• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.05.2024 11:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на Peza

Започната от Peza, 28.12.2011 11:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peza

28.12.2011 11:34 Last Edit: 07.01.2013 13:42 by NO CARRIER
Здравейте!
Рекох да си направя профил и аз. Аквариумът е стартиран преди 7 месеца, а снимките са  2 дена след рестарта, или иначе казано от днес. С телафона са правени, така че за качество и дума не може да става ... но по-добре от нищо. Засега е доста пуст от към риби след доста спамене в раздел "предлагам" от моя страна, но се подготвя за бъдещите си обитатели. Доста растения отидоха в раздел "кошче", а по анубиасите има доволно количество ксенокукс и брадица, като този път идеята е да се отърва от тях .... но да видим. Засега само снимките, после и основното инфо ... интересно ми е като се поразвият нещата и добавя обитателите какъв вид ще добие и най вече дали пак ще пооплескам нещата с ножицата и .... торенето. Затова този път без СО2, пък да видим кога ще сглобя система под налягане.

***
Edit:
Ще си позволя да разкажа малко повече за мойят допир с това хоби във времето и така да е по-"френдли" профилът ми.

Първите ми аквариумчета бяха в детските ми години, когато двамата с брат ми и идея си нямамхме какво и как се прави и така се бяхме превърнали в редовни клиенти на близкото магазинче за рибки. Най-чинно аквариумчетата през месец два се миеха най-обстойно под чешмата барабар със гъбичката и пясъкът, после 2 часа по късно рибетата се цопваха. Издържаха на този метод само хелери и гупи .... и златни ... тогава никой не си правеше труда като си купуваш рибки да ти каже че скаларии, хелери и златни не е добра комбинация за гледдане в едно пък и ние не си правехме и труда да питаме. Вместо това запрятъхме ръкави и бегом до блиските бензиностанции където миехме стъклата на колите и с изкараното обратно в магазинчето. От тези години ми е останало обеждението че скалариите по магазините "не стават", както и че ако искам да имам 5 рибки трябва да купя 10 а останлите дават "фира"  :-D. Обикаляхме блатата из Бургас като примерни хаймани и си набавяхме растения и рибета също ... на рибките викахме диви гупи, защото приличаха на гупи но неоцветени ... пук то това дори не е гупа ...лятно време скиторихме из солниците да ловим "рачета" (едва сега разбрах че това е артемия всъщост и е скарида ...) за храна на скъпоценните рибета. После дойде пубертета и приоритетите станаха други ;) . Така постепенно аквариумчетата бяха зарязани и в последствие изхвърлени.
Така до преди 3-4 години, когато като по някаква причина реших че искам отново да имам аквариум. Отидох в близкия стъкларски магазин и поръчах стъклата , после в бликолаж за силикон за аквариуми и шкафче. От там в един магазин за акваристика, там просто казах "ще правя аквариум около 340 литра, дайте ми каквото ми е нужно и по хубав филтър, че акавриума ще е голям и няма да мога да го чистя всеки месец" От там си тръгнах доволен с нагевател, канистър, филтърни пълнежи, помпичка за въздух и разни дреболии. Седмица по-късно залепих аквариума, след седмица го напълних пробно с вода за течове .. всичко бе ОК, изпразних го, сложих кутиите с оборудването ... покрих го с едно чердже докато чака капак и лампи ............ и така стоя 3 години. Тогава и идея си нямах за съществуването на форуми и наличието на толкова полезна информация и изобщо всичко.
Така до преди 8-9 месеца когато тъкмо бях решил да го изхвърля, когато брат ми ми подхвърли идеята така и така съм пръснал пари , да му направя капак да вземем грунд от Витоша и да сложим няколко рибета .. поне да не е празен ..... и така открих форумът... търсейки от къде да взема грунд от Витоша. Останалото е вече познато на всеки ... четене ... ровене ... и постепенно се запалих отново.

***





Ето основното инфо:

Стартиран: преди 7 месеца
Обем: 120х47х61см 344 литра, като водата чисто е 300 литра
Филтрация: канистър Serafill 1100 + вътрешен Serafil 120
Температура: 25 C
Осветление: 0,47W/L 3х54W Т5 (840, 865, Sylvania Aquastar) с рефлектори
Светло ден: 10 часа, 7ч 108w + 3ч 162w в средата
Грунд: от 5 до 10см кварцов пясък 2-5мм
Смяна на вода: 30% всяка седмица
CO2: не
Торене: Акваформула стандарт 1,5гр 1 път седмично

Риби:
     10 обикновени неона
     4 коридорас жули
     3 анцирстуса
     2 скаларии

Растения:
     Сагитария
     Анубиас
     Анубиас нана
     Людвигия Репенс Рубин
     Валиснерия
     Микрозорум
     Паричка
     Явански мъх

Ракообразни:
     2 Аманови скариди

Мекотели:
     Планорбис
     Мелания
     Неритина

***

Ето го и "преди", така става ясно колко растителност бе "ефтаназирана"
На 5 месеца ...


На 6 месеца ...







Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

hajigeo

На мен ми харесва.
Само грунда ми се вижда малко "тънък", но може и да е заблуда заради блендата долу
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F126%2520v3%2Fth_IMG_6306_zpsbaf55437.jpg&hash=f361c366e6ca1e3c30495da571aba6db07d1dfc3    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F80l%2520v2%2Fth_IMG_6374_zpsdeb9baf0.jpg&hash=1247b409f070f7d717891939d0ecb1ce5224a3d9

Асен Евгениев

Екстра си е аквариума. Какво смяташ да гледаш в него?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Peza

Алуминиевата лайсна е 4см висока. Грундът отпред наистина е по-тънък, около 4-5 см в най ниската си част.

Засега съм си харесал Скаларии Манакапуру, но тях чак след месец ... а дотогава има много време и не се знае дали ще ми изтърпи търпилото и няма да се появят други обитатели преждевременно  :-[ . Засега нещата са за скаларии , дали Манакапуру или Рио Нани ... а да не говорим че напоследък Алтумите са ми много присърце, но там цената е спиращият фактор засега.

Едвам се одържам и за дискуси да мисля ...  :-[

Това със спирането от покупки на рибки при мен е малко ... трудно. Поне едно съм решил със сигурност - видов.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Raven

Моят 450л.  леко се "задъхва" с 5 доста едри Манакапуро.Периодично имам бум на синьозелени а брадата вече си стана част от интериора.

Във всеки случай трудно ще опазиш растенията с едри риби като Манакапуро или Алтуми.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Peza

Мнението ти ме накара отново да разгледам аквариумите на хората които гледате Манакапуру и да обмисля нещата отново. Колкото и да си повтарях на ум - брада, цианобактерии ... водорасли, мръсотия ... все не успях да ги харесвам по-малко, а желанието ми да гледам тях точно, напротив ... още по-мерак ми е. Най-вероятно след време ще преосмисля пак нещата.
И незнам защо все ми се върти една фраза от Шрек: "Най-вероятно някои от вас ще загинат, но това е жертва която аз съм готов да направя."  :-D мислейки си за растенията.
Първоначалният план е да взема 4-6 малки и да ги редуцирам с времето, ако природата не си вземе своя дан преди това. Реално ако достигнат максимални размери и добро оцветяване повече от 2 не са ми необходими по мойте вкусове за този обем.

Но ... до края на януари има още много време, а до отглеждането им, още по.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Peza

Малко ъпдейт. Растенията тепърва взеха да се съвземат и се надявам репенса ми скоро да оформи храстчето на което се надявам. Съвсем малко разместване, неочаквано при последното зачистване на фона пробно го обърнах от другата страна и за мое очудване така по ми харесва. Може би заради разнообразяването просто.

Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

grigor nakov

Цитат на: Peza - 16.01.2012 09:35
Малко ъпдейт. Растенията тепърва взеха да се съвземат и се надявам репенса ми скоро да оформи храстчето на което се надявам. Съвсем малко разместване, неочаквано при последното зачистване на фона пробно го обърнах от другата страна и за мое очудване така по ми харесва. Може би заради разнообразяването просто.



Сега ако сложиш и дискуси ще стане по добре  *BRAVO* *THUMBS UP*

Nikiengi

Ами на мен на 5 месеца ми харесва най-много! Иначе - страхотен аквариум, личи си виждане на детайлите и предварителната подготовка!  :-)

defilers

А това изкуственото листо за скаларийте от какво го направи ? Аз си направих едно от пласмасова бутилка, стой някак прозрачно и рибите хич не го харесват. Гледам твойте го харесват и го почистват.

Peza

Цитат на: 6ebeka - 16.01.2012 15:12
Сега ако сложиш и дискуси ще стане по добре  *BRAVO* *THUMBS UP*
Благодаря! Дискусите винаги са на дневен ред, не ми подшушвай такива идеи, че ще ме вкараш в беля  :-D Нещо прекалено много ги заглеждам напоследък ... особено малборо ... до колкото се познавам това в един момент ще ме докара до 5-6 скаларии и 4-5 дискуса на едно ...   :karamse:

Nikiegeni, Благодаря ти за хубавите думи! Някъде около 5-6 месец обърках нещата с торенето и цо2-то, по натам живот и здраве се надявам да направя и един растителен. Не ми иде отръки химията явно  :-[ засега ...

Цитат на: defilers - 16.01.2012 15:31
А това изкуственото листо за скаларийте от какво го направи ? Аз си направих едно от пласмасова бутилка, стой някак прозрачно и рибите хич не го харесват. Гледам твойте го харесват и го почистват.
Намерих една стара опаковка на тор за скасийни растения, пластмасово шишнце. От него го изрязох. Скъсах се да търся капачка от "Тест" гел за чинии, но така и не намерих.
Днес така и така нямам много работа си взех почивен ден да си ги гледам как "танцуват". Така изглежда по от близо:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fdouiag.jpg&hash=005ec73aa84a2c1f0feae11bd3fa44d577f5b97b
А това е 30 литровата ми играчка, беше карантинен, но защо да стои празен като могат да щъкат мъници вътре а аз да си "играя" с храненето им :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Fj78bxe.jpg&hash=53633f22f6bfccd77211b894248527eae2de6db4
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

kostur

 Големият много добре си го наредил. На мен ми харесва.  *THUMBS UP*
И малкият е хубав , но защо няма грунд ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F14j4v0o.jpg&hash=b8de08679225c08b32bccc3c7fd225ff3e3b23e3 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F5xkcad.jpg&hash=37b04cff89803cc3635ce5d9ea349a7f190611ac https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F2m63b5x.jpg&hash=037e57b5ff2cea648401ae4d0290f9dc2f621997
200 l

Асен Евгениев

Цитат на: Peza - 16.01.2012 09:35
при последното зачистване на фона пробно го обърнах от другата страна и за мое очудване така по ми харесва
Не е по-лошо от преди. А новия скейп ми харесва повече. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Peza

По-лесно ми е да го чистя без грунд. Планорбисите и коренът доста цапат. И доста бързо се събира бая боклук по дъното. Мисля че коренът идва малко мек а охлювите го папкат, почти всичките са по него и акат здраво  :-D Дори и да не ядът точно дървесината.

Akapulko :  *privet*
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

ivaka87

Много е красив аквариума.Аз бих го оставил само  с харицини.

Similar topics (5)

14762

Публикации: 6
Прегледи: 3170

32408

Започната от sasoo


Публикации: 1
Прегледи: 1397

52870

Публикации: 6
Прегледи: 2599

13213

Публикации: 2
Прегледи: 1979

25036

Започната от Tedok


Публикации: 16
Прегледи: 6219