• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

01.07.2025 01:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумите на Bolta

Започната от Bolta, 01.03.2010 16:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ивайло Гиздов

Браво Bolta,браво.
Добре се справяш с развъждането на рибите. *THUMBS UP*

Slavov

Bolta  като го гледам, е време да ми развъди стъклени сомове, та да с купа 10 бройки за по левче, че с тези вносни по 5 лева, няма да стане пасажа !

Bolta

rapundzel, благодаря за мнението!
Slavov, никога не съм гледал такива сомове :-D
--------------------------------------------------------
Здравейте, колеги!
Тъй като скоро време ми предстои "завой" към Африканските цихлиди, реших да потренирам малко с две 37 литрови аквариумчета, които след време може би ще използвам за бебета, докато достигнат 2,5 - 3см.
Не ме бива много като фотограф, но ето снимки, за да добиете представа (струва ми се, че на живо изглеждат по-различно т.е. по-добре :-D)

Асен Евгениев

Цитат на: Bolta - 29.08.2011 23:39
Тъй като скоро време ми предстои "завой" към Африканските цихлиди
Готов си. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

paolo6481

Камъните кефят.Чудесно контрастират на пясъка.Няма ли опастност от срутване ?Иначе чудесно си ги наредил.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Bolta

Цитат на: akapulko - 29.08.2011 23:49
Готов си. *DRINK*
Хах..., благодаря! :-) Тренирам все още на малките обеми, пък след около месец време, би трябвало да заплуват цихлидки в 250 литровия. *THUMBS UP*
Цитат на: paolo6481 - 30.08.2011 00:02
Камъните кефят.Чудесно контрастират на пясъка.Няма ли опастност от срутване ?Иначе чудесно си ги наредил.
Камъните и на мен ми харесват, видях ги в строителен маркет и ведна ги взех. Дори мисля, че размера им е доста подходящ точно за тези съдове, ама за големия аквариум трябва да се търсят други, по-големи....та може би, ще си направя излет до някоя близка планинска река и ще натоваря един багажник. :-D
За срутването... мисля че добре ги укрепих. Най-отдолу (под пясъка) сложих подложка от някакъв материал за изолация с дебелина 3мм и долните камъни "лягат" на подложката (това с цел да предотвратя подкопаване).
Благодаря за отзива!

Асен Евгениев

Цитат на: Bolta - 30.08.2011 00:21
Тренирам все още на малките обеми

Умножаваш по 10 и си готов. :-) Важно е въображението. *THUMBS UP*

stilista

Браво Жоро,много са красиви и 2та аквариума!Имат си само един косур......няма рибки в тях  :-D
Смятам че за този обем най добре да сложиш танганайски цихлиди джуджета.Може и да си чел тази статия но ти пускам линк да я прегледаш;
: 30.08.2011г 09:09ч
www.africancichlids-bg.com/biblioteka/za-nachinaeshtiya/item/81-цихлидарник-в-20-до-120-л
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Bolta

Благодаря, Мимо! *THUMBS UP*
Статията съм я чел, да... пък и доста инфо прочетох за тези Шелита,  но още не са ме завладяли така, както Малавийците. :-)... ама никога не е късно де. ;-)
Иначе, не си се вгледал добре в снимките  :-), на тези снимки има 4 малки цихлидки в единия аквариум, макар и Американски. Рамирезки са, гледам ги от хайверчета. А, в момента съм населил двете аквариумчета с по 7бр. малки Рамирези и с по 2 Ампуларии.

paolo6481

Така е.В левия аквариум се виждат някакви рибета.Хубави рибета.Много хубави.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Асен Евгениев

Ми то като се зазяпаме в камъните...

stilista

Цитат на: Bolta - 30.08.2011 22:44
Статията съм я чел, да... пък и доста инфо прочетох за тези Шелита,  но още не са ме завладяли така, както Малавийците. :-)... ама никога не е късно де. ;-)
Баце,нищо не може да те завладее като Малави :) но за едното аквариумче можеш да направиш компромис.
А към какви видове си се насочил и по колко броя?
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Bolta

Цитат на: stilista - 31.08.2011 08:43
А към какви видове си се насочил и по колко броя?
Ей това ми е най-трудната част - избора на риби и техният брой съответно.
Установих, че в 250 литровия аквариум, няма как да гледам доста видове.
За броя мисля, че ако са около 15 риби - слабо заселен аквариум, 20 - 25 умерено заселен, 30+ пренаселен аквариум. За пренаселването с Мбуни, установих че не е проблем, стига филтрацията да е на ниво и да се правят по-чести смени на водата.
Спрял съм се на няколко вида и искам да направя някаква комбинация от някои от тях (не всичките естествено) и тя да е такава, че да се избегне евентуална хибридизация. Също така ми се иска, хем  да са приблизително с еднаква големина, хем да има и сини и жълти (за жълтия цвят знам, че може да се постигне с Labidochromis Caeruleus, но за сега не са ми сред фаворитите).

Ето видовете:
1.Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano)
2.Melanochromis Interruptus
3.Melanochromis johannii
4.Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga
5.Pseudotropheus Demasoni
6.Pseudotropheus saulosi
7.Labidochromis sp. 'Mbamba'
8.Metriaclima sp. "Membe Deep"
9.Metriaclima "Zebra Chilumba"

Мисля, че някои не се намират много лесно, но...
Искам да отбележа, че съм наясно с цветовите вариации на всеки един от изброените видове, а относно размерите им.... там най-вероятно ще предприема компромисен вариант, защото може би няма как да стане, всички риби в аквариума да са приблизително еднакви по размер. Притеснява ме  въпроса по хибридизацията най-вече. Въпреки изчетеното до момента, не можах да разбера -  да речем, при всички видове Меланохромиси ли може да се получи хибридизация или пък при всички видове Псевдотрофеуси...и т.н. Мисля, че четох някъде, че и между самите видове пак може да се получи, вярно ли е?

peter_m

Избираш един по един вид меланохромис, псеудотрофеус, лабидохромис и метриаклима по 1+3 и си готов.  И все пак гледай кои от видовете са по-агресивни. Примерно демасонитата а и за тях се препоръчва по-голяма група, така че ако искаш от тях ще трябва да вземеш по-малко видове (примерно 2).  Меланохромисите също са агресивни, от тях йоханито е най-малко агресивно ...

Bolta

06.09.2011 19:20 #239 Last Edit: 30.10.2011 21:48 by NO CARRIER
Видяло се е, че мирен не мога да стоя! :-D
Рамирезите, които бях пуснал в 2-та аквариума ги изкарах (заедно с охлювите) и ги преместих в трети такъв аквариум, а на тяхно място вече имам първите Африканци  *YAHOO*- Pseudotropheus Saulosi - 12бр., разпределени по 6 в аквариум. На размер са приблизително ~ 3см., като обещавам, че няма да ги държа дълго време в тези аквариуми.
Е, стига съм писал, ами поне да ги покажа. :-)

Similar topics (5)

54572

Публикации: 92
Прегледи: 31168

23981

Публикации: 52
Прегледи: 26629

49276

Публикации: 27
Прегледи: 16415

19996

Публикации: 85