• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Всичко за Red Cherry shrimp

Започната от Лора, 20.10.2008 20:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

1/3-та е покрита с мъх , останалта част криптокорини друга разсад  *DRINK*

_Kirilov

Цитат на: Penta - 07.04.2016 15:50
За повишаване броя оцелели черита е важно наличието на мъхове.

Ще направя или поне ще се помъча да го снимам и покажа. ВЕече на 100% дъното на аквариума е заето с мъхове и китки. Отделно камъни корени и другите растения заемат голяма част от аквата.
Като го размествах малко и сгъстявах от мъха наизлизаха буквално десетки мъници , който в момента в който излязоха от там с дни ги гледам как растът  :-P

ogun

Имах 10 ред черита, но след като третирах аквариума с нистатин, останаха 4. Сега са станали около 20, може би повече различни размери.
Откакто обаче сложих при тях 3 новородени гупи и малък анцистус (4см) като че ли спряха да се множат. Тия 4 риби дали са проблем за тях? Може ли анциструс да яде малките? Гупите не вярвам да са проблем - 1см са големи.

evgeni200

Неонките при мен се пускаха като пирани на големите скариди, което може и да е странно малко.
Скаридите май си остават естествена храна за без значение вида риба в аквариума!!!

yasen_vn

Цитат на: ogun - 15.05.2016 09:38
.....
Откакто обаче сложих при тях 3 новородени гупи и малък анцистус (4см) като че ли спряха да се множат. Тия 4 риби дали са проблем за тях? Може ли анциструс да яде малките? Гупите не вярвам да са проблем - 1см са големи.

От години отглеждам анциструси и ред чери заедно и мога да кажа, че не са заплаха един за друг. Размножават се заедно без проблем.

gebo777

Пиша в тази тема с уговорката, че излагам хипотеза, нека това не се приема за "чиста монета"...
Става въпрос за аквариум с чисто 60 л. вода, направен по всички правила, изпитани и от мен в годините - с външен филтър, температура 24 градуса с вентилатор за охлаждане и т.н. Заселен е с черита - оранжеви, но това е без значение.
От няколко месеца имам необясним проблем... В аквариума всичко изглежда нормално - женските снасят солидно количество хайвер, малките се люпят и щъкат навсякъде, само че продължителността на живота им е 3-4 месеца... Обикновено съзряват, излюпват 1-2 поколения и после умират... Всеки ден намирах по 4-5 мъртви възрастни, вероятно са били повече... По този начин популацията уж се развива нормално, но си стои на едно ниво...
Преди около две седмици разчиствах и махнах от едната разпорка една много сериозно мухлясала от влагата дълга дървена клечка за шишчета, явно съм побутвал нещо с нея и съм я забравил там... Мухълта беше към 2 мм. Оттогава съм намерил само две умрели и всичко изглежда абсолютно нормално.
Моята теория е, че спорите на мухълта са вредни не само за хората, а и за скаридите. Допускам, че спорите са се отделяли във въздуха, а вентилаторът ги е набивал във водата и именно те са убивали скаридите...
Ако някой има подобни наблюдения или мнение по въпроса, моля да ги сподели - ще бъде от полза за всички, ако разкрием един "убиец".
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

ogun

Аз имам аквариум с ред черита - 20л. Скоро сложих няколко клечки за зъби за да закрепя по-добре филтъра. Не знам дали е съвпадение ама като чета горното забелязвам, че клечките бая са загнили и скаридите нямат айца и растат като че ли по-бавно!?
Дали е възможно да е от клечките?

Въпрос - ако слагам някакви минерали за скариди и в аквариума има и риби и растения, тия минерали могат ли да се окажат вредни за тях?

gebo777

Не вярвам да е от клечките - гнила дървесина не им пречи, даже си хапват с удоволствие.
Ако няма колосален проблем с водата, черитата спират да снасят в два случая - при висока температура и при пренаселване. При теб най-вероятно се касае за пренаселване - в 20л. популацията се саморегулира на 100-150 скариди, в зависимост от количеството храна. Така че няма нищо притеснително.
Не слагай никакви минерали - те по правило се добавят само към осмозна вода, иначе твърдостта ще се повиши много, което ще предизвика проблеми при линеенето.

Нека да е ясно за всички нови почитатели на скаридите - минералите за скариди не са "лечение"! Те се добавят към осмозна вода, за да я обогатят с необходимите съставки и да я направят годна за живеене на съответния вид. Специално минералите за черита правят водата в общия случай подобна на чешмяната, но без хлора, тежките елементи и другите гадости, които идват при нас през водопровода.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

delta14betta

Мога ли да гледам red cherry скариди в 10 литров аквариум с филтър 3w 300l/h със анубиас нана и мъх?

BatV


yasen_vn

Този филтър, в този обем, може да ги "центрофужи" малко, по-добре аератор.

delta14betta

Значи сега чета за ред черито и искам да питам във 10 литров трябва ли да се чака азотния цикъл за скаридки (имам два 10литрови аквариумчета, в единия бета със нужното оборудване и другия скаридарник) И каква качествена храна има за скаридките? И това ще стане ли за тях : https://aquarium.bg/bioximichna-filt-r-g-ba-rs-130k-bg.html?search=гъба%20&description=true&sort=p.price&order=ASC

Шлаух https://aquarium.bg/v-zdushni-zaveci/akcecoari-869463057/shlaux-na-met-r-bg.html

Помпичка https://aquarium.bg/pompi/v-zdushni-pompi/v-zdushna-pompa-rs-083-bg.html

И трябва ли клапан и ако трябва такава ще стане

https://aquarium.bg/hailea-klapan-za-v-zdux-bg.html?search=%20клапан%20&description=true&sort=p.price&order=ASC

Благодаря предварително за отговорите

yasen_vn

Изглежда добре, но аз не съм ползвал такава помпичка и не мога да кажа дали дебита ще е достатъчен.

delta14betta

Ми да взема ли тази https://aquarium.bg/bioximichna-filt-r-g-ba-rs-280k-bg.html?search=%D0%93%D1%8A%D0%B1%D0%B0&description=true&sort=p.price&order=ASC ? И също така да попитам, какво трябва във аквариума. Е помпичка за въздух наложително
Грунд (какъв трябва да е)
Нагревател трябва
Осветление също
Храна също
За растения съм избрал явански мъх (гледах в ютуб че много го ползват за скаридите) и общо взето мисля че е тва. Поправете ме ако нещо греша или трябва.

gebo777

Ако се чудите как черитата превземат нови територии, изгледайте това видео:
https://www.youtube.com/watch?v=w4eG9ABgQKc&feature=youtu.be
Снимал съм го в моя палудариум. Действието се развива на 25 см над водната повърхност! Вляво от катерещата се женска ще забележите на същата височина и един мъжки, който кротко си плажува :)
За съжаление се катерят точно към леговището на възрастен женски краб Geosesarma, така че тия опити никога не завършват щастливо... Заради всички, които обичат скаридите, съм цензурирал зловещия финал. Аз също съм един от тия, дето ги обичат, но си обичам и крабовете, а и природния кръговрат като цяло...
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Similar topics (5)

36207

Започната от sailender


Публикации: 16
Прегледи: 12858

27237

Започната от crxx


Публикации: 19
Прегледи: 7529

20091

Публикации: 18
Прегледи: 9248

12346

Започната от Деян


Публикации: 4
Прегледи: 3283