• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.07.2024 21:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум на бай ви Васил...след 20 год. пауза

Започната от VassetZ, 10.06.2024 22:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bunzip2

Защо не го пуснеш да върти в една кофа за 2-3 седмици примерно, като кофата и сменяш водата с такава от твоя аквариум, когато сменяш.
Да повърти малко така и после тествай охлюви или някаква контролна рибка за ден в кофата.
Реално от самия филтър няма как да е, или има нещо в медията/гъба/вата, каквото има там вътре, или е някакво съвпадение.

mushroom

Да алхимика по горе е прав, пробвай каквото е предложил. Аз примерно, като искам да сменя гъбата в някой вътр. филтър. Режа парче дето пасва вътре и го хвърлям в аквариума. От време на време го закрепвам м/у филтъра и стъклото(не че не я намирам някъде из аквата след това), за да минава течение през нея. И чак след 2-3 седмици я пъхам гъбата във филтъра и изхвърлям старата.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

M14iro

Цитат на: VassetZ - 04.07.2024 15:33Не знам! Показaтелите на водата са напълно в нормата! Преди около месец се опитах да пусна филтъра и рибите почнаха да лазят по дъното. Помислих си че е от фабричните остатъци по него, та плакнах всичко и киснах във вода дни наред. Интересното е, че с какъвто и да е било вътрешен филтър не е имало никакви проблеми до сега.
В неделя сложих отново филтъра и две риби заминаха, а иначе бяха жизнени и "щастливи" преди това...
Все едно някой ме е проклел - и в тоя ред на мисли, не се бъзикам - чисто нов филтър на 50% от цената.
След като теста  показва/ако са верни тестовете , които използваш/ , че няма амоняк или нитрит, едва ли филтъра е виновен .  Понякога е доста трудно да разберем от какво е умряла рибата  ако няма видими симптоми Между другото бактериите, които причиняват болести и по късно смърт при рибите, обикновено присъстват в  аквариумната вода, на повърхността на рибата или във вътрешните им органи. .Когато рибата е подложена на някакъв стрес .Стреса  причинява компрометиране на имунната система и по този начин може да доведе до намалена устойчивост към болести

Lightning_boy

Според мен това не е от филтрацията въобще.
Възможно е да си ги взел болни. Не се втелясвай толкова, аз губя редовно риби, част от играта е това в крайна сметка.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

M14iro

Lightning_boy е прав , може рибата/е/ да е била болна   от където сте я взели.
Даяна Валстад (Diana Walstad) микробиолог, известна в нашите среди/хобито/ казва , че риба заразена , примерно с рибна туберкулоза може да живее месец или няколко месеца преди да умре.
Даяна Валстад: Наскоро си кореспондирах с ветеринарен лекар, който работи с  ферми за гупи .Тези ферми имат (и са имали) големи проблеми с рибната туберкулоза. Ветеринарят не коментира, когато го попитах какво правят тези ферми, за да се уверят, че рибата, която продават, е здравословна. От неговото мълчание ми стана ясно, че тези ферми просто продължават да изпращат заразената си риба. В края на краищата, заразените риби могат да изглеждат добре за няколко месеца, преди да се поддадат на туберкулоза или вторични инфекции

VassetZ

Рибата си живееше прекрасно над месец. Откакто пуснах филтъра се влошиха нещата.
Но две от рибите, които преместих своевременно в друг аквариум са си наред.
И така...

_Kirilov

Цитат на: bunzip2 - 04.07.2024 17:01Защо не го пуснеш да върти в една кофа за 2-3 седмици примерно, като кофата и сменяш водата с такава от твоя аквариум, когато сменяш.
Да повърти малко така и после тествай охлюви или някаква контролна рибка за ден в кофата.
Реално от самия филтър няма как да е, или има нещо в медията/гъба/вата, каквото има там вътре, или е някакво съвпадение.

Варианти - няколко за тоз филтър.
Изваряване/попарване на медия , кофа , кошници,маркучи и прочие (някои неща не знам дали ще издържат)
Както казва колегата пускаш в една 10л туба да си дружка вода от аквариум и сменяваш през няколко дни

Колкото до умирането на хелери - аз не съм успявал от 10 години да задържа хелер повече от 2 месеца при мен. С гупите същото нещо - нямам идея защо  *NO*

Филтъра като нов би трябвало да има активен въглен в него - ако не си го използвал -сложи го за седмица . Ако пък си го използвал купи нов и пак го сложи след обилно измиване .

Просто няма вариант да има нещо , от което да става този катаклизъм ....

mushroom

Той колегата явно му е вдигнал мерника на филтъра и иска да го разкара. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

bunzip2

Запали го бе дееа и филтъра му, нека изгори в мъки  :-D

M14iro


Изваряване/попарване на медия , кофа , кошници,маркучи и прочие (някои неща не знам дали ще издържат)По добре с Калиев перманганат

bunzip2

Калиевия перманганат за дезинфекция, да. Но за изчистване/измиване на химически остатъци, не мисля, че ще свърши изобщо някаква работа.
Аз бих го оставил да си побачка известно време в някаква кофа, като периодично сменям вода и да тествам след това. Все ми се струва, че е някакво съвпадение на нещата с тоя филтър.
Между другото, колегата може да пробва да го пусне празен, без медия/гъба/вата и т.н, само филтъра без нищо друго. Поне да се знае дали проблема е в него или в пълнежа на кошниците.

VassetZ

По добро стечение на обстоятелствата една колежка ми подари почти чисто нов 28 л. аквариум. Имам субстрат и декорация и направо мисля да го пускам да върти там.
Аквариума е със странни размери — по-висок е отколкото широк, туй че тръбите на филтъра пасват чудно.
Иначе двете останали живи риби в основния, със стария вътрешен филтър си живеят прекрасно в момента.
Бахти казуса...

Lightning_boy

Аз пак да се включа с някъв шано коментар,  ама има ли вероятност (колкото и нищожна да е тя) да е попаднало нещо в аквариума, при смяната на самия филтър?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

VassetZ

Не, няма такава възможност. При първото пускане, когато рибите буквално почнаха да лазят по дъното след няколко часа, си помислих, че е защото го пуснах директно от кашона без да изплакна нищо. След като го махнах и сложих стария филтър - нещата се нормализираха.
Втория път, когато дадох жертви, вече бях накиснал всичките чарколяци и бях изплакнал щателно. Ползвах вода от аквариума, за да започне циркулацията и на следващия ден двете риби, които бяха останали умряха, а двете, които извадих и преместих в другия ми аквариум оцеляха...
Респективно махнах филтъра, сложих стария, смених 1/3 вода, изчаках 3-4 дни, върнах рибите и всичко си е перфектно. Рибите са жизнени, няма и помен от оная немощ и лазене по дъното на аквариума.
П.с. За протокола вътрешния филтър, Sera X-Edge 300, го монтирах и стартирах отново без изплакване на компонентите, колкото и по-малокалибрени да са от тези на Sera Fil bioactive 130...

Similar topics (5)

37442

Публикации: 14
Прегледи: 6736

10645

Публикации: 17
Прегледи: 9322

24739

Публикации: 47
Прегледи: 18769

55493

Публикации: 218
Прегледи: 41499

11892

Публикации: 6
Прегледи: 3628