• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.06.2025 23:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на Peza

Започната от Peza, 28.12.2011 11:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peza

Няма как при мен да остане само с харацини ;).

Малко ъп. Пак почнах да добавям какво ли не, на принципа "опит-грешка". Но този път само растения. И поради "малък" проблем с водорасли отново, промених светлината, сега е 9ч 54 вата, като останалите 108 се включват за 3ч в средата на светлоденя. Това + смяна на водата 2 пъти по 1/4 седмично дават резултат и талазите алги са на път да се предадът. Баааавно и славно нещата са на път да се получат ... но да видим  :-D. Някои от новите растения доста трудно приеха транспорта им и новият аквариум и ги бях отписал, но започнаха да пускат нови листа и с времето ще се нормализират.

Снимката е с телефон и мазана малко с шопа да не е много на пиксели и е ужасна .. но какво да правиш, някой ден ще сменя ъстроийството с по-подходящо ... дотогава ...

Мисля си дали да не намаля видимия грунд с килимни растения. но има време да го реша.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

slayerp5

anasarka

Браво колега аквариума е супер, на мен ми харесва много "островната" идея. За килимните според мен ще развалят идеята, сега както е изглежда добре. Внимавай с валиснерията щото е гаден плевел, бързо превзема и задушава всичко. Аз бих я махнал, но това е щото съм я намразил, миналият месец хвърлих сигурно над 300 корена от нея. :-D Камъните изглеждат супер точно на място и в синхрон с корена. Незнам каква е червената китка но е добре да направиш група от нея точно до тази по-късата и островчето ще стане убиец.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Peza

Валиснерията и аз съм на път да я намразя. Всяка седмица махам по 10-тина стръка от нея. При мен върви та се къса, макар и да показва липси. Идеята ми е тя да е поне 3 по-малко от колкото е сега и да е само за акцент, но това всъщост се оказва трудна задача, за моите способности. Червеното е Лудвигия Репенс-Рубин, върви бавно сега при мен и стръковете които съм засадил за да я сгъстя са ниски и не се виждат още, но това е идеята, а изпълнението ... малко ми бяга още. Много се надявам другата ми лудвигия (инклината) скоро и тя да оформи по-ниска група която да е с по-жълт отенък ... Но за офорлмението има време, засега доста ми куца работата с ножицата и се уча в движение пак на принципа опит-грешка.

*privet*

danielm

Аз набутах валиснерията в пвц тръби, които се подават 2см. над грунта(като малка съксийка). Така издънките остават вътре. И без това е зад камъните и няма да се вижда.

Nikiengi

Цитат на: danielm - 14.03.2012 10:45
Аз набутах валиснерията в пвц тръби, които се подават 2см. над грунта(като малка съксийка). Така издънките остават вътре. И без това е зад камъните и няма да се вижда.

Ще изскочи от тръбите - гаранция! Ей така, както уж не върви и в един момент аквата ти е пълна с нея!  >:o

anasarka

Валиснерията прави и голяма коренова система и като има човек подхранка под грунда и като извади няколко корена и всичко излиза отгори и знайте кво става после. Несъм гледал никога Сагитария и незнам дали е "напориста" като валиснерията, но ако не е ще е добър заместител, или от дългия Елеохарис примерно.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

terier4o

И според мен дългия елеохарис ще изглежда много по-добре от валиснерията  в този аквариум . Така аквариума ще изглежда по-голям  може да придаде и малко  дълбочина . Само дето ще иска малко повече време да тръгне като хората  , но веднъж тръгне ли расте по-бързо и от Валиснерията  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

Peza

Цитат на: terier4o - 14.03.2012 11:03
... но веднъж тръгне ли расте по-бързо и от Валиснерията  :-)
Това ме стряска да ти кажа честно  :-D

На скоро имах кошмар: сънувах че се събуждам една сутрин и аквариумът ми е препълнен с водорасли ... нищо друго не се виждаше там, растенията покрити, грунда, корените .. всичко. Самите водарасни, огромни, здрави и скорострелно растящи.
Не съм имал все още кошмар с подобен сценарий но вместо алги, валиснерия. Но елеохариса ако върви по-бързо може и да имам кошмар с него  :-D

Ще помисля сериозно около това да не я заменя с него.

terier4o

Цитат на: Peza - 14.03.2012 11:20
Това ме стряска да ти кажа честно  :-D

:-[ Даааа , аз както винаги забравям най-важното да кажа   :-) . Ако става въпрос за елеохарис вивипара ... той не пуска много издънки по грунда размножава се предимно с дъщерни растения ,които поникват на върха на самия лист на растението . И така е много по лесно да я държиш в желаната от теб форма  и количество . Просто когато стане прекалено дълга и играеш една ножица и си решаваш проблема , не се налага да изкореняваш нищо .... това имах предвид  *privet* , а и има много по малки габарити от валиснерията и поне според мен естетически ще подхожда повече .....
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

anasarka

Цитат на: Peza - 14.03.2012 11:20
На скоро имах кошмар: сънувах че се събуждам една сутрин и аквариумът ми е препълнен с водорасли ... нищо друго не се виждаше там, растенията покрити, грунда, корените .. всичко. Самите водарасни, огромни, здрави и скорострелно растящи.
Не съм имал все още кошмар с подобен сценарий но вместо алги, валиснерия. Но елеохариса ако върви по-бързо може и да имам кошмар с него  :-D
Малиийй човек ти си се стресирал нещо :-D Спокойно идеята не е да те наплашваме с валиснерията :-D

terier4o

Не се издавай така , тук всички си имаме синдром на мокрите ръкави  и алгофобия  ... ,но се крием :-D*CRAZY*

danielm

а някой пробвал ли е Eleocharis palustris?
дават го да расте над 40см. с което ще стига до върха на аквата, точно като валиснерията.

Peza

Цитат на: anasarka - 14.03.2012 11:29
Малиийй човек ти си се стресирал нещо :-D Спокойно идеята не е да те наплашваме с валиснерията :-D
Цитат на: terier4o - 14.03.2012 11:33
Не се издавай така , тук всички си имаме синдром на мокрите ръкави  и алгофобия  ... ,но се крием :-D*CRAZY*

Всеки луд с номерът си! А някои сме с цяла програма!  ;)  :-D

@danielm, Eleocharis palustris има ли подводна форма, от това което прегледах на бързо в нета, видях изображения само с надводна.

anasarka

Мислил ли си да смениш рибите? Като се загледам в аквариума ти и си представям десетина родостомусчета как се движат на пасаж.

Similar topics (5)

15099

Започната от Divane

Публикации: 155
Прегледи: 40812

30116

Започната от mircho

Публикации: 2
Прегледи: 2009

52210

Започната от aquafan

Публикации: 15