• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.01.2025 10:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум на бай ви Васил...след 20 год. пауза

Започната от VassetZ, 10.06.2024 22:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VassetZ

Ще видя с хелените как ще се развият нещата. Щото положението е страшно!
Вчера окастрих малко тая джунгла - половин кофа зеления с полепнали охлюви, сигурно над 100. После цялото дъно на кофата беше покрито с още охлюви. Тая сутрин гледам по предното стъкло отново яко се бяха налепили...

Едит: Ходих до магазина Аквадизайн в Подуяне - Хелени нямане, но имаше ботии! 17 кинта парчето! 🤭

Едит 2: Намерих охлюви Хелена. Купих. Да видим на какво са способни тези малки зверчета!

mushroom

Цитат на: bunzip2 - 16.06.2024 22:22Много ретро го караш. 16.04 няма живи роднини вече :)

Ъпгрейднах на 20.04, сега пак мъка докато го настроя да хвърчи.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kstoilov

Цитат на: Lightning_boy - 30.08.2024 08:10Колега, боции пробвал ли си? Че мисля да взимам, ама не знам до колко ще свършат работа.
Имал съм боции, но не съм забелязал да помагат в борбата с охлювите. Иначе са приятни риби, стават едри.
Трябва да покриваш аквариума обаче, защото "скачат"

Lightning_boy

Цитат на: kstoilov - 12.09.2024 21:05Имал съм боции, но не съм забелязал да помагат в борбата с охлювите. Иначе са приятни риби, стават едри.
Трябва да покриваш аквариума обаче, защото "скачат"

Защо не се включи по-рано колега :D вече взех 3 за големия аквариум :Д
Иначе си прав, много са активни (поне при мен де) а и са красиви като вид риби.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

VassetZ

Три хелени за 10 дни експлоатация и вече резултатите са видими. Драстично намаля популацията на охлювите, баси мамата. Чак ми е невероятно!

kstoilov

Цитат на: VassetZ - 13.09.2024 14:19Три хелени за 10 дни експлоатация и вече резултатите са видими. Драстично намаля популацията на охлювите, баси мамата. Чак ми е невероятно!
О, да, работи. Ти добре си се подсигурил.
Гледай при почистване да не ги смачкаш хелените. И са доста по-ефективни, когато до тях не достига друга храна, например от рибите.

VassetZ

Мислех да правя рестарт след 3 седмици, щото нещо джунглата, която се получава, без никаква концепция почва да ме дразни, а и с тоя инертен субстрат, дето сложих по най-глупавия начин още повече се дразня.
За тва ще е голяма мъка да ги намеря тия хелени, ако са се закопали някъде...
А пък в крайна сметка се оказа, че ще сменям аквариума с по-голям. От 54 на 73 литра, което за мен е ок на този етап. Та директно аквариума приключва съществуването си след три седмици. Част от водата директно отива в новия, както и филтъра го закачам без промивка дори.
 *DANCE*

VassetZ

Въпреки всичко, и най-вече поради липса на време аквариума си функционира.  :-D
Преведи на английски:
Здравейте!
Днес съвсем случайно установих, че предното стъкло на аквариума ми се е извило леко.
Аквариума е в експлоатация от 4 месеца, стъклото е 4 мм. Винаги пълня аквариума с вода до ръба. Обема е 54 литра.
Искам да ви попитам това огъване дали е нормално?
Не знам от кога е така, огъвснето да е най-много 2 мм.
Много странно.

kstoilov

Google Translate изплю следното:
Hello!
Today, quite by accident, I discovered that the front glass of my aquarium has warped slightly.
The aquarium has been in operation for 4 months, the glass is 4 mm. I always fill the aquarium to the brim with water. The volume is 54 liters.
I want to ask you this bending is normal?
I don't know since when it's like that, the bending is 2 mm at the most.
Very strange.

_Kirilov

Нямаш проблем ако общото изиване е до 5мм .

Хелената при мен не се е заравяла никога . Сложи храна за сомове или просто нещо на дъното и е си ги хванеш обратно .
Ако искаш да ги развъдиш - сложи си някаква гъба на филтъра и те снасят яйца върху гъбата. Стои едно бяло ромбоидно като паяжинка .

VassetZ

Цитат на: kstoilov - 08.10.2024 08:11Google Translate изплю следното:
Hello!
Today, quite by accident, I discovered that the front glass of my aquarium has warped slightly.
The aquarium has been in operation for 4 months, the glass is 4 mm. I always fill the aquarium to the brim with water. The volume is 54 liters.
I want to ask you this bending is normal?
I don't know since when it's like that, the bending is 2 mm at the most.
Very strange.
Бях питал в една група и ме мързеше да го пиша отново  :-D
Но там мненията варираха от сменяй го веднага, до това, че е напълно нормално...

_Kirilov

Като цяло 4мм е тънко стъкло.
Не съм връщал назад да гледам каква е височината на водния стълб , но нямаш побеми с тези 4мм на този етап. И аз винаги пълня аквариумите на макс (няма да хабя обем я хахха). Ако толкова те притеснява мога да ти кажа как да го оправиш това , но мисля ,че не си заслужава времето , инвестицията , нервите и евентуално ефекта какъв ще е , ако никога не си се занимавал с лепене на аквариум . Да не говорим ,че е пълен и ще трябва да работиш примерно с 2/3 пълен , да изчакаш 2 до 3 дни да изсъхне всичко на 100% и да пълниш смело .

И пак да кажа - Нямаш проблем на този етап с това стъкло  *THUMBS UP*

bunzip2

Съвсем нормално е аквариума да направи огъване. За да се намали този ефект, се лепят разпънки в горната част на предното и задното стъкло, и между тези разпънки се пуска по едно стъкло. Това се прави предимно на аквариуми с по-големи обеми. При теб не е необходимо.

Ето една снимка на някакъв аквариум от нета, просто да видиш как изглежда. Иначе, 2мм огъване, нищо не е , спокойно, всичко е нормално :)

VassetZ

В шеги и закачки, въпреки че имах намерения да го преустановявам поради наличие на по-голям аквариум, мързела ми надделява и този си съществува с пълна сила.  :-D https://i.postimg.cc/wMDSvRHM/temp-Imageu-Dzk0a.avif

_Kirilov

Ха- на трите рибки долу в ляво Мики маус ли им казваха ?
Не бях виждал от много години  *thanks

Similar topics (5)

34227

Публикации: 12
Прегледи: 6200

48879

Публикации: 34
Прегледи: 11419

33911

Започната от Limo

Публикации: 24
Прегледи: 9992