• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

01.08.2025 19:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на skorpi_zoo

Започната от skorpi_zoo, 17.04.2011 21:27

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

terier4o

Цитат на: skorpi_zoo - 24.06.2013 16:43
съдържа азот 6%,фосфор 4 %,калии 4% и бор 0.3 %  и микроелементи,мисля ,че ще свърши работа.

Тая тор.. не става, много фосфати има ...... пак ти казвам. Във форума има мноооооого информация, чуждестранните форуми също, има калкулатори.... където можеш да си изчислиш от кое колко да слагаш.......Седни изчети няколко по-общи теми,след това разгледай един два ... три метода на торене.
И ще откриеш този, който ще ти върши работа на теб. Готовите торове за цветя.. са си за цветя... не са за аквариумни растения, иначе щеше да е много лесно :).  Имаш ясни симптоми на липси....( което аз лично не мога да си го обясня), няма как да стане по-зле от сега... за това дай тази тор за цветя на жената да сипва на стайните растения от нея..., а ти си направи NPK + тензо...... и малко по малко се опитай да нацелиш дозата. Не изсипвай на веднъж седмичната доза... в това малко аквариумче брадата ще стане повече от грунда :) .
ПС: Не знам защо си мислиш, че криптокорината и анубиаса ''си вървят'', и на двете растения не им е ... добре.
  Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

skorpi_zoo

Май ще е най добре да не слагам нищо и да си сменям по често водата,както правих със стария аквариум и това е.
Благодаря за съвета за торовете,ще прочета някоя статия.:)
Ако го хвана тоя Мърфи...

terier4o

Бягаш от химията като дявол от тамян  :-D , пробвай... нищо не губиш  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

skorpi_zoo

Не смятам,че тези растения имат толкова нужда от химии,тук според мен проблемите са другаде.Казвам го защото повече от 5 години отглеждам криптокорина и анубияс.Сега анубияса ми пуска по минимум 2 листа на месец,а криптокорината по 1,5 листа средно за месец говоря без подаване на ЦО2,само добавям по-малко Калии и Магнезии.Според мен е от температурата 33-34 градуса,преди да замина имах само едно засегнато листо на анубияса и валиснерията беше пуснала нови листенца.Доколкото съм запознат и от опита ми ,тези растения се развиват най-добре на температура от 22 до 25 градуса най-много,на по-висока температура забавят растежа си.

Но това си е мое виждане де! :-)

bustama

Правилно си преценил ситуацията - за тези растения, щом имаш и риби не ти трябва да ториш. Както ти казах другаде ти е проблема.
Нищо не каза -  тествал ли си колко е нитрата? Нитрата ако е в норма по - тази на теста, демек в зелено и жълто 1-20мг/л. само калий и магнезий ти трябва и то малко.

cantiga

Не мога да разбера защо се занимаваш с домашни отвари. Да му мисли който има няколко стотин литра вода- за твойте 30 си купуваш фирмени торове и шапка на тояга. Не че съм за хвърлянето на пари на вятъра, но при сегашните ти условия в аквариума ще имаш за дълги години напред.
В толкова малка система да слагаш тор за саксийни цветя е като да влезеш със слон в стъкларски магазин – един напълно необоснован риск.
Първо обаче трябва да се запиташ дали изобщо ти трябва тор. Аз лично и в бавен аквариум бих торил минимално с комплесни торове, така автоматически изключвам възможността за липси. С чести смени на вода (40-50% два пъти седмично) опреснявам и държа стойностите в норма.
Твоят аквариум според мен теоретически би трябвало да върви и без торове. Щом и анубиасът ти го е прихванало, значи имаш проблем. Ако водата ти наистина продължително  е около и над 30 градуса, за мен проблемът е ясен.
За филтъра без компромис -сипоракс. Така си спокоен и за биологичната филтрация.
Поздрав!
Светослав

skorpi_zoo

Помагайте от 12 часа не ми тръгва цо2-то с мая и захар,каква е причината.Не правя за първи път ,ама тоя път. :-(
Проверих за издишане ,потопих бутилката в кофа с вода ,няма проблем,маята ми е на др.Йоткер ,захар си сложих колкото трябва,но няма ефект.
Сложих и една лъжичка сода,но и предните пъти си слагах и проблем нямах. :buff:

pqko

Сигорно е от захарта,някой път така става ако не е хубава,пробвай със друга  :-)

skorpi_zoo

Сериозно ли,аз си мислех ,че е от маята(беше много стара,повече от година стой отворена) и добавих друга тъкмо .
Мерси за съвета ще пробвам,ако не тръгне. *DRINK*

petko

Цитат на: skorpi_zoo - 15.09.2013 19:58
Сериозно ли,аз си мислех ,че е от маята(беше много стара,повече от година стой отворена) и добавих друга тъкмо .
Мерси за съвета ще пробвам,ако не тръгне. *DRINK*
Сам си отговори-смени маята.

Penta

На захарта няма какво да и стане, маята е колония от бактерии - има какво да й стане :)

skorpi_zoo

От маята е,с другата дето добавих тръгна за 30 мин. .
Благодаря за съветите. :-)

skorpi_zoo

Една снимка.

skorpi_zoo

hunter

Много хубав анубиас свеж и чист. Но нещо не съм фен на изкуствени мании във аквариума. Като делвата и грунда стои ми неестествено. Иначе анубиаса добре гледан  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

35522

Публикации: 32
Прегледи: 14661

51255

Започната от emilisa

Публикации: 8
Прегледи: 5538

10834

Започната от h0nda

Публикации: 71
Прегледи: 23137