• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.06.2024 19:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Да се представя и аз

Започната от EmKa, 24.10.2015 23:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

EmKa

Привет на всички! От доста време чета тук, но все не ми остава време за регистрация, пък и нямам кой знае какъв опит или някакви изключителни аквариуми за показване. Все пак си обичам хобито, то ми доставя голямо удоволствие и ще се радвам да контактувам виртуално с приятели от този форум. Накратко да кажа, че акваристиката беше едно забравено хоби, по което се запалих като ученичка и започнах по стандартния начин - кръгъл аквариум със златна рибка :) В следващите няколко години стигнах до 4 аквариума, докато дойдоха кандидатстудентските изпити, преместване в София и една котка, която ме намери същата есен на една улица и в която се влюбих и оставих моите предишни любимци на нашите. Малко по малко те успяха да редуцират бройката им и в края на крайщата минаха много години, преди да се се върна към рибките. Стана почти случайно - минавайки покрай един зоомагазин в мола, с чанти за пазар, просто влязох да надникна и.... В следващите 2-3 месеца успях да си организирам вкъщи три аквариумчета (не бяха планирани три, просто се случи  :-[)И така да ги представя:

Най-големият - 70л., с вграден вътрешен филтър wet-dry с пълнеж от лава и топчета и отделно външен филтър JBL Cristal-profi e401 greenline, с една италианска крушка (не й помня името), 30 вата бяла и допълнително една розова пура от 7 вата. Обитателите са плати, хелери, молинезии, неончета, гупи, коридирас панда, 3-4 неритини и един звезден анциструс. Не зная имената на всички растения, но някои от тях са анубиас (два вида), микрозорум, криптокорина с тънки листа, ехинодорус с червени и още 5 вида, за които може да помагате ако ги идентифицирате. Не подавам въглероден диоксид, само торя с половин доза профито на седмица, растенията изглеждат добре и се развиват успешно. Храня любимците с 3-4 вида храна, която редувам - на сера основна, една с витамини, една с чесън против вътрешни паразити и за укрепване на имунната система и през ден таблетки спирулина. За съжаление изкарахме две епидемии от ихтио (внесена на два пъти с риби от един и същи магазин  :ranting:), за което се убедих, че най-доброто лечение е нистатин (с него си спасих 5-6 рибки доста пострадали, а същевременно установих, че костапур явно е слаб или неподходящ - първият път третирах само с него и имах загуби, а втория - като видях, че пак не действа особено, минах на нистатин и всичко изчезна за 2 дни и видимо болни рибки заплуваха като нови).

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Fthhg606a9%2FIMG_20151014_213114135.jpg&hash=739617fea7413ae62e2edf0ce1f73e435748b46d

Вторият е едно малко аквариумче - 21л., с обикновена прикачена помпа и две пури по 7вата - розова и бяла, обитателите са за момента барбуси титея, барбус конхониус и розово данио, както и две неритинки. Растенията са егерия, микрозорум, маримо и още едно, което не зная, как се казва. Аквариумчето е предвидено първоначално за карантина/лазарет/родилно, но в момента е временен дом за барбусите и даниото, защото много препълних големия аквариум.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2F8zmsvhgp3%2FIMG_20151014_215121823_HDR.jpg&hash=193a5cbde6ca0ed7abd99cf5b70efa0304e19c15

И накрая - бившият лазарет сега дом за 9 чери скаридки, една неритинка и една млада гупичка, която забелязах, че другите в големия аквариум гонят. Аквариумчето е 7л. с помпа с гъбичка и е осветен от една 7ватова пуричка, основно в пълен с явански мъх има и още едно растение, което не зная какво е. Скаридките храня със специално предвидените нано гранулки и чакам, да видя ще има ли поколение. Засега видях само, че скаридките си сменят обвивките, но не зная, кога да очаквам малките (поне навсякъде пише, че бързо се въдят, а при мен вече месец мина и още няма потомство.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Fm0hdu9dqf%2FIMG_20151014_220323238.jpg&hash=c106eea49b2c478215b4c8dee566ebfae7fa8f8e

Това е моето скромно хоби, както казах, ще съм благодарна ако помогнете за идентифициране на растенията, както и с препоръки за самите питомци. Знам, че на втория аквариум са му недостатъчни габаритите за данио и барбуси, но планирам преместване в по-широка квартира - поне 30л. и с по-ситен грунд (купен е вече). Ще покажа развитието.

karadaliev

Здравей и добре дошла! Интересна комбинация от аквариумчета имаш, да не говорим за интересните им обитатели :). Аз лично се бих зарадвал на малко по-големи снимки, и може би една централна на големият ти аквариум да видим как стоят растенията. Ще съм благодарен ако щтракнеш няколко снимки така за мен :).

yasenst

Здравей и от мен. Поздрави за желанието да се завърнеш към хобито. Хубави аквариумчета, но махни всички видове миди, рапани и т.н. Могат да променят параметрите на водата и да стане беля. Не виждам дали имаш подложки под аквариумите, хубаво е да сложиш нещо от типа на стиропор или фибран или подложка за ламинат :-)

EmKa

Благодаря! Ще се постарая да сложа и по-добри снимки, тези са от тел. и не са много добри. Но и аз не съм кой знае какъв фотограф. Решила съм, че някой ден ще седна да си поиграя с фотото и да пробвам да уцеля някакви настройки, иначе на тел. не се усеща и половината красота на кътчетата. Особено големият с розовото осветление и с червения грунд, вечер свети вълшебно. За подложките - под големия има - част от обкова е - подложка от стиропор. Под малките няма нищо, но не бях сигурна трябва ли - при толкова малко вода (21 и 7)... Ако кажете, че е задължително ще измисля нещо. Аз както казах точно планирам малко разместване - да купя нещо около 30л., да му сложа по-ситен грунд и да прехвърля там барбусите. А 20-те л. да ползвам за скаридките. Така ще си имам карантинен отново. Мидите отдавна планирам да извадя - и без това само зеленясват. Иначе вече ми се върти в главата и още една мини аранжировка - видях в нета едно много сладурско аквариумче с бета и един вид драцена, която продават за бамбук по цветарските магазини. Аз имам точно такава вкъщи - няколко стръка, много добре разлистени. Мисля си да използвам белите камъчета от средния аквариум, на който ще сменям грунда, да ги сложа във висока цилиндрична ваза (ако не намеря подходяща и четвъртита ще стане), ще гледам да е поне 4-5 л. и там да бодна драцената, а наоколо да пусна някой перко. Само още мисля дали да е кърваво червен или тъмно-син. Трябва и да пробвам да му намеря възможно най-миниатюрното нагревателче и едно малко окачваемо филтърче. Тук бих помолила майсторите на нано аквариуми да помагат със съвети за модели и къде в София мога да намеря.

Similar topics (5)

24516

Публикации: 8
Прегледи: 3072

55215

Публикации: 3
Прегледи: 1968

51988

Публикации: 8
Прегледи: 3796

42672

Публикации: 32
Прегледи: 14339

35155

Публикации: 1
Прегледи: 2533