• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 00:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум RS-380B 28 литра!

Започната от VassetZ, 12.07.2024 17:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VassetZ

Здравейте, колеги! Преди няколко дни ми подариха аквариум RS-380B 28 литра в доста прилично състояние и реших да си го ползвам с кеф. Не знам още накъде ще завият нещата, но мисля да има само неони вътре и растения разбира се.
Нещата са в начална фаза все още, но първото нещо беше да махна "вградения филтър" - изрязах пластмасата много лесно с трион на джобна ножка Victorinox  :-D . Следващото нещо, което модифицирах, беше да сменя осветлението с някакво адекватно. Поръчах от алиекспрес същото каквото колегата bunzip използва за неговия 45 литров аквариум. Завинтих го директно за капака с винтчета с подложки, като върховете им едва се подават, даже не се виждат, ако не се вгледаш. Хубавото на това осветление е, че идва с вграден таймер колко време да свети - 2, 4 или 8 часа, освен постоянно разбира се. А и може да се затъмнява на 25% и 50%, което е много добре.
Взех адекватен субстрат Sera Floredepot 4.7 кг., които мисля, че ще са достатъчни за тоя размер. Филтрацията смятам да е чрез Sera Fil Bioactive 130. Малко е силен филтъра за този обем, но все ми се струва, че изходната струя не е толкова мощна, а е и само 300 л/ч.  *NO*
Ако нещо не е както трябва, като знам, че с тоя филтър нещата не ми се получават нещо, ще набримча един Sera Fil 60 с допълнителна касетка.  *DANCE*
Растенията съм ги поръчал от една фейсбук страница, по усмотрение на продавача според данните на аквариума. Никога не ме е бивало да избирам нито растения, нито риби.
За декорация ще ползвам два камъка, ама тва в следващите дни ще го показвам. Смятам да подавам въглероден диоксид, ама се чудя с какво. Имам самоделно желе в хладилника, имам и флакон на Тетра, имам и бутилка с желе на Денерле, като и трите са еднакво неадекватни, ама тва е положението.
Препарати съм заредил цялото портфолио на Easy-life и ще слагам каквото се налага.
И така.  :-P
https://i.postimg.cc/LJfXJqh6/IMG-4051.avif
https://i.postimg.cc/mtKkZ3L5/IMG-4052.avif
https://i.postimg.cc/nMRMgb6Z/IMG-4053.avif
https://i.postimg.cc/qt4kgj9j/IMG-4054.avif

mushroom

Като чета си се засилил към растителен. Така че от мен помощ не очаквай (освен за анубиаси и криптокорини). Иначе супер, зацикли го добре виж светлинатана как ще се отрази на растенията в начална фаза и след това вече може да прецизираш нещата.
Радвам се, че все пак тоя пуст филтър ще му дадеш 2-ри шанс.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

VassetZ

Ще се разберем с тоя филтър най-накрая - един месец поне ще върти без животни в аквариума. Ако и тогава има някакъв "бъг" директно го изхвърлям  :-D
Иначе аквариума ще е по-скоро растителен, да. Да видим какво ще има в пакета с растенията другата седмица.

VassetZ

Тъй, днес подготвих нещата. Очаквам само растенията да дойдат във вторник.  *DANCE*
Филтъра го пробвах - с флейтата като че ли създава повече "вълнение" в аквариума, а с другия накрайник нещата са една-две идеи по-покойни. Ще видя как ще се отразява в бъдеще на обитателите. Чудя се неони или барбуси. Ама тая дилема ще се решава поне след месец.
И тъй.
Само се надявам тая маса да издържи!  *NO*  Щото и дават доста по-малко кила товароносимост  :-D
https://i.postimg.cc/svwdgVFr/IMG-4072.avif

https://i.postimg.cc/fVy436Z0/IMG-4073.avif

https://i.postimg.cc/vcQwy4Nh/IMG-4075.avif

M14iro

ЦитатСамо се надявам тая маса да издържи!  *NO*  Щото и дават доста по-малко кила товароносимост  :-D

Да кажем , че  издържи в покой , но не дай си боже при някой земетръс..., че и другия аквариум е близо. Това трябва да го имаш предвид.

bunzip2

Поздравления, добре си направил капака.
Растителен аквариум - трудно ще го докараш в този размер, просто растенията стават по-големи и малко трудно ще намериш нещо, което да пасва на литража. Може да стане, ама трябва внимателно да избереш видовете, а ще срещнеш трудности с това, защото в България избора е доста оскъден.
Со2-то - всичко освен бутилка под налягане е компромис, но щом имаш някакви варианти - ще ги ползваш. Стават всичките, само че искат често обслужване. Ти ще си прецениш с времето дали ти се занимава.
Иначе, може да стане супер приличен скаридарник.
За масичката, не знам. Изглежда не толкова паянтова. Според мен няма да има ядове.
Иначе филтъра е колкото аквариума  :-D  :-D

П.С: Само един съвет за осветлението - понеже тези лед ленти не са водоустойчиви, не знам как ще им се отрази дългото прибиваване над водната повърхност. Аз при мен сложих един плексиглас отдолу, който да ги покрива, и колкото пъти отворя капака, плексигласа си е яко с капки по него. Ако имаш някакъв вариант да го закрепиш, може да помислиш по въпроса. Може и така да работят дълго време, не знам, ама просто като съвет го казвам.
Ако си взел същите като мойте, да знаеш, че реално са 20 вата. При мен за 45 литра аквариум ги пускам на 100% и мога да кажа, че светлината е точно, колкото ми трябва. При теб може би 75% ще е добре, на 100% може да идват в повече, но то ще си проличи с времето. В началото ги карай на 50%, докато потръгне и се стабилизира аквариума.

VassetZ

Утре пакета с растения пристига. Ще включва:
Лимнофила ароматика,
Лимнофила сесифора,
Бликса японика,
Мирофилиум рорайма,
Мирофилиум зелен.
Алтернатера,
Писция
Ехинодорус тенелус
Ще пада садене, нямам търпение тия аквариум да "добие вид на изглед"

bunzip2

_Kirilov

Очакваме развитие *THUMBS UP*
ЕДна малка грешка си допуснал при сглобяването на филтъра - изходящата тръба , кривката си я сложил наобратно . Дългата част трябва да се намира извън аквариума а късата , от която излиза водата (дали ще е флейта или друг дифузер) трябва да е вътре на до 10 см под водата (грубо казано)

VassetZ

Хммм, не знаех...
Иначе тръбите много мъчно се закрепиха, едвам-едвам ги нагласих, щото капака постоянно подпира нещо. А и вакуумчетата постоянно се разлепват. Та тва е, не пипам нищо за момента, щото едвам съм го нагласил.  :-D

_Kirilov

Все пак е и празен още.
Вакуумните държачи държат по-добре под вода .
Но просто кривката (бастунчето) на излизащата вода го обърни наобратно

VassetZ

Цитат на: _Kirilov - 17.07.2024 15:11Все пак е и празен още.
Вакуумните държачи държат по-добре под вода .
Но просто кривката (бастунчето) на излизащата вода го обърни наобратно
Оф, да се еб@ у тупана  :-D ... разбрах какво имаш предвид и как некадърно съм го закачил!  :-D  Благодаря, че ми каза, а аз се чудех какво не е наред!
Ще го оправя при първа възможност, че, както казах, е много пипкава работата, еле па и там където съм го "наврял" тоя аквариум.  *THUMBS UP*

VassetZ

Колеги, имам сериозен проблем! Стана сакатлък от възможно най-тъпите!
Явно в аквариума е попаднало някакво количество от сместа за СО2 от Мая и захар. Повъртяло се е доста стабилно във водата, при което тя стана доста мътна. Пробвах вчера със смяна, но тая сутрин все едно нищо не съм сменял...
Образувало се е дори като лек налеп по растения и корени. Като се загледаш се вижда кал филтъра върти "облаците" вътре в аквариума!
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Ако да - как се оправя положението? Рестарт?

mushroom

Според мен, поизплакни малко филтъра и сменяй всеки ден вода... направо подмени 70% от водата и зареждай бачонките за утре.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Аз бих сменил 3-4 дни доста сериозно количество вода. Ако това не оправи нещата - рестарт.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

27491

Публикации: 11
Прегледи: 6887

36851

Започната от fgames

Публикации: 15
Прегледи: 8898

49580

Публикации: 13
Прегледи: 5295

10563