• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 22:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Снимки на скариди и скаридарници.

Започната от Деян, 03.01.2010 23:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bettii18

здравейте!От 23.10.11. имам 25л аквариум с две молинезии,два хелера,три неонки,четири даниота и четири сомчета.Чудя се дали мога да отглейдам скариди,а могат ли те да живеят в съд без помпа и нагревател!
Благодаря!

Nikola 1

Vempe

Обем около 30 литра обитатели не определен брой скариди ред чери,растения:
Кладофора
Лимонфила сесилифлора
Явански мъх
Микросорум
Ричия
Пистия
Криптокорина парва
Филтър : аератор с гъба
Осветление:9 вата
Безсмъртен съм до доказване на противното, а тогава няма да ме засяга !!

TiratroN

Цитат на: Bettii18 - 31.12.2011 01:08
здравейте!От 23.10.11. имам 25л аквариум с две молинезии,два хелера,три неонки,четири даниота и четири сомчета.Чудя се дали мога да отглейдам скариди,а могат ли те да живеят в съд без помпа и нагревател!
Благодаря!
В момента имам 15 литров скаридарник яко обрасъл с явански мъх. В него нагревател няма. Намира се в стаята близо до прозорец и се осветява от пура 8 вата 10 000 К Philips Aquarelle.
Температурата е около 17 градуса, като понякога спада до 15.
филтърът е гъбичка с въздушна помпа.
Живеят си доста добре. Винаги има малки когато погледна.
Вярно е че не се размножават особено усилено, но принципно си живеят. Щъкат доста жизнено.
Гледал съм ги и без помпа, но съдейки по липсата на поколение ,надали им е било комфортно.
Затова поддържам тезата че поне аерация и филтрация им трябва.

В такъв малък съд като твоя , заедно с толкова риби от такива ...лакоми видове... поколение няма да има.

ceko

задължително прочети менюто от лявата страна на монитора и ще разбереш доста неща,

включително и колко рибки в какъв аквариум да гледаш. *predupejdavam*

и кой те подтикна да сложиш толкова риби на едно място =-O
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.org%2Fub3yubpcf%2Fuk_GRe_He.gif&hash=fab23b0277348359ae200ce5eefc4c477c5a3876

zambo

Цитат на: Bettii18 - 31.12.2011 01:08
Благодаря!
И тези риби неможеш отгледа в този аквариум . За скариди забрави .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

TiratroN

Ето малко скаридки.
Сбор за вечеря:

А тук едни яко червени субекти :)

Днес реших да сифонирам грунда на скаридарника и извадих от него всички мъхове. Всички скариди лъснаха на чисто и успях да преброя 60 броя. Което означава че са поне два пъти повече.
Първо на първо - нямаше как да броя дребчовците дето едвам се виждат, а и да не забравяме теорията за двойната калкулация.
Обяснявам:
Когато се броят множество от рибки , обикновено броят им е двойно на този който преброим. При скаридите също го има тоя ефект. Наблюдавал съм го неведнъж. Броя ги най-старателно и после с кепа една по една - излизат два пъти повече :)

Цитат на: alleyesonme - 19.12.2011 15:29
Колеги, имам един въпрос който много ме мъчи, как ги чистите тези аквариуми ? Имам предвид с толкова много растения, то даже да се сифонира не става.
Аз не ги чистя :) Сложил съм едно сомче вътре да ходи да разтиква боклуците от грунда и филтъра да ги събира. Иначе става страхотно затлачване на пясъка. Но сомчето все рови и всичко се опреснява. Имам и едни големи Ампуларии дето също обират мизерии, ама те пък много налитат на храната на скаридите.
Веднъж на няколко месеца решавам да почистя всичко и правя яко сифониране.
После над кофата с фенерчето , че винаги има засмукани дребосъци.
Общо взето избягвам да правя тия номера , че много време отнема.
А относно растенията - слава богу имам само мъх,който махам докато чистя и после връщам обратно :)

alleyesonme

Мерси :) А какъв ти е мъха  :-[  :-D ?

TiratroN

Цитат на: alleyesonme - 06.01.2012 02:03
Мерси :) А какъв ти е мъха  :-[  :-D ?
Явански мъх. Виж страница назад в темата съм публикувал снимка.

lubo555

Освен Red Cherry , какви други скариди мога да гледам успешно с тях ?
Имам си една мечта..... да съм як... мноо як, абе вол. Говедо. И да бачкам като охрана... в дискотека. И да седя на входа, да им мажа пръстите на чалгарите с олио, да не могат да щракат. :)))

arkadij

Цитат на: SashoPhoto - 26.01.2010 13:15
Малките са Atyopsis moluccensis (азиатска филтърна скарида), голямата е Atya gabonensis (африканска филтърна скарида). Както може да се съди по името им те се хранят като филтрират частички от водата с тези "метлички". Не се размножават в сладка вода.
И двете са азиатски филтърни скариди. Явно колегата просто не е виждал Atya Gabonensis. Африканската скарида-вампир силно се отличава от азиатската. Разцветката и варира от млечно-бяла до небесно-синя. Просто имам и двата вида в аквариума си и разликата е меко казано очевидна. :)

lubo555

Кажете дали мога да гледам Red Cherry , Tiger shrimp, Crystal Red и Bee shrimp в един аквариум ? Дали ще се омешат?
Имам си една мечта..... да съм як... мноо як, абе вол. Говедо. И да бачкам като охрана... в дискотека. И да седя на входа, да им мажа пръстите на чалгарите с олио, да не могат да щракат. :)))

Nikiengi

Цитат на: lubo555 - 16.01.2012 00:32
Кажете дали мога да гледам Red Cherry , Tiger shrimp, Crystal Red и Bee shrimp в един аквариум ? Дали ще се омешат?

Не и не защото ще се омешат, а защото кристълите и пчелните скариди искат мека вода, а черитата - твърда!  :-)

Malkata rusalka

Цитат на: Nikiengi - 16.01.2012 00:43
Не и не защото ще се омешат, а защото кристълите и пчелните скариди искат мека вода, а черитата - твърда!  :-)
А какво искаш да кажеш под мека вода ?! Престояла ли или се слагат някаква химия ?!

Nikiengi

В София е мека, в Пловдив  - твърда! Става въпрос за карбонатна и обща твърдост на водата! На много места има писано за кристълите и техните изисквания. Може да отидеш на сайта на Ширакура и да прочетеш, ако искаш за кристълите, а тук във форума имаше една чудна тема по този въпрос, но не мога да я открия!  :-)

Similar topics (5)

12570

Започната от pitar92

Публикации: 14
Прегледи: 8028

24352

Публикации: 14
Прегледи: 6699

11499

Започната от CellebrO

Публикации: 16
Прегледи: 11208