• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 18:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумите на Христо.

Започната от hristoj, 11.05.2013 13:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hristoj

Здравейте колеги, от това прекрасно хоби съм вече близо 5/6 месеца и се надявам да остана още дълго. Казвам се Христо и съм от Стара Загора. Единственото, което успях да развъдя са гупи, но сега съм наблегнал на по-красивите за мен риби, не че гупите не са, но предпочитам чиста линия да са  :-D.
Имам два аквариума един 30 литров и един близо 40, замислил съм да взема по-голям, преобладаващ 100/120 литра, но това ще стане като намеря подходящия. Далече съм от скейповете и литражите на аквариумите, на по-старите колеги, но се стремя да ги настигна.
Надявам се да дадете съвет какво да променя, какво да добавя в аквариума, че да стане като "естествен". Мисля да поразредя афиниса в по-големия и да добавя някоя скала и малко повече грунд, но дайте и вие мнение.

40 литров:





Оборудването е: Гъба с камъче за въздух  :-D, една 10см мисля че водна стена, нагревател 50 вата и преди време подавах CO2, но се отказах..

Осветление: 2 пури по 8 вата.

Обитатели: 2 клиновидни разбори, 3 рамирези, 2 анцитруса и към 6/7 даниота, 6/7 ампуларии.

Растения: 12/13 корена криптокрина аффинис, 5/6 стръка валиснерия, шепа явански мъх.


30 литров: Неговия скейп е по-скромен, имаше мъх по основния камък, но ми трябваше за другия и го отскубнах, но то взе, че остана малко и сега си расте.





Обитатели: 13/15 гупи и 1 самотен хелер, 3/4 ампуларии.

Растения: 3/4 корена криптокрина афинис и малко явански мъх.

Оборудване: Гъба с камъче за въздух, нагревател мисля че 25 вата беше.

Осветление: Лумицентна лампа 12 вата.

Повече наблягам с грижите за 40 литровия, затова е в такова състояние другия. Може би не трябваше да го покозвам, ама..  *JOKINGLY*


Георги

Няма от какво да се срамуваш. Всички аквариуми на живо са по-хубави. Важно е на теб да ти харесва и да те радва. Относно литража, всеки може да почне със стотина литра, дори е препоръчително - защото по-лесно се поддържа - 15-20 малки рибки в 100 литра не е като 10 рибки в 30 литра.

Трупай опит и не слагай повече риби.
Растението ти не е анубиас, а криптокорина афинис.

hristoj

Ще се постарая да си намеря по-голям аквариум, иначе благодаря за коментара. Оправих името на растението.

Георги

По принцип за литража говоря. Ти вече си започнал. Не го приемай като препоръка, коята да изпълняваш.
Аз също така започнах. Сегашният аквариум ми е четвърти. Другите са празни.

hristoj

Аз го мисля вече от седмици и съм му намерил на бъдещия 100 литров място, така че ще се взима по-голям.

hunter

Здравей и от мен  :-) според мен коментар от рода  Може би не трябваше да го покозвам, ама.. е напълно излишен. Никой не е почнал и на втория ден да е направил холандец или ужасно красив скейп. И аз преди 3 години почнах точно по същия начин само че със 20л. също криптокорини явански мъх и валиснерия. Както е казал колегата по-горе няма от какво да се срамуваш все пак всички сме тръгнали от някъде. По важното е до къде ще стигнем и до къде сме готови да стигне във това наистина прекрасно хоби. Понеже искаш препоръки ще си позволя да дам такава макар и да не съм сред най опитните тук. Като за начало и във двата ти аквариума е едър грунда не знам какъв е но може да се замени със кварцов пясък фракция 3-4мм. Поне на 30литровия му махни криптокорините. Не за друго но това е растение което става сравнително с големи листа и му трябва площ на страни. Докато си със това растение аквариума ти винаги ще изглежда малък. За него ще е добре кварцовия пясък както ти казах и марсилеа хирсута. Някой по съвместим камък като големина но да не е парче чакъл или заоблен до безобразие. На заден план може да сложиш малко Eleocharis acicularis. Препоръчвам ти тези растения понеже са със дребни листа и ще стоят добре във 30литровия. Яванеца може да го оставиш и да цопнеш на среден план корен покрит тук там с него. Ами от мен това е и според мен и във 30л можеш да направиш красоти с подходящите растения и не само. Не е задълително да имаш 100л. за да направиш нещо красиво. Вярно е че е по просторно и с повече опции но погледни например малкия аквариум на Dafil. Успех във хобито. :-) Забравих да допълня никой няма да ти се разсърди ако махнеш дунапрена с гадния аератор. Замени го с китайче има такива дето си пускат и въздух ако държиш да има балони.

hristoj

Много благодаря за коментара и за съветите, които ми даде. Да скоро ще правя рестарт на 40 литровия и ще сложа кварцов пясък вместо тези камъни, фракцията им е 5/6 мм мисля че, не съм го мерил. Набелязал съм си някои видове растения, ако може да дадеш коментар за тях (Echinodorus tenellus,Lilaeopsis brasiliensis,Сагитария,Марсилея Хирсута,Eleocharis parvula,Cryptocoryne parva,Микрозорум,Hemianthus Callitrichoides 'Cuba',Eleocharis acicularis), това растение /Eleocharis acicularis/, което ми предложи ми хареса много, но пък трудно ще го намеря, както и останалите по-горе.

hunter

Защо да е трудно тук из форума постоянно се продават и аз от колеги съм купувал. Hemianthus Callitrichoides 'Cuba' и Eleocharis parvula без СО2 няма да стане. Не съм гледал доста от растенията които си писал и няма как да ти дам съвет за тях. Но ако си решил да подаваш СО2 и да ториш спокойно можеш да си вземеш което искаш. Както казах въпроса е до къде би искал да стигнеш ако не ти се тори и не ти се подава СО2 възможностите са едни ако пък ториш и подаваш СО2 са други. Избора си е твой  :-)

hristoj

Ще видя какво ще измисля, пак ти благодаря за съветите.

hristoj

Здравейте, докато чистих и сменях водата на малкия аквариум, реших да му сложа 2/3 камъка и да поизчистя грунда от речните камъни и резултата мисля че е по-добър от преди, какво мислите? Да трябва да си намеря повечко растения и ще стане супер, но за сега толкова..






Caxapa

Прекалено е едър грунда!

hristoj

Ако подновя грунда с нов, но водата е същата, ще трябва да почакам 1/2 седмици нали?

Caxapa

Аквариума е с малък литраж и е по-трудно установяването на балас в него но при добра организация, и старата вода може и да се получи добър рестарт без да се изчаква толкова много.

hunter

Не мисля че е проблем дори и да се наложи да чакаш да се завърти цикъла (ако това имаш предвид като казваш ще трябва да почакам 1/2 седмици нали?). Аквариума е в такова положение че само може да спечелиш със новия грунд. Моя съвет е извади всичко риби камъни растения грунд. Водата си я запази. Набави нов грунд 3-4мм. ако те радва бяло както си във момента си вземи кварцов. Напълни аквариума с грунда, предай известен наклон на грунда. Например вдигнат отзад и по-скосен отпред или вдигнат на ляво скосен на дясно или вдигнат в двата края нисък по средата. Там ти ще си избереш с две думи разчупи го. После постави камъните връткай ги както искаш докато набараш идеалната за теб комбинация. Това всичко на сухо във аквариума и след като си готов със така наречения хардскейп с камъните. Можеш да прибегнеш до засаждането на избраните от теб растения. Като предварително си напълнил вода поне 4пръста. Имаш и друг аквариум така че рибите няма да им стане нищо докато спретнеш малкото нано. :-)

hristoj

Освен така да направя, хем да го поизчистя, че се насъбраха боклуци.. Благодаря за съветите. Искам да попитам в този 40 литровия дали да поразредя афиниса и да добавя нови растения или така е добре?

Similar topics (5)

49276

Публикации: 27
Прегледи: 12254

20121

Публикации: 18
Прегледи: 9847

15530

Публикации: 2
Прегледи: 3678

42647

Започната от S_mo


Публикации: 3
Прегледи: 2461

12704

Публикации: 34
Прегледи: 22441