякога грунда мърда като жив, но това е ефект на меланиите, които се движат из него. Беше тръгнала брадица по анубиаса, но спря да се разпространява и става виолетова по някое време. Експериментът продължава, сега предстои да пусна малко нови рибки. Това е, ще давам отчет нататък.

mushroom

Здравей колега,
съжалявам да прочета, че така са се стекли обстоятелствата.
Относно скаридките, ако са измрели лятото има голяма вероятност температурата да се вдигнала и това да е причината.
Принципно 30л. аквариум за анциструс или анциструси е малко, ако вече са към 5-6см., а и САЕ-то става голямо също. Според мен се е пренапълнил аквариума и е имало нужда от по-чести почиствания, а и рибите да са почнали да се изнерват от теснотията, но това са само предположения.
Пробвай с по-малко рибки сега.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

10646

Публикации: 6
Прегледи: 3174

10645

Публикации: 17
Прегледи: 8909

24739

Публикации: 47
Прегледи: 18285

49241

Започната от hank87


Публикации: 0
Прегледи: 1225

23300

Публикации: 10
Прегледи: 3876