• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.06.2025 08:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на Peza

Започната от Peza, 28.12.2011 11:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Peza

Цитат на: stanislav89 - 15.12.2012 17:24
Кои по точно елемент в торенето сметаш че е ? Искам и аз моята да я направя така, същото се отнася и за роталата която леко червенее( абе по скоро си е розова  :-D).
За роталата, за по наситено червено ти трябват по-силна светлина и желязо. Не мисля че блиската се влияе главно от желязото, за нейното червенеене на първо място е светлината.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

stanislav89

За роталата знам че се влияе от желязото, но бликсата не съм я докарвал никога до такъв цвят. Винаги е била или зелена или леко кафяво-червена. Каква ти е концентрацията на желязо?

anasarka

Каква е тая мания да се ограничава калия *dontknow* Аз жуля калий в неусвес и нямам някакви видими проблеми. Може да има резон при ниско калциева вода да намалиш калия *dontknow*
: 15.12.2012г 17:05ч
За червеният цвят на роталата е важна само светлината. За бликсата по съм склонен да кажа че комбинация от по-силна светлина и високи нитрати
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Peza

Цитат на: stanislav89 - 15.12.2012 17:29
За роталата знам че се влияе от желязото, но бликсата не съм я докарвал никога до такъв цвят. Винаги е била или зелена или леко кафяво-червена. Каква ти е концентрацията на желязо?
*dontknow* Не мога да ти кажа колко е желязото, мога да кажа колко слагам на ден, над 0.3мг/л, а от скоро е близо 0.4мг/л. В момента в който намалих светлината и блиската загуби наситено червения си цвят, независимо от увеличеното желязо.

@anasarka , Винаги, ама абсолютно винаги в моите аквариуми не ми достига калций. Последно взех за проба хелатиран клаций, Акваформула Са++, което за мен си е Лабифол Калцио, но нещо и там не върви, ще видим на принципа опит-грешка дали няма да стане.

stanislav89

Силната светлина или спектъра е по важен? Ако е спектъра каква трябва да е цветовата температура? :-)

Peza

Цитат на: stanislav89 - 15.12.2012 17:37
Силната светлина или спектъра е по важен? Ако е спектъра каква трябва да е цветовата температура? :-)
Е ти ме надници много  :-D. По принцип, (сега хората които са по-навътре от мен може да ми трият сол на главата) червеният пигмент се стимулира от светлина с по-голямо излъчване в синият спектър. Да знаеш че ти цитирам нещо прочетено, не знам дали е така от опит обаче.

Аквариумът ми по мои сметки е с PAR около 80-90 което се води за що годе силно осветен. Но какво съм сметнал аз и какво е всъщност  *dontknow* ... а дали заради силата или спектъра ... като разбера/ ако ще мога да ти кажа, сега само ми се върти из главата.

едит:

Цитат на: anasarka - 15.12.2012 17:41
За калций отиваш на местната река и си избираш подходящи камъни така ем калций ем хардскейп :-)
Търкалят се едни варовикови камъни на тераста, може и да се претъркулят и към аквариумите :), ще видим искам да видя дали с хелатирания калций дали ще стане, ако не ще пробвам.

anasarka

За калций отиваш на местната река и си избираш подходящи камъни така ем калций ем хардскейп :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

evgeni200

Освен Калций и Калий , колко е Магнезия!!!???
Разни параметри на водата също влиаят на цвета на растенията :-)

Peza

Цитат на: evgeni200 - 15.12.2012 18:05
Освен Калций и Калий , колко е Магнезия!!!???
Разни параметри на водата също влиаят на цвета на растенията :-)
Между другото откакто ме посъветва на спра магнезия, пълзящата паричка която имаше подобен проблем се изопна ала по учебник. Сега съвсем съм го редуцирал от микрото което слагам и ще видим.

Е не ме хвърляй в дълбокото и с параметри на водата, стига ми де ми пусна мухата за осветлението ... що ганджа форуми изчетох  *ROFL*.

evgeni200

Намери сега отношение:
Ca / Mg / K
И роталата би трябвало да се вдигне :-)

Peza

Цитат на: evgeni200 - 15.12.2012 18:15
Намери сега отношение:
Ca / Mg / K
И роталата би трябвало да се вдигне :-)

...а ... на готово не може ли  (wasntme).

Ще се вкарам в беля с гугъл търсене за повечко инфо, но ... по празниците като ме хване секлета... може да разровя. Запизил съм само за приготвяне на осмозната вода,

GH=5
KH=1
24ppm Calcium
8ppm Magnesium
16ppm Potassium

То ще го нацеля и с опит грешка някой ден, имам усещането че е аха-аха "тамън". Но и не приготвям така осмозната, даже изобщо не приготвям такава, от съвсем скоро.

Peza

Блогът, на един "затрит" аквариум.
Предупреждавам: последващият снимков материал не е за хора със слаби сърца, малки деца и хора със слаб стомах!

Големият ми аквариум много страда от липса на внимание, затова се заех на скоро да се опитам да пооправя нещата там без да се налага да вадя всичко и от ново. Ще пробвам с добавяне на растения лека полека и по адекватни грижи какво ще се получи. От 3 седмици тече нещо като "топъл" рестарт и лека полека в следващите месеци се надявам да се оправи. За мое нещастие и поради моята собствена глупост, аквариумите останаха без ток за повече от ден :-[. Надявам се да ми се размине леко. Е, и малкото напредък с водораслите замина и пак започнаха да набират сила ... но, съм се запрял като магаре на мост.

Пак ще кажа, ако искате да не си разваляте празниците просто не четете и гледайте следващото!

Да си кажа честно и аз не знам защо ги слагам снимките тук, но нека се види и тази грозна част. И надявам се със времето да се появят и по-лицеприятни. Ще видим. Засега сменям 1/4 от водата през ден, а първата седмица ежедневно, като добавях и перхидрол. Идните 2 седмици водата ще я сменям през 4 дни. После ще видим.

Ден 3-ти:

Ден 10-ти:

Ден 17-ти:

Ден 22-ри (днес, като пуснах и няколко малки САЕ-та, не намерих растенията които търсех и след празниците ще се добавят, язък че сутринта махнах едната туфа ротала, за да има място за друго, карай...):

По приятни снимки обещавам да кача след време, а след месец, месец и нещо, в блогът на затритият аквариум се надявам да бъдат поне една идея по-позитивни.

evgeni200

По пясъка синьо-зелени водорасли  ли има?
Като замисъл скейпа е интересен :-)

Peza

Не, просто някои камъчета са зеленясъли, но не е циано. Другото зелено по грунда е някакви останки от HC който прехидрола го затри на 99.99%.

evgeni200

HC - пусни ги да плуват  ;-)

Similar topics (5)

48439

Започната от Joro V

Публикации: 34
Прегледи: 19281

10645

Публикации: 17
Прегледи: 10960

17983