• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 11:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на evgeni200

Започната от evgeni200, 30.12.2010 20:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petko

Евгени наистина ще е по добре в отделна тема,дори и да е тук в "Снимки на аквариумите на членовете на клуба".

iuli
Ще те помоля,да систематизираш целта на експеримента в няколко изречения сбито.
Просто ,ако някой сега почва да чете да знае за какво става въпрос,а не да обикаля по различни теми.

Ще го следя с интерес.

evgeni200

Аз съм го написал:
два различни подхода за отглеждане на растения с техните плюсове и минуси.
Всичко е в начален етап трябва с uili да определим и някакво време за развитие на аквариума, като след това време стартирам аз по друг начин с СО2 и обобщаваме

discusfen

iuli тези ехинодориуси които си гледал не са ли ти навдигали капака с 20 см нагоре.За 40 см стават оцелот,озирис,квадрикостатус.

iuli

Цитат на: evgeni200 - 26.03.2016 22:20
1.Глина за гърнета мога да намеря без проблем 1- 2 см е сериозно количество.
Смятам за 1,5 см или колкото кажеш.

2.Линк или снимка на торфа държа да е същия.

3.Дебелина на слоя пясък за да знам колко да взема.

4. криптонова крушка задължителна ли е

Аквариума е в помещение без никаква външна светлина :(

Глината е сериозно количество - десет литра ще ти дойде на 1.5 см. И да е мериш набъбнала и суха е все тая. Ако взимаш от грънчар, той трябва да знае различни видове глини. Ама някои глини май не стават за гърнета и това май са точно най-добрите за акваристика. Ама не съм баш сигурен де. Всеки случай, чистата глина се води каолин и е жълта. Грънчарите май работят най-вече с кафява. Чистата глина е много лепкава и мазна. А другата лесно се разпада. Ама глините са сложна материя и не ми е напълно ясна. Ако имаш букова гора около тебе, близо до пътя, особено ако е работил някой булдозер, може да се види по-долния глинест слой, който да е червен. Ама не знам навсякъде ли е така и дали ще намериш. Иначе от всеки изкоп, дето е работил багер на дълбочина метър два имаш глинест слой. От различните изкопи глината е различна. Потърси. Глината е нещо, което е в голямо количество около тебе.

Тоя торф трябва да е добър. Не знам дали има друг на сера и дали съм ползвал точно тоя. Ама сега погледнах дозата и май съм ти казал по-голяма - половината опаковка трябва да смесиш с глината:

http://zoo-paradise.com/shop/index.php?page=search&search_text=Sera+Internal+Bio+Filter&product=Filter_Media_Sera_Super_Peat_500g&n=70

Криптоновата крушка не е напълно задължителна. Ако лампите ти са добри за растения и си видял че стават, може и да не слагаш криптоновата и да не е до дневна светлина. Щом си проверил светлината, значи няма проблем.

Дебелината на пясъка - 6 см. Може и повече. Плюс един см. глина и малко дървени въглища - отива над 7 см.

Ако правиш наклон напреде в предния край може да не слагаш въглени и да сложиш само половин см. глина.

evgeni200

Питам за глината защото друга не намирам. Хума ако върши работа да смесим също има  :-)

Всичко друго ми е ясно.

iuli

Цитат на: petko - 26.03.2016 22:49

iuli
Ще те помоля,да систематизираш целта на експеримента в няколко изречения сбито.
Просто ,ако някой сега почва да чете да знае за какво става въпрос,а не да обикаля по различни теми.

Значи спорът се завъртя около въпроса, дали е добре и дали може да се използва дневна светлина, при отглеждането на растения надводно. Но на други места е ставало въпрос и за ползването й в аквариум.

Другия въпрос, беше, че аз казах, че подаването на въглероден двуокис не е непременно необходимо. Абе Евгени сега един вид ще експериментира без въглероден двуокис. Осветлението явно няма да го променя.

evgeni200

discusfen, спамерски занимания на друго място :duvar:
Още две подобни мнения и всичко приключи!!!!!!!!!!!! 8-)

Направо се чудя пуснал съм 5-6 снимки и нито един коментар за тях, само локум мнения :-)

Публикациите са слети: 26.03.2016 23:31

Прозорец няма как да направя където е аквариума, но мога да сменя лампите с други

iuli

Цитат на: evgeni200 - 26.03.2016 23:24
Питам за глината защото друга не намирам. Хума ако върши работа да смесим също има  :-)

Вероятно върши - нали за това казвам че са много видове, с разнообразно съдържание. И хумите са много видове. Ако намериш повече от един ги смеси. Ако намериш само един - значи е само един. Абе не вярвам да е фатално ако сложиш и само един, ама е по-добре. Ето ти за различните видове хуми, какво съдържат - по-надоле в линка:

http://www.sibir.bg/blog/lavica55/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=540657

evgeni200

Добре за глината се разбрахме
Дървени въглища не ми се правят въпреки, че имам бреза си я пазя за корабните модели.
Ако трябва да се промени осветлението казвай

iuli

Цитат на: discusfen - 26.03.2016 23:02
iuli тези ехинодориуси които си гледал не са ли ти навдигали капака с 20 см нагоре.За 40 см стават оцелот,озирис,квадрикостатус.

Моя аквариум е висок 60 см. А за 40 см пак могат да се държат повечето по-ниски.

Публикациите са слети: 26.03.2016 23:51

Цитат на: evgeni200 - 26.03.2016 23:43
Добре за глината се разбрахме
Дървени въглища не ми се правят въпреки, че имам бреза си я пазя за корабните модели.
Ако трябва да се промени осветлението казвай

Ако тва осветление си го пробвал и е добро за тоя аквариум, нямам никакви възражения.

Дървени въглища може да си купиш дъбови за барбекю.

discusfen

Да стават ама някои не всичките които си описал.Каква работа имам аз да се меся в аквариумите на Евгений.Оставам ви да си правите каквото си знаете.

evgeni200

Торфа трябва да пристигне тази седмица, както и глината.
Ако всичко е наред събота или неделя полагам грунда  :-)

Penta

Търсих преди време глина, само във вид на готови изделия намирах.  :-D
От къде си я поръчал ? Ако е по интернет.

bunzip2

Цитат на: Penta - 27.03.2016 23:32

Ако не ти трябват големи количества, по книжарниците има :)

П.П: С интерес ще следя темата, макар че в момента не знам каква точно е целта на експеримента... визирам двата метода на сравнение.
С подаване на СО2 и без подаване на СО2, това ли ще се сравнява?

evgeni200

Цитат на: Penta - 27.03.2016 23:32

От един грънчар, тук сме имали и находище :-)

Similar topics (5)

19426

Започната от jodeci

Публикации: 19
Прегледи: 10477

43117

Започната от valvamp

Публикации: 2
Прегледи: 1777

15312

Публикации: 6
Прегледи: 2598