• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.10.2025 22:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

128 литра! Аквариум пореден.

Започната от VassetZ, 15.08.2025 17:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Цитат на: VassetZ - 06.10.2025 18:17Много активни риби! И като се приближа и почва целия пасаж да ме следва и да дебне за храна...  :-D

Взе ми думите от устата.
Става като армагедон за тая храна човек  :-D  :-D  :-D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Като се оцветят след 3-4 месеца ще станат още по-атрактивни , само не ги прехранвай ,че стават като златни рибки с огромни тумбаци и малко смешни , щото плавниците си остават същите.

VassetZ

Ооо, не ги прехранвам. 6 дни в седмицата ги храня по веднъж на ден, от които един е със замразена храна. Един ден са на пост.  :-D
Даже сега ще им се очертаят поне 5 дни глад  :(

Lightning_boy

Цитат на: VassetZ - 14.10.2025 14:58Ооо, не ги прехранвам. 6 дни в седмицата ги храня по веднъж на ден, от които един е със замразена храна. Един ден са на пост.  :-D
Даже сега ще им се очертаят поне 5 дни глад  :(

Нищо им няма, екстра ще им дойде даже.

jabeto

Какво стана с новия 240л аквариум?

VassetZ

Имам пясък, имам камъни... само още за филтъра се чудя какъв да бъде, но най-вероятно ще е FX4.  :-D

M14iro

ЦитатИмам пясък, имам камъни... само още за филтъра се чудя какъв да бъде, но най-вероятно ще е FX4.  :-D
Вземи си и го напълни с гъба 20ppi ,повярвай по доброто е за биофилтрация от керамиката , топки или пемза/matrix/ и т.н. Дори махни  и кръглите  кошници, ще събере повече...
Керамиката , пемзата и др. такива... Да , имат голяма повърхност , но тази повърхност не е толкова ефективна , тъй като тези ф. медии имат много малки пори /може да се видят с микроскоп /  затова имат голяма повърхност и водата преминава много трудно/ среща съпротивление/ със слаб поток  през нея + това лесно се запушва/ малки пори / от органични частици и всичко това  ще намали ефективността. По лесно е на  водата да преминава през свободното пространство  между кер. пръстени и др. , тъй като това пространство е много по голямо от порите на тези медии  и водата не среща голямо съпротивление. 
Гъбата има по големи пори /20ppi- 1.27мм. /, което значи по добър поток ,това означава повече кислород , което е много важно за добрата работа на бактериите .Всичката вода ще минава  ПРЕЗ НЕЯ и по трудно се запушва ,  ако нямаш много риби. Е ако имаш много рибки ,каквото и да се сложи винаги по лесно ще се запушва. 
Това е интересно :
  Пяната /гъба/ има свойство ,,свободни кухини" от около 90% с огромна използваема повърхност. Това е ненадмината комбинация за биофилтрация. Структурата на пяната /морфологията/ е причината тя да работи толкова добре за биофилтрация. Тази пяна е мрежовидна  с отворени клетки.Тази структура има голяма повърхност и много добра структура за колонии от полезни бактерии. Пяната  има отвори, достатъчно големи, че не се запушват лесно, но въпреки това има  голяма ефективна повърхност. Тази комбинация е трудна за постигане в биомедиите. 
https://aquariumscience.org/index.php/7-2-2-foam-media/

M14iro

И това също е  интересно
За съжаление, реалността е, че тези малки пори  улавят твърди вещества /органични частици/ много по-ефективно и бързо се замърсяват с натрупаните биотвърди вещества, което води  по-ниски концентрации на разтворен кислород , които отричат ползите от малкия размер на порите. Тази ниска хидравлична проводимост/нисък поток / и малък размер на порите /малко кухо  пространство/ правят средата с малки пори  неподходяща за повечето биологично активни системи с активен цикъл. За да се избегне този проблем, обикновено се използват по-големи размери на порите. https://zipgrow.com/understanding-biological-surface-area-in-aquaponics/

Lightning_boy

Цитат на: VassetZ - Вчера в 20:41Имам пясък, имам камъни... само още за филтъра се чудя какъв да бъде, но най-вероятно ще е FX4.  :-D

FX4 на 240 литра аквариум?

Similar topics (5)

34954

Започната от mb4life

Публикации: 0
Прегледи: 2181

8362

Публикации: 34
Прегледи: 35044

50461

Публикации: 3
Прегледи: 2917

16107