• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 13:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариумът на delsol

Започната от delsol, 26.11.2015 01:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

delsol

Здравейте и от мен. Да се присъединя и аз към татковците зарадвали малчуганите с една хубава аква. Преди 2 месеца подарих на малкия (5г.) 30л аквариум с няколко рибки. Както обикновено мерака му мина за няма и 2 дена, но пък аз, за радост и бебето(4м.) не спираме да му се радваме. Естествения ход на еволюцията доведе до купуването на втори аквариум, за по-голямо щастие и след известно четене, до първото ми мнение във форума :).
Аквариума е ferplast dubai 80 (125л.) За по голям просто няма място. Ще бъда благодарен на всякакви съвети от ваша страна, тъй като опита им в акваристиката е от преид 20г. с 20л аквариум.
Аквариума го напълних преди 4 дена. На втория ден и днес смених по 1/5 от водата с престояла от чешмата. Днес пуснах и две даниота, като наказание задето ми закачат бебетата хелерчета в малкия аквариум.
Имам закупени Profito и Easycarbo, както и някакви таблетки за торене в грунда. Не съм слагал нищо и първият ми въпрос съответно е: кога да започна да ги торя?
Вторият е свързан с грунда. На дъното имам само грунд 3-4мм, като отпред е около 3см, отзад около 5см. Въпроса ми е дали е достатъчен за гледане на растения и мога ли да добавя сега след като вече съм добавил повечето от растенията?
Благодаря предварително, дано с тези въпроси да не съм в грешната тема. Искам да използвам и публично да благодаря на колегата Danielm, за прекрасните растения които ми прати. Изключително коректен и отзивчив.
Ами това е от мен за сега. Ето и една снимка да добиете някаква представа.

Caxapa

26.11.2015 07:54 #1 Last Edit: 26.11.2015 10:05 by Caxapa
Здравей и добре дошъл с новия аквариум. Много специалисти ще ти кажат, че трябва да шрегрупираш растенията, че трябва да пипнеш тук и там но  на мен ми харесва точно така като джунгла. Единствено което виждам е, че доста от растенията ти ще изискват повече от тази светлина и добавяне на торове+ Со² но това в последствие. Естествено ще се сблъскаш като всеки един от нас с доста неприятни моменти при развитието на аквариума но това са елементи в акваристиката които  никой не е избегнал/ Поздрави още веднъж!

Amev

Добре дошъл , и на мен ми харесва така аквариума. Само дай повече информация за филтрация , осветление и т.н.

Lightning_boy

Здравей колега *privet*. Аквата е бомба! Само в същия дух ;)
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Joro V

Аквата е много добра - браво! Грунда ми се струва, че е малко, както и ти подозираш. Добавянето на нов, обаче при вече засадени растения ще ти е малко сложно.. Може да опиташ все пак ако ти се занимава, но гледай новия да е много добре измит. Иначе за растенията - колкото повече, толкова по-добре, според мен. Експериментирай - кое ще ти хареса най-много и кое ще върви най-добре при теб.. Съветът ми е да не бързаш засега с профитото. Изчакай малко да видиш как ще тръгнат нещата и после първо с изикарбо и след него леко профито. За таблетките - не знам какви са точно и какво да те посъветвам... Не прекалявай с тях.

delsol

Малко повече информация за аквариума:
Филтъра е вътрешен bluewave 05, 500л/ч с две гъби, една по-едра и една по фина, керамика и гумени топчета. Има и вграден в него нагревател 150 вата. Осветлението е в капака и се състои от две пури Т5 с бели рефлектори, едната от които е toplife 24w 10000k, a другата е freshlife 24w на 5000k ако не се лъжа. Към стандартното оборудване на аквата съм добавил единствено помпичка за въздух и термометър.
Поръчал съм тестове за ph,амоняк,нитрати и нитрати. Кога ще дойдат нямам идея. Засега ката информация за водата ползвам двете зебри, които пуснах. Засега изглеждат видимо доволни :) макар и само ден 5 от старта... При стартирането изплакнах филтъра от малкия аквариум директно в новия, надявам се да съм вкарам някоя добра бактерия и да се случат по - бързо нещата, че да пускам рибоците :)
Благодаря за хубавите думи :)

Lightning_boy

Правилно си постъпил с изпирането на гъбата в новия аквариум. Може да добавиш и сера нитривек и нещата ще се задвижат още по-бързо  *THUMBS UP*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

delsol

Май е време да повдигна малко темета, че да мога да си задам и питанките(а и още не мога да публикувам в раздел Търся). Аквариума е вече на 40 дена. Растенията са над 10 вида и за сега се развиват задоволително. Добавям EasyCarbo и Profito и явно на накои им се отразява добре, на други не чак толкова. Рибките също са доста разнообразни: гупи, молинезии, хелери, неони, данио, рамирези, крибензис, скаларии, стъклени сомчета, лепящи сомчета. Общо към 30бр малки и по големи. Като цяло съм доволен как се развива аквариума с няколко изключения за които приемам всякакви съвети и препоръки: За този период ми измряха няколко риби, и по точно 5 или 6 гупи и една молинезия. Бях останал с впечатление, че гупите са най непретенциозните рибки, а при мен май се получава точно обратното. Закупени са по различно време и от различни магазини, което ме навежда на мисълта, че проблема е при мен... Вторият ми проблем е, че от няколко дена имам бели точки по няколко от рибките(едното рамирези, едната молинезия и по два от малките хелери)До колкото разбрах са някакви паразити и за целта взех лекарство на Сера и вдигнах температурата на 28гр. Ефекта ще ви кажа след няколко дни. Трети проблем, който имам е свързан с водораслите. Появяват се по филтъра, по стъклата и по някои от листата на растенията. Приличат на малки реснички по няколко милиметра дължина и покриват почти целия ми филтър и стъкло. Знам, че сигурно има теми за всичките ми проблеми, някои от тях съм чел, но пък така и така повдигам темата, нека си споделя :)
И като последно, понеже не мога да публикувам в раздел "Търся", имам три крибензиса, но и трите се оказаха женски. Ако случайно някой си търси женски или предлага мъжки нека се свърже с мен. Благодаря за вниманието на решилите да прочетат дългите ми писания :) Пускам и някоя снимка за да не са само голи приказки.
Лека вечер и весело посрещане на новата година на всички!

saxon

И аз съм с Дубай 80.Рефлекторите/белите/са пълна скръб.Прегарят с времето.В момента съм с на jbl рефлектори.Сложи поне още една лампа т5-има възможност.Този филтър заема много място и не е добър.Аз съм с канистър и малък вътрешен филтър/само за механична филтрация/.Имаш растения,които обичат мека вода.Ако искаш да имаш добри китки пускай СО и добавяй макро.Така и водораслите ще се подтиснат.И скалариите не им е там мястото.Храни рибите по-малко.

Similar topics (5)

30116

Започната от mircho


Публикации: 2
Прегледи: 1691

52084

Публикации: 4
Прегледи: 2093

12937

Публикации: 4
Прегледи: 2940

23839

Публикации: 32
Прегледи: 20225

45129

Започната от vacko75


Публикации: 10
Прегледи: 2419