• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 19:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Веслоноги Ракообразни

Започната от Zmejsky, 26.07.2007 10:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Zmejsky

  Въдят ли се някъде около София рачета подобни на артемията но живеещи в прясна вода /не зн. как се казват/, виждал съм ги и в дъждовни локви, и може ли от някъде да се намерят. Преди се продаваха на пазара но скоро не съм виждал.
  Не става дума за дафня и циклопс , а за ракообразно с формата на артемиа салина , но живее в прясна вода и става малко по едро като размер / виждал съм до 3 см. такива / на цвят е сиво зеленикаво , преди години се продаваха по дребни екземпляри като храна за риби, на съботния пазар , но скоро не съм виждал. До колкото знам се хранят с едноклетъчни водорасли , и искам да видя дали ще се справят с зеленясването в градинското басеинче.
SkyPe: Hristou1 , тел. 0878 250 112

Longanlon

Аз съм виждал такива като малък - един нагъл търговец даже ги продаваше на децата и казваше, че са тропически рибки...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

besom

11.09.2007 22:30 #2 Last Edit: 16.09.2007 16:20 by besom
Със сигурност ги има по кариерите около с.Негован. - Преди да влезеш в селото има един мост от дясната страна се пада голямата кариера а от лявата така наречения гьол "Санчо Панса". Та от Санчо Панса съм вадил такива като ходя за дафня. Ако се не лъжа и дафнята би ти свършила същата работа.

Живко

В БГ има няколко вида такива гадинки. По пазара продават гамаруси.
Ловил съм такива ракообразни за стръв, при риболов на черна мряна. Намират се в изоболие, точно през този сезон, по всички реки, ручей и бари. Може да ги търсиш в коренищата на дърветата. Там, където има много гъста мрежа от тънки коренчета потопени във водата. Надигаш корените и изтръскваш. Добре е после да се върнат корените обратно на местото им.
Не е много добра идея да ги ползваш за храна живи. Биха могли да пренесат местни болести, на които тропическите рибки трудно ще устоят.
Никой не се е родил научен.

Zmejsky

16.12.2009 17:16 #4 Last Edit: 16.12.2009 21:18 by iek
  
Въдят ли се някъде около София рачета подобни на артемията но живеещи в прясна вода /не зн. как се казват/, виждал съм ги и в дъждовни локви, и може ли от някъде да се намерят. Преди се продаваха на пазара но скоро не съм виждал.
 Не става дума за дафня и циклопс , а за ракообразно с формата на артемиа салина , но живее в прясна вода и става малко по едро като размер / виждал съм до 3 см. такива / на цвят е сиво зеленикаво , преди години се продаваха по дребни екземпляри като храна за риби, на съботния пазар , но скоро не съм виждал.
намерих скоро и една снимка :
http://pics.data.bg/categories/1/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8/b1b5e445d9ec0c397c174ee5c2d9c376/2dce5jq
интересно ми е да пробвам да ги развъдя .

Mod edit Използвай бутона Промени
SkyPe: Hristou1 , тел. 0878 250 112

Деян

На тези им викахме маймунки. Виждал съм отдавна, но нищо не пречи да пробваш със въденето.  :-)

wwladoo

Според мен се казват мамарци--има ги и под камъните на малки рекички,поточета и бари!!!Ползват се и за стръв за улов на риба!!!! ;-)Виждал съм да се продават в сухо или замразено състояние в зоомагазини!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

raiko

19.12.2009 01:51 #7 Last Edit: 19.12.2009 17:52 by raiko
И аз съм я ловил тази сладководна артемия във водоеми без риба. Зеленикава е на цвят и наистина е по-едра от соленоводната артемия(до 3 см.) Среща се доста рядко.

botan

Не, това не са мамарци, наистина много интересно, до сега ня бях виждал такова животинче. Ако някой намери нека да се опитаме да го развъдим. :)

raiko

При мен от яйцата не се излюпи нищо в близките две седмици, но е възможно цикъла на развитие да им е по-дълъг и това да е причината. Доколкото знам това е защитен вид, който фигурира в червената книга на България.

Zmejsky

Мисля че яйцата трябва да се изсущат , преди да се пуснат за излюпване , до колкото знам възрасните отделят вещество което подтиска развитието на яйцата , затова не трябва да има възрани в басеина , водоема .
SkyPe: Hristou1 , тел. 0878 250 112

Деян

И как тогава се въдят в даден водоем?

ico

Цитат на: Деян - 23.01.2010 14:32
И как тогава се въдят в даден водоем?
Възрастните не са вечни.  ;-) Но малко ми е съмнително, да наситят водата на цял водоем с разни подтискащи вещества. По-скоро може би е свързано с някакъв жизнен или сезонен цикъл. Ако стават по 3 сантиметра, сигурно изкарват по цял сезон възрастните, но в такъв случай пък няма да има смисъл от постоянно хвърляне на хайвер, ако само след студен период се излюпва...  *dontknow*
Иначе са много интересни животинки и ще са атрактивно допълнение за скаридарниците. Като знам как се радвах на разни веслоноги рачета които бях внесъл случайно с "дива" водна леща в един аквариум без риби. Пък ако се въдят много, защо не и добра жива храна за рибките.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Деян

Аз с "диви" растения съм внасял всякаква гад. Най - много циклопси, но това явно няма да се гледа. Жалко че е застрашено.  :-(