• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 15:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скромните прояви на SWAT

Започната от SWAT, 06.03.2010 22:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SWAT

Ами аз бях поискал мнения и препоръки, считам че ако кажа за направата на фона, някои колеги ще се разсърдят ;)
В интернет има доста писано за правенето на фон от стиропор, така че, всеки който има желание може да го направи :)
300 л. Малави

niky

 :-) Щом е толкова голяма тайна - запази си я.
Още повече, че аз съм правил два различни фона, и смея да твърдя, че изглеждаха дори по-добре от твоя. След известно време в аквариума разбира се.
Ето една снимчица
https://aquariumbg.com/club/members/images/niky_100aqua1.jpg
Ако някой има въпроси - ще му споделя на ЛС  *ROFL*

SWAT

niky не съм казал че тайната е голяма.....тя е разкрита в интернет и съм го споделил ;)
А затова че си направил по-добри фонове от мен, евала :)
300 л. Малави

vasso

Цитат на: SWAT - 03.05.2010 18:47
Ами аз бях поискал мнения и препоръки, считам че ако кажа за направата на фона, някои колеги ще се разсърдят ;)
В интернет има доста писано за правенето на фон от стиропор, така че, всеки който има желание може да го направи :)
Не знам дали трябва да се намесвам, но интернет не е източник на конкретна информация, смисъл има адски много неща и няма как да се разбере кое си направил ти. Относно сръдните- мисля, че не сме в детска градина или подобно място и не би трябвало някой да се сърди, още повече за някакъв фон- смешно е.

niky

SWAT, не се заяждам. Напротив.
Исках да те провокирам да кажеш как си го направил. Нали затова сме форум - да споделяме един с друг и да си помагаме.

Кой фон е по-красив - относително понятие.  Твоя също е много красив. След два-три месеца в аквариума ще е страхотен.

Правил съм два фона и двата със стиропор. Първия е от залепени парчета стиропор със силикон, както и самата стена е залепена със силикон за задното стъкло. Стиропора се изрязва според собственото ти въобръжение, краищата му се обработват с запалка, за да се махнат ръбовете.
После първия го покрих с епоксидна смола. Не бях доволен. Смолата след време се напука. Това не пречеше на рибите и растенията, но дразнеше мен.

Втория беше по-успешен, даже мога да кажа, че останах доволен. Технологията е същата, само че парчетата стиропор са залепени с монтажна пяна.
Следва изрязване и оформяне.
Покрих стиропора със смес от цветен пясък плюс бял цимент. Маже се с четка. Няколко слоя.
Като се втвърди се лепи за стъклото с пяна отново.

Обаче....сега трябва да се чака, Сипва се вода и след седмица се маха и се слага нова.
Така поне 4 пъти, около месец.
След месец може да пуснете някой гупа да видите ще оцелее ли. Ако оцелее, след две седмици може да пуснете и други по-непретенциозни обитатели.

Важно - цимента втвърдява водата и това е подходящо само за риби които искат твърда вода.
Затова там имаше само цихлиди.

Това е. По-принцип има двукомпонентни смоли, за резервоари за питейна вода, но по-това време не бяха достъпни у нас или пък само в големи количества.

Затова и те питам - може да си ползвал нещо по-съвременно. Или специални бои.  Ако имах талант на художник, щях да го направя по -красиво, но ..не би...
Затова пък някой от вас може и да има такъв и да иска да се пробва  :-)

SWAT

Драги колеги, тук не говорим за заяждане или сърдене, аз не се сърдя или заяждам с никой. Ще споделя скромния с опит за доброто на хобито и неговото развитие, пък дано тези които правят фонове с цел търговия да не ми се сърдят. Не че съм измислил топлата вода, разбира се. Както казах и аз съм чел от интернет и съм говорил с хора, които правят фонове, за да го направя и аз.
niky, първоначално и аз бях правил фон с един пласт стиропор и отгоре налепени със силикон парчета. После го покрих с симакола (или теракол, зависи каво имаш), но така го и оставих. Тук показания фон направих от един лист фибран. Нарязх го, оформих го с дупките и пукнатините, леко зашкурих с фина шкурка и минах с пистолет за горещ въздух, за да се получи леко затопяване и заглаждане на някои ръбове по избор. След това две минавания със симакола, а после боядисване с темперни бои по избор. В смисъл по избор е цвета. Тук гадното е, че понеже не съм художник, не успях да направя цвета който исках. Затова момента с оцветяването може да е изборен. Ако някой счита, че ще се справи добре с четката и боичките, нека опита. След като засъхне запечатах с епоксидна смола. Фонът не съм лепил за стъклото умишлено, защото лично считам (пък така и видях от един друг колега акварист от който черпих знания и съм съгласен с това) така се осакатява аквариума. Утре не може да се използва за нещо друго, ако си залепил фона за него. Просто когато изрязваш фибрана, го изрежи почти плътно по размера на долната страна на аквариума, страните и спънките. И когато сложиш вече готовия фон, той ще се заклещи и не се налага да се лепи. Най-много да се наложи да се подпре с някой камък. И тук не е нужно да сменяш вода и да чакаш, защото епоксидната смола, след като засъхне е неутрална и не пречи на рибите и водата.
300 л. Малави