• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.06.2025 21:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на skorpi_zoo

Започната от skorpi_zoo, 17.04.2011 18:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skorpi_zoo

Аз слагам една лъжица сода уж да е по нормална реакцията.
Какво е това желиране?
Ако го хвана тоя Мърфи...

Илиян Илиев™

Ще намеря рецептата и ще я напиша. Това е единствения начин за равномерна ферментация.

skorpi_zoo

Илиян Илиев™

Ето линк, където съм писал рецептата.

http://aquariumbg.com/forum/oborudvane/vapros-otnosno-samodelna-so2-sistema/msg451256/#msg451256

Лично съм я изпробвал.

Публикациите са слети: 08.01.2014 16:44

За по-бърза смяна може първия път да направиш две бутилки. Като свърши първата само добавяш вода с ферментираща вече мая на втората и я слагаш. След смяната правиш пак желе в първата и я оставяш да си чака реда.

За по-лесно разпознаване, колко желе е останало може да сложиш сладкарска боя в него, но не е задължително.

Caxapa

Цитат на: skorpi_zoo - 08.01.2014 14:58
Днес пуснах нова бутилка и реакцията е доста силна. Смених спринцовката с един фас ,  оказа се че с нея ми прави доста голямо налягане. Бутилката става  на камък, сега с фаса идлиза голямо количество СО и налягането падна.Затова не знам дали с това клонче няма да ми избие системата,ще направи сериозно налягане,а това не е бутилка за СО а шише.
Добре си се сетил/а да смениш дървеното камъче с фас-филтър от цигара. Тези дървени камъчета се ползват от соленоводните акваристи. Ползвах такова за аериране и за домашно Со2 но  след седмица му намаляше ефиктивноста.  Инак за тази цел се ползва липа, лешник  и по мое мнение балсово дърво. Цигарения филтър  си остава фаворит  според мен а и Равен го е описал в своите опити и практика с подаването на Въглегодния диоксид.

skorpi_zoo

Цитат на: Илиян Илиев™ - 08.01.2014 16:39
Ето линк, където съм писал рецептата.

http://aquariumbg.com/forum/oborudvane/vapros-otnosno-samodelna-so2-sistema/msg451256/#msg451256

Лично съм я изпробвал.

Публикациите са слети: 08.01.2014 16:44

За по-бърза смяна може първия път да направиш две бутилки. Като свърши първата само добавяш вода с ферментираща вече мая на втората и я слагаш. След смяната правиш пак желе в първата и я оставяш да си чака реда.

За по-лесно разпознаване, колко желе е останало може да сложиш сладкарска боя в него, но не е задължително.

Това вече за следващия път,а сега как мога да намаля ферментацията?
Намерих ново клонче,бреза е и ще кача снимки.

Публикациите са слети: 08.01.2014 18:05

Рибите взеха да се качват горе,не е от глад. Смятям да разкача за известно време или да вдигна ма куча по-нагоре.

Публикациите са слети: 08.01.2014 18:13

Преместено!!!
Страх ме е за рибките,сложих го на 15см.под нивото на водата и в страни от струята от филтъра.

Илиян Илиев™

На колко литра аквариум пускаш СО2 та ги изкара толкова бързо?

Можеш да намалиш ферментацията като потопиш бутилката в съд със студена вода. Може да добавиш евентуално и лед.

danielm

skorpi_zoo

Около 25л.,а СО то върви от 10 часа сутринта с пълна пара въпреки че сложих една лъжица чаена сода ,като приготвях разтвора.

njoyz

Вдигай дифузера по-близо до повърхността, така ще намалиш насищането с co2, тоест по-малък път на мехурчетата- по-малко разтваряне :-) . А спирането на системата попринцип НЕ Е препоръчително, тъй като промяната на PH-то е много опасно за рибите

P.S.Извинявам се за грешките, пиша от таблет.:-)
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско. ---NO CARRIER

skorpi_zoo

08.01.2014 21:37 #190 Last Edit: 09.01.2014 08:31 by skorpi_zoo
Аз това написах,че съм направил.

Преместено!!!
Страх ме е за рибките,сложих го на 15см.под нивото на водата и в страни от струята от филтъра.

Сега изкарах ботилката да добавя сода. Такова нещо не бях виждал мехури все едно като се отвори разтръскано безалкохолно. Супер бурна реакция,незнам защо така се получи. Добавих Сода кипна маята и изтека доста пяна , реакциятя веднага намаля и сега чакам да видя след малко как ще е.

Публикациите са слети: 09.01.2014 08:31

Искам да попитам ,какво е това желе? Да не става въпрос за желатин?

skorpi_zoo

Малко поокастрих Егерията, че полудя за 2 дена  6 см. Порасна. :popcorn:

skorpi_zoo

Направих новата ботилка с мая и захар,доста равномерно пуска СО. Направих я с едно пакетче 10гр.желатин и си се стегна захарта на желе. Малко по-бавно тръгва но поне ефекта е добър.
Сега за растенията.
Криптокорината,Бакопата и мижавата Паричка(Тя си беше останала без листа,само на пръчка) се раздвижиха осезателно. =-O
Егерията беснее- не мога да и смогна. Анубияса си расте с нормален темп.Сагитарията и тя се сгъсти доста. :-)
Един експеримент свързан с една статия за метода на Диана Валстад.Извадих на обяд керамиката от филтъра.След 3часа растенията взеха да кипят с по-голям темп.Досега не бях виждал Сагитарията да кипи. *YAHOO*
Ако някой се интересува става дума за минимален брой филтриращ материял(съотвенто за по малък брой нитрифициращи бактерии) ,с това се дава възможност на растенията да се хранят с Амоняк, а не да го преработват от Нитрати в Амоняк. Това им пести доста енергия за преработка,която използват за Фотосинтеза и по бърз растеж.
Честно казано не мислих,че ще има такъв видим и бърз ефект върху растенията. Направо се изумих.
При ваденето на керамиката не съм сменял вода, само долях около половин литър от чешмата.

Публикациите са слети: 21.01.2014 20:34

Малко снимки.

Penta

До колкото разбирам се притесняваш за рибите подавайки CO2, но не се притесняваш да им подаваш амоняк?

skorpi_zoo

Първо да страхувам се от предозиране с СО.
Второ не съм казал, че съм спрял филтрацията, а че съм извадил керамиката. Колко 20 литрови аквариуми имат керамика във филтрите?Да не искаш да ми кажеш,че аквариумите ще се препълнят с Амоняк,защото няма да се съглася? Да не говорим, че въпросната госпожа Даяна има в аквариумите си само помпи които движат водата без гъба дори. А и 2см.пръст под пясъка,да не забравяме ,че сменя вада през 3 месеца. Не знам да е имала проблеми с отравяне от Амоняк. Същото се отнася и до водораслите,които ги няма въобще или са в такива малки количества,че бая трябва да ги търсиш.
А знаеш ли също,че 2дни след стартиране от които на първия прави над 90% смяна на вода и на втория пуска риките?
На последно място наясно ли си, че всички водни растения първо "изяждат" Амоняка който е наличен и чак след това се затормозяват да преработват Нитрати?

Не искам да се заяждам с никого,малко така излиза от написаното , но в никакъв случай не е така. Не отричам използването на филтри с всякакъв вид пълнежи за по добра нитрификация. Опитвам се да намеря нещо по-стабилно и трайно от това да бъркам всякакви смеси и да държа аквариума на ръба.
Надявам се да не се обидиш от това мое изказване!!! *thanks

Similar topics (5)

38242

Публикации: 226
Прегледи: 71234

54833

Публикации: 0
Прегледи: 1447

12128

Започната от aquaram

Публикации: 6